Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Tuesday, January 25, 2011

Tutorial: Energy Saving Mode / Mode Penjimatan Tenaga

Wah.. tutorial kah? saje je gimik je tu, tak pernah pernah aku kasi tutorial ya.. ke pernah?
kali ni saja mahu kongsi dengan kawan kawan tentang Energy Saving Mode ni..
korang perasan tak ada sesuatu perubahan pada blog aku ni, bila korang biarkannya lama terbuka, ia akan berubah screen kepada warna hitam.. ada tulis ' energy saving mode', kan?


Itulah dia enjin untuk menolong mengurangkan tenaga web yang digunakan! ianya menyembunyikan animasi, gambar gambar berat, menutup tetingkap dalam warna gelap dan memegunkan (berhenti seketika) proses  latarbelakang (berat) yang sedang berfungsi. (fuh, susah gak nak 'translate'kan dari bahasa inggeris ke bahasa malaysia, harap korang faham la..)

kalau korang berminat juga.. boleh lah ke onlineleaf.com  pergi ke 'standby for a greener web'

"OnlineLeaf.com is a CO2 neutral website, neutralizing our CO2 footprints and making the use of our engines, as environmentally friendly as possible.
This means we have acquired CO2 quotas, which have been cleared with the state authorities in EU."


copy paste sahaja linknya seperti di bawah ini


pergi ke DESIGN, klik  Add a Gadget dan copy paste link kat atas tu kat HTML, then Save! siap!

:)

senang je,

di samping kita berblog.. kita juga berupaya menjimatkan tenaga!


betul ke tutorial.. ?
ini ialah info sahaja untuk dikongsi bersama..

6 comments:

mzhany said...

patot la kebanyakkan blog ada energy saving nih.huhu ok tq for da info kella

LYAfrina said...

klik HB sini...

ermmmm.. kebaikannya ringan kan pc y mbuka blog kita k camne??

Kakzakie said...

tak kisah lah tutorial ke info ke janji menjadi panduan teman-teman. bagus kan.....

nabilah_2908 said...

sy pun dh buat juga... ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
SAYANGI PEMBACA ANDA

Nadine said...

interesting :)

Mimy Hamid said...

yer aku pasan dari semalam...blog ko unik...moood energy saver tu...caiyok

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker