Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Monday, December 15, 2008

family day- Teluk Senangin

Lama tak mandi laut! so dikesempatan dah ada kat sini..
semua org pulun mandi laut lama2!
mula2 aku agak keberatan nak mandi..
maklumla cam segan2 (penyegan ke aku nih? hii tak sesuai!!)
tapi lepas tu..! aku plak cam takmo naik2...
huhhuhuhu...


- malam kat chalet.. pakat dok main game ramai2.. main ler sampai lebam..


-masing2 dengan post masing2.. ai.. si nain ngan si abdullah..kontrol hensem nampak! heheh..
konon2 masing2 taknak tido la malam tu ..nak stay up sampai pagi.. hehehe.. lebur...


-sesi bergambar seisi keluarga... setiap peringkat umo pun ada kat cini tau!
paling muda ialah beby kat dalam perut maksu tu! hehe...

Wednesday, December 3, 2008

ciuman itu..

Seperti biasa, pagi-pagi membonceng motorsikal dengan b pergi kerja. Seperti biasa kereta bersusun-susun di Lebuhraya NPE, tambah lagi ke kawasan Bangsar nak masuk Brickfield. Huh.. memang jenuh... nasib baik la kami bermotor..dapat jimat masa, minyak..
Semasa kami melalui jalan Bangsar depan Maybank.. adalah seorang lelaki ni memberhentikan motornya untuk menurunkan perempuan ni.. ku kira mereka suami isteri.. yeah.. sepertiku juga.. lantas si isteri mencium tangan si suami dan si suami membalas dengan mencium si isteri..
seraya dengan itu, kedengaran si suami ku pula mendengus.. seperti mempertikaikan perlakuan mereka itu di khalayak ramai yang pada pandangannya agak keterlaluan dan berlebihan..
Aku pula berpendapat yang tindakan mereka tidak salah..
si isteri mendapatkan restu suami dan si suami menunjukkan tanda kasih..
b berpandangan yang tidak perlulah mengikut tradisi 'omputih'..cukuplah sekadar bermesra-mesraan di rumah sahaja..
mungkin apa yang b cakap tu betul...tak perlu over-over lah maksudnya tu..hmm.. aku cukup maklum dengan b, yang agak pemalu kot... hehehe...geli katanya...
tapi aku tetap mempertahankan pendapatku..
sekurang-kurangnya si isteri mendapat restu keampunan dari si suami..terasa berkat je bila berkerja dan si suami juga meninggalkan ketenangan pada dirinya sendiri dengan mencium si isteri.. terasa bangga dan kagum je...memang meresap dalam sanubari lah!macam yang aku rasa bila salam cium tangannya...!
(hmm..sepanjang perjalanan tu kira kami berdebat pasal hal ni lah..)
bagi ku kita boleh show our love kat mana-mana, bila-bila masa yang di senangi oleh pasangan kita..
cuma tak perlulah over react! atau berlebih-lebih sampai orang naik muak melihat tingkah kita..
as long as pasangan kita rasa bahagia.. gembira.. hm! apa salahnya !? at least pasangan kita akan rasa dihargai, disayangi..bangga..eh, tentu kita seronok buat pasangan kita rasa best kan? itu kan pengikat kasih sayang suami isteri!
Just show your love .. and you will not regret..
siapa tahu.. jika ditakdirkan itu yang terakhir... sekurang-kurangnya... ciuman itu ialah kenangan yang menjadi penawar duka..memberi seribu erti kebahagiaan..
dan tiada penyesalan di penghujungnya...
Kesimpulannya...jangan malu untuk menunjukkan rasa kasih, sayang pada yang tercinta... tunjukkan dan rasailah kemesraan itu, sebelum terlambat...menyesal kemudian dah tak guna lagi

hmm.. b cuma diam mendengar penggulungan hujah ku yang terakhir.. maknanya dia setuju..
hehehe....sekarang ni.. nampaknya si macho ku ini dah boleh hilangkan rasa malunya tu...
macho lah kata kan... malu-malu kucing...
thanks sayang for your love...

Tuesday, November 11, 2008

Tepung

Friday, November 7, 2008

Tuesday, November 4, 2008

Rongak!


Eiii... sonotnyerrr dapat cikediss..
hmmm Alang tengah jaga cekelat, cikedis..kudap2 kat depan umah...
hohohoh... tapi yang perabih nya.. tu.. tu.. si Adiknya! sekali dapat tangkap dek Alang! haaa kantoi... tak dpt lari lagi....
itu yg gigi tajam2...rongak! hehehehe....
tapi skang nie ensem ye dik?
(hmm.. mase nie deme kecik2 lagi...Alang memang rajin nolong mama dari dulu lagi... sampai la skang ye Lang! i love u lah!)

Wednesday, October 29, 2008

plastik

Semalam, berdiskusi tentang plastik bersama suami..
segalanya bermula ketika kami sedang nak buang sampah!
tengok, sampai 2 plastik bag sampah, itu cuma kami berdua pulak tu kat rumah! mana datang sampah.. tak perlula mempertikaikan tentang sampah yang sememangnya akan sentiasa ada ..cuba try hidup dalam sehari tanpa melakukan pembuangan sampah, walau sekecil plastik gula-gula!
suamiku memang tidak memandang ringan pada pembuangan sampah! setiap sampah akan di buang di dalam tong sampah, selagi tak jumpa tong sampah, simpan je lah sampah tu dalam poket.. hhehehe..
di kawasan rumah kami sahaja, 2 bekas tong sampah besar hari-hari penuh di isi dengan sampah yang mana setiap pagi lori angkut sampah akan angkut semuanya hingga kosong... tapi keesokkan harinya penuh kembali? bayangkan berapa banyak rakyat Malaysia 'mengeluarkan' sampah dalam sehari? pernahkah kita terfikir.. kemana sampah2 ni dibawa? apa yang dilakukan dengan sampah2 tu?
itu kisahnya dengan sampah yang dibuang dalam tong.. tapi, bagaimana dengan sampah2 yang bertaburan, yang dibuang merata-rata..
kadang-kadang bila melihat mereka yang buang sampah merata-rata.. rasa macam geram.. rasa cam nak jerit! " hei, korang ni tak reti nak buang sampah dalam tong ke? tak tahu ke yang perbuatan korang ni lah yang menjadikan persekitaran tercemar? "
tapi tak daya nak cakap camtu..
Seawal kanak-kanak dulu, memang terlalu menitikberatkan hal ni, sebab kat sekolah selalu ada kempen, papa pun selalu tegur aku buang sampah dalam tong sampah! tapi bila umur meningkat, semakin tak peduli itu semua.. kenapa? sebab di kelilingi dengan orang yang tak kesah.. " alah, orang lain pun buang sampah merata jugak.. kita sorang je yang buang sampah dalam tong... sama jer.. tulah! sikap 'tak ape'
pada aku sememangnya kat Malaysia ni kurang pendedahan tentang ini! kita tak dididik untuk itu semua.. kita selalu ambil mudah dalam hampir kebanyakkan hal! hal sampah ni sebenarnya hal yang kecik jer..tapi musibahnya besar tau! sangat besar...untuk masa akan datang.. tengok aje sekarang! sungai-sungai dah banyak tercemar! bila banyak sampah, udara pun tercemar..
yang terbaru tu! anak ikan paus mati terdampar di pantai dekat Pekan Pahang, punca kematian mendapati saluran usus ikan paus berkenaan tersumbat, mati tercekik dengan plastik sampah, botol platik dan tali nilon.. semuanya gara-gara mereka yanga tidak bertanggungjawab membuang sampah tanpa memikirkan kesannya! kesian sangat kat anak paus tu.. walaupun cuba diselamatkan namun keesokkannya terdampar mati akibat lemah..
Hmm... itu cuma satu kisah yg boleh dijadikan contoh kebiadapan manusia terhadap alam yang didiami mereka selama ini! hmm... aku pun dah jadi fedup sebenarnya, aku boleh cakap macam nie pun sebab suami aku memang ler sangat2 menitik beratkan pasal nie! very!
katanya..walaupun cuma kita seorang sahaja lah contohnya yang membuang sampah ke dalam tong, but at least! kita dah cuba untuk tolong bumi malaysia nih! dan bila mereka lihat kita buat mereka pun akan malu sendiri.. motivatation untuk diri sendiri jugak... tanggungjawab kita untuk bumi tercinta ini jugak! hmm sayangi lah bumi dan Malaysia.

Friday, October 24, 2008

to my Sis & Bro


Untuk adik2 ku..
semakin hari semakin kita menginjak usia..
semakin kita mengenal erti hidup semakin banyaklah juga dugaan dan rintangan yang perlu diharungi..
untuk itu, kesabaran, kecekalan dan usaha tangga kejayaan! dan yang paling penting, sejauh mana pun kita pergi setinggi mana pun kedudukan kita, sentiasalah ada Allah disisimu dan sentiasalah kenang mama dan papa di hatimu.. InsyaAllah perjalanan hidup akan diberkati..

Jangan lupa kesusahan yang kita lalui bersama sedari kecil hingga sekarang! keluarga kita sederhana sahaja.. kerana papa n mama sentiasa menyediakan secukupnya keperluan kita... kalau ada yang susah tu diusahakan jugak.. maklumlah.. duit bukan boleh petik-petik...!
Ingat tak lagi masa dulu kita kena nolong mama buat kueh, untuk hantar kat kanten.. Ayu, Abang mungkin sempat merasa.. Alang , Acik n Adik pun terlibat jugak kan.. tapi kami kira lagi awal..kira supervisor la.. hehe..

bila difikirkan kembali, bukan senang sebenarnya...

Maafkan kami mama, kami memang selalu liat nak tolong mama, nak bangun awal pagi apatah lagi!..
maafkan kami mama kerana kami sentiasa bersungut bila mama mintak tolong...
Maafkan kami mama kerana kami sentiasa mengomel dalam hati mengenang nasib yang dilalui ini tidak adil kerana tidak pula dilalui oleh kengkawan yang lain...
maaf mama kerana kami malu untuk melakukan itu semua!

Sehingga suatu hari mama duduk bercerita tentang apa yang dilakukan ini adalah untuk masa depan kami semua juga..mama menyedarkan kedudukan kami! dan sedari itu kita takde banyak soal lagi.. bila mikirkan keadaan mama yang bangun seawal 4 pagi menyediakan pelbagai jenis kueh untuk dijual..antaranya pulut panggang, pau kukus, pau goreng, donat, karipap pusing, kueh lapis, serimuka, kengkadang tu orang lain pun hairan macamana mama boleh siapkan pelbagai jenis kueh untuk sepagi seharian. Sebenarnya papa jugak antara orang yang mensupport mama dari belakang.. kalau tak kerana papa juga mama mungkin takkan dapat buat banayk jenis kueh! dan kueh2 mama adalah yang terbaik dan terlaris kan? mama memang amat mementingkan kualiti di samping keuntungan.

Di samping itu juga mama berniaga kat depan rumah, .. kita adik beradik juga yang kena jaga, gilir2 jaga.. ingat tak ada seketika mama jual air batu campur kat depan rumah jugak! aiskerim batang yang seposen tuh pun ada mama buat! dan daripada semua itu juga mama buka kedai runcit kecil? hmm... menjual barang2 keperluan harian. Ada lori van yang menghantar brg2 jualan, tak silap namanya WAHAB ENT. kot. Masa tu kita tiada kenderaan lain selain motorsikal papa. Bayangkanlah, papa dan mama ke bandar untuk membeli barang2 dengan motorsikal? mcm tak masuk akal, tapi itulah realitinya! tengoklah begitu, usaha tangga kejayaan, nak seribu daya taknak seribu dalih!


papa pulak cuba untuk mencukup kan keperluan tanpa pernah mengeluh atau menyesal... malah sentiasa ada bersedia untuk mendidik dan menegur setiap kelakuan kita!
didikan moral papa terutamanya, amat menitik beratkan dari segi agama, kesopanan, self respect serta tidak mementingkan diri sendiri.

Maafkan kami papa.. kerana tidak mengerti marah mu itu ertinya sayang,
maafkan kami papa.. kerana tidak pernah faham keperihatinanmu itu adalah untuk milindungi, maafkan kami papa.. kerana selalu memberontak atas ketegasan mu, maafkan kami yang seringkali membuat hatimu gundah gulana memikirkan tentang kami.

Ayu, Abang , Alang, Achik dan Adik..

ingatlah.. dari mana usul kita... ingat lah jasa mama dan papa! untuk apakah mama dan papa bersengkang mata mencari duit lebih, kalau bukan untuk kita? untuk masa depan kita!

Mereka lah orang yang telah melahirkan , membesarkan dan mendidik kita tanpa mengira susah dan perit. Mereka adalah yang paling memahami, yang sanggup terima segala kekurangan dan kelebihan kita.. manusia yang paling ikhlas menerima kita seadanya melainkan orang lain.. kerana kita adalah darah daging mereka.. zuriat dan amanah yang diberikan oleh Tuhan untuk mereka....

Marilah kita sama-sama sentiasa menggembirakan hati mereka selagi hayat masih ada..
walaupun takkan pernah terbalas jasa mereka pada kita, tapi sekurang-kurangnya kita dapat lakukan yang terbaik untuk mereka.

Ayuh, ucapkan i love u to mama and papa!!

(sedih, sebak dan terharu sangat bila taip nie semua, semoga adik2 juga rasa dan memahami apa yang cuba kek la sampaikan)

Monday, October 20, 2008

pertama kali berhari raya...

Pertama kali berhari raya sebagai isteri.. sebagai menantu..
pertama kali berhari raya jauh dari mama and papa...adik2..

Walaupun cuba dibendung perasaan ni untuk tidak begitu emosi.. namun tetap emosi jugak bila mak bertanyakan tentang family ku di sana.. aku cuba untuk mengcover dengan menyatakan yang aku tidak apa-apa.. memang agak sukar untuk aku luahkan disini bagaimana perasaanku ketika itu..
Sebenarnya suamiku mahu beraya di rumahku untuk kali pertama ini, tapi memandangkan masa kahwin haritu aku belum sempat untuk berkenalan dengan semua ahli keluarganya, kerana suamiku terpaksa 'outstation' lepas kenduri dirumahnya, so aku mencadangkan untuk beraya saja di kampungnya terlebih dahulu. Memandangkan cuti pun panjang, so bolehla nak dok lama sikit di sana.
Ketika aku telah membuat keputusan bersetuju untuk beraya kali pertama di kampungnya itu, aku telah menyiapkan diriku sebaik mungkin untuk menghadapi segala situasi dan keadaan disana yang ternyata masih asing bagiku. Aku tetap ingin lakukan yang terbaik, no matter how hopeless i am!
Memang aku sangat rasa best dapat tolong famly semasa persiapan hari raya ni! especially mak la, of coz la biasanya pun mak-mak kitala yang selalunya orang yang paling sibuk masa nak raya.. mak memang sangat sibuk sebelum raya hari tu, so tidak keterlaluan jika aku katakan yang aku pun antara orang yang sibuk kat dapur.. hehehe sibuk menolong mak laa....rasa cam best je kalau aku dapat ringankan sikit kerja2nya tu, semua menda pun aku nak buat! semua menda pun aku nak cuba buat, and then of coz lah, banyak jugak menda2 baru nak belajar jugak... hehehe... sorry ya mak.. terpaksa nyusahkan mak nak peturun ilmu lak! hehehe...ampun...
at least bila tengah sibuk2 tu takda la aku ni nak melayan perasaan sangat, boleh la melupakan sekejap kerinduan hati ni kat family... tapi, bila ada satu masa tu, tgh sibuk2 picit semperit kat dalam loyang tetiba jer mak membuka topik tentang family aku kat sana.. " tak telefon ke mama kat rumah.. kesian dia kat rumah buat kerja takda orang tolong.. anak dia dah ada kat sini, biasanya mesti azila yang tengah nolong dia ya?" Adussss..!! pertanyaan itu... huh... menusuk jantung ku! cover..cover.. kuat.. aku mesti kuat! lantas aku menjawab.." takpe mak, adik2 pun ada kat rumah tu,.." huh.. aku memang tak boleh nak meneruskan apa2 perkataan lagi! mata memang dah bergenang nih! nasib baik la mak cepat ke belakang check biskut. Emo lah pulak... bukan ape.. bohong la kalau aku cakap aku tak sebak bila tingatkan famly kat sana.. but, yeah..this is ma new life now, i've married wit my husband and a part of his famly now.. its not about pretending to be gud or so whatever, but its bout sharing , love and care.. its about respect, rileks and respond! (eh, macam pernah dengar ke? 3R kan?)
namun aku bersyukur kerana kehadiranku dalam keluarga baru ini diterima dengan baik, malah aku rasa sangat terharu dengan layanan mak abah, Nabilah, Hani, Li dan Nain yang mencuba untuk membuatkan aku comfortable berada dalam keluarga mereka. Begitu juga dengan saudara mara yang lain. Well aku juga still stick to this point: if you want others to treat you good, you should treat others good first, then the world will peace forever.. ( hehe tu yang tang peace to aku tambah je :p ) and especially to my lovely hubby jugak yang sentiasa berada di sisiku dan sangat pandai mengambil hati dan melayan hatiku yang kadang2 mereng! hope that u will always be there for me...
InsyaAllah, semoga kami berdua sentiasa berperasangka baik terhadap keluarga masing2..

Gambar kat bawah ni, gambar semasa hari raya pertama, bersama Mak, Abah... Caya lah mak! ketupat kita menjadi jugak! walaupun pertama kali buat! hehe.. atleast ada orang puji... kira ok ah tuh...

tepuk dahi dan terjelepuk

Bila tengok kat tajuk kat atas tu.. apa lah dalam fikiran korang? hehehe...
Ingat tak yang aku nak citer pasal perkara haru biru yang terjadi sebelum aku kawen!?
haa... salah satu nya terjadi pada malam nak kawen!
malam tuh.. memang sebuk la jugak.. sebuk pakai inai la.. check itu..ini.. memang tak ngantuk lah katakan! mama dok bising kata suh tidor dulu katanya.. lewat2 nanti tak berseri..hmm
tetiba terlintas pasal b, bakal suamiku (mase tuh), mereka sepatutnya bertolak dah masa ni dari batu gajah! diorang memang bertolak tengah malam sebab nak sampai awal pagi, semua tido dalam bas jer.. terus aku bg sms bertanyakan tentang mereka!
terkejut aku bila aku dapat balasan sms nya kata mereka belum bertolak! bas takleh gerak! bas rosak! aircond bocor ke ntah hape2 lagi lah! dah pulak... masa tuh jam dah menunjukkan dekat kul 12malam. Dia pun dah tepuk dahi! dah marah sangat dengan driver tuh, dah tahu nak jalan jauh tapi boleh lagi amek trip ke melaka, diorang tuh dari melaka la tu, terus ke batu gajah! macamana bas tak jem! mestilah bas tu kena rest gak! dia dah minta aku doa lah banyak2 semoga semua berjalan lancar dan mereka selamat sampai esok! dah bas rosak pulak... aku dah mula terpikir2 nie.. petanda2 apakah ini.. huhhh.. tak sanggup ku nak mikirkannya... mintak simpang la.. semoga pandai2 la diorang menyelesaikan masalah tuh... takut gak...
aku khabarkan berita ni kat family aku, diorang pun risau.. papa lah yang sibuk menanya.... hmmm doa2 semoga semua selamat..

sambil2 semuanya tengah buat keja... aku plak dok lepak2 depan pintu..tetiba lak teringat kat dokumen2 kawin! eh?!
terus aku menerpa papa yang tengah sebuk jahit ape ntah lupa! aku tanyakan dia

" pa, esok nak nikah ni, dokumen nikah semua ada dengan papa kan? hari tu last Kekla bagi kat papa untuk urusan dengan Tok imam! kat mana semua dokumen tu, nak kena prepare la nak bawak esok ni.." macamana lah aku bleh lupa nak siapkan menda tu.. nasib baik aku ingat!

tetiba papa melihat tepat ke arahku!

"eh! bukan k la dan amik ke? bukan papa dah bagi ker?"

hah sudah.... aku mula tak sedap hati... aku ingat papa bergurau kot...
tapi melihatkan muka papa yang memang tetiba jadi serius dan tepat memandang ke arahku dengan pandangan penuh makna!
aku terus gusar!
mama dan adik2 aku pun turut sama mengikuti suasana sepi sebentar tu!
papa terus bertanyakan pada mama...aku dapat melihat muka dia dah macam cuak2 siket... mukanya yang cuba mengingat kembali kat mana dokumen2 tuh!
mama dah marah2!

"kenapa tak check awal2?! ini dah last minit baru nak check! nape awal2 hari tuh tak teringat!" mama salahkan aku!

jam kat dinding menunjukkan pukul 1245! dah nak dekat kul 1!
papa cuba ingat balik dokumen tu dimana! tetiba dia teringat! katanya last sekali balik kampung dengan kereta kancil, so ada kat dalam kereta kancil!
sekali lagi kami semua ternganga!! kereta kancil berada di kuantan sekarang! macamana ni!! kami semua berada dikampung! di kota bharu kelantan sekarang ni!! kancil tuh tinggalkan kat umah, sebab papa bawak kereta proton dia!!!!

Astaghfirullah....
Dugaan apakah ini...
tetiba terlintas difikiran ku..macam-macam.... dengan keadaan Zul yang bas rosak! dan dokumen aku takda! kalau takde dokumen tuh, maka sia2 la persiapan semua ni! semua akan jadi tak berguna lagi! bila tengok kat pelamin tuh rasa macam semua tak berguna lagi... adik2 ku membisu seribu perkataan...mama tak terkata... macamana lembu ayam yang dah jadi mangsa korban untuk kenduri ni!! ramai pula yang dah dijemput!! Arrgghhh!!!!
tetiba jer aku mendapat sms dari Zule yang katakan bas mereka dah mula bergerak! tapi slow2..Insyaallah..seawal pagi sampaila walaupun dalam keadaan tergesa gesa!
habis la aku... mesti pihak mereka akan marah atas perkara yang terjadi! Terutama Zule! tak tahu la apa yang akan difikirkan! jauh2 datang! dengan bas! tapi tak jadi!! arrghhh!! TIDAK!!!

aku tengok papa capai telefon, terus dia call pada jiran sebelah rumah kami, En Li, papa minta maaf sebab terpaksa mangganggu, papa minta tolong dia masuk rumah kami untuk ambil kunci kereta kancil dan check samada ada tak dokumen tu dlm keta! memang papa ada tinggal kunci rumah padanya. kemudia papa letak telefon dan melihat ke arah jam! kami semua melihat jam! masing2 tengah mencongak masa, sempat tak kalau Cik Li hantar document tu! dari kuantan ke kota bharu..6-7 jam jugak.. semuanya sedang mencongak masa....

lepas papa minta Cik Li check tu, dia terus call Pak Muda pula, pak muda berhadapan jer dengan rumah, papa bertanyakan tentang dokumen yang nak bawa masa nikah esok!
terus dengar papa kata;
"jadi esok tak perlu bawa apa2 lah? semua dah bagi kat tok imam haritu?"

huh!!!.... sekali lagi aku terjelepuk.. lega....
rupa2 nya bila papa uruskan dengan tok imam hari tuh, dia dah sertakan sekali semua dokumen yang perlu pada tok imam...
papa pun boleh lupa katanya, dok main kalut dengan macam2 hal semuanya sampai boleh lupa...

Friday, October 17, 2008

Kita jalan2..



tengah atas bot nie... masa nie bot tengah laju giler.. memang laju bot ini.. sebab itu dinamakan bot laju...



cantik sangat! dapat tengok ikan2 berenang.. batu karang yang cantik.. penyu pun ada! tapi sayang tak dapat amik gamba dasar laut...



B.. merenung masa depan bersamaku lah tu....ggeee...

Wednesday, October 15, 2008

Pemergian Chek...

Memang, sebelum berlansungnya majlis kawin, hati nie gusar sangat..Apa2 pun boleh jadi sebelum nikah nie... takut... tak mahu sesuatu yang tak diingini berlaku..
Ujian yang amat berat sekali ialah pemergian Chek (datuk)kami buat selama-lamanya. Terkilan kerana Arwah tak sempat tengok aku kawin, cuma sempat melihat persiapan kami semua sahaja.
Seminggu sebelum Chek pergi, aku ada di kampung, sempat juga la aku melayan makan minum nya..masa tuh Chek memang dah sakit.. tapi dia masih menggagahkan diri ke kedai. Ada satu malam tu, aku tidur di luar di depan tv, Chek juga datang baring di dekat2 situ, aku buat air teh panas kesukaan chek, sedih sangat bila tengok chek batuk2..chek dah kurus sangat! malam tu chek batuk kuat sangat sampai aku tersedar dari tido! rupanya Chek juga tidur di luar, ujung kepala aku jer! chek batuk terbahak2, aku doa moga Chek takda apa2 dan cepat sembuh! aku dah risau sangat bila tengok dia batuk kuat macamtu! nasib baik tak apa2..
ingat kembali, dulu chek la yang suka melayan kami adik beradik, sepupu sepapat.. dia selalu buat kami gelak ketawa! in fact hari tu, masa balik kg, adik bongsu aku yang dah besar nie, masih lagi nak main2 gurau2 dengan dia, tak sedar yang Cheknya dah tua, sakit.. jadi chek tak boleh la nak layan dia! dah dia tak dapat terima plak nape Chek takmau main dengannya.. memang chek sakit, Chek dah tak boleh bcakap seperti biasa..tapi dia tak nyanyuk, pagi tu, dia bawa bil telefon dan bil eletrik rumah depan aku, ada pensel ditangannya, ditulis amaun bil2 tu dan dikira amaunnya dan totalnya sekali dia tulis, dia suruh aku kira semula, betul amaunnya! aku tengok chek senyum je.. aku masih ingat wajah terakhirnya senyum pada ku...
Bila dapat berita yang Chek meninggal, terus lenyap kegembiraan. Saat itu terfikir aku macamana dengan majlis kawin ni, perlu diteruskan atau..uhhh.... lansung aku terfikir untuk batalkan atau tangguhkan sahaja! tak sanggup aku!
Tapi kata Mek (nenek), majlis ini perlu diteruskan, Kita merancang Tuhan yang tentukan.. Majlis kahwin ini telah di rancang sekian lamanya dan menda ni pun menda baik, nak mendirikan masjid..jadi memang perlu diteruskan. dan pemergian Chek pula tidak dirancang... semua tu adalah rencana Tuhan yang Maha Esa..Dia Maha Mengetahui segala apa yang berlaku... Maksu, Paksu dan saudara-mara lain juga berpendapat yang sama...Dia memang dah aturkan segalanya, 3 minggu sebelum majlis berlansung Chek pergi meninggalkan kami selamanya, Ini adalah dugaan yang Allah uji di saat aku sedang menanti hari bahagia.. Aku Redha.. Dia lebih tahu apa yang terbaik !! Kak Azi pernah sebut, Allah menguji kita kerana Dia tahu kita telah bersedia. Ya! Tuhan tidak turunkan sesuatu itu jika Dia tahu kita tidak sedia.. jadi walau apa pun terjadi aku harus lalui...samada suka atau tidak. Aku anggap sebagai ada rahmat disebaliknya...Pemergian chek sememang tiada gantinya..ketiadaannya dirindui, tapi Allah itu Maha Adil...Dia bagi suami ku, Zulhilmy sebagai orang baru dalam keluarga kami....
-Al-Fatihah untuk Chek-

Friday, October 10, 2008

kawen ke?

1st time ada blog nie.. nak share dengan u all semua, terkebetulan lah juz married pulak! so excited nak tauk gambar kawen banyak2! hehehe... ate itu aje yang terlatest yang ada...
hmm dah kawen pun aku nih! dah berjaya ke satu langkah lagi dalam kehidupan..
sekarang dah bergelar seorang isteri..macam tak caya pun ada..
yelah, sebab banyak sungguh dugaan2 sebelum kami dapat bersama! in fact, malam sebelum nikah tu pun ada macam2 hal yang dah memang buat gugur jantung gue!
nak tahu citer2 tue? nanti others blog i'll share u the story! bisa gugur wa cakap lu....

My Hope..





16 & 23 Ogos 2008



“Tidak terlihat di antara dua orang yang saling mencintai
(sesuatu yang sangat menyenangkan) seperti pernikahan.”
(Ibnu Majah).

Alhamdulillah to the special moment of my life...

Me thanks to Almighty God, Allah, for His blessing, guidance and protection..

for giving me and my family all the precious thing in this world..

me pray and seek helps from Him for everything in every way... may my journey of life is always blessing by U Ya Allah....

JUST MARRIED!!





B and me....

i want u to want me..

i want u to need me

i want u love me..

i beggin u to beg me....

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker