Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Friday, January 14, 2011

Tart telur lah pula!

hari minggu lepas mencuba membuat tart telur..
lebihan shell dari blueberry cheese tart dan fruit tartlet! tapi frust sangat sebab dua dua tart yang itu aku lupa snap gambar rupanya! tapi sama je macam kat bawah lebih kurang, tu yang pernah di buat dulu.. 
buat ni semua masa jamuan untuk hari lahir jiran di sini.. jamuan bbq.. :)

~blueberry cheese tart~

~fruit tartlet~

kalau nak tengok resepi yang ini boleh klik sini


tart telur ni pula pertama kali aku buat, sebab tengok resepi ni kat blog Kak Ina KL!
Kak Ina saya ambil resepi ni! :)


sini aku postkan resepi original dari kak ina..

Bahan pastri (aku pun buat 2 kali ganda dari ini pastrinya.. so darab 2 la semua bahannya..)
125gm butter
40gm gula icing
1 biji telur
220gm tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanila

Cara-cara
Semua bahan diatas diadun menjadi doh.
Bentukkan doh dalam acuan tart, cucuk-cucuk dengan garpu.
Bakar selama 8-10 minit atau separuh masak pada suhu 175'C.

Bahan Kastard Telur
1 cawan susu segar(akak guna susu kotak)
1 cawan gula halus
4 biji telur
1 cawan air
1 sudu besar tepung kastad
1/2 sudu teh esen vanilla

Cara-cara
1. Pukul telur dengan gula dan masukkan semua bahan yang lain dan kacau sebati.
2. Masukkan adunan ini ke dalam kulit tart yang separuh masak tadi dan bakar selama 8-10 minit pada suhu 175'C.
3. Sejukkan sebelum dialihkan dari acuan.
terima kasih kak Ina


aku cuka cheese lagi..
yang lemak2 je suka!
chee..


10 comments:

Hazzy Ishak said...

wah nampak sedap. teringin jugak nak buat nanti

nabilah_2908 said...

lama tak makan blueberry cheese tart tu...huhu..

ada lagi tak..? (^_^)

jom ke APA KATA HATI pulak,
HEADER BARU

Kazaztan Team said...

yg lemak2 mmg terbaik

ct_nurmarlissaa said...

aduhh bestt nyerr....tapi skrg niee malass laa membaking

Adinda Amy Sensei said...

salam kella...

waaa.....pandainya awk buat tart..hehe

Nadine said...

cutenya tarts you..kemas je buat! thank you for sharing the recipe, nnti dh sihat kena try ni.Favourite hubby I :)

Mata Hati said...

puan kella dah mengoda saya dengan tart telut. peberet ni.. kalau hari2 mkn tart telur pun saya sanggup :)

kella said...

hazy: terima kasih singgah sni! buleh cuba nanti ya! :) simple n ez..

Nabilah: yuwwuu.. heheh.. abis sudah.. selamat kuar dah pun.. hehe.. nabilah boleh buat sendiri tu resepi ado tu.. leh cuba2 .. suka membaking jugak kan.. :)

kazaztanTeam: hehhehe.. memang yang lemat itu sungguh berkrim.. dan disukai ramai... wallaaaaa...

k Mas: hehe.. kak mas pun pandai buat kan.. nanti mesti buat kasi kat kita rasa pulak tau!

CikAmy: suka suka je.. cam best je buat ni, rasa cam puas je, mula2 try2 je.. lama2 dah suka juga bila orang lain pun suka.. :)

Nadia: cute memang tart ni kecik je pun.. saiznya sederhana besar je.. hehe.. hubby i pun suka, tambah2 bila baru masak, panas panas... pastu buh kastad je.. asyik minta nak lagi je...

MataHati: hehhe.. tergoda sudah.. itulah tujuan ku.. saja mahu tarik en mata hati yang lama menyepi..lama tak keluar.. baru je baca entri terbaru tu tadi.. kabel oh kabell..harap2 tak berlaku lagi.. :)

kella said...

hazy: terima kasih singgah sni! buleh cuba nanti ya! :) simple n ez..

Nabilah: yuwwuu.. heheh.. abis sudah.. selamat kuar dah pun.. hehe.. nabilah boleh buat sendiri tu resepi ado tu.. leh cuba2 .. suka membaking jugak kan.. :)

kazaztanTeam: hehhehe.. memang yang lemat itu sungguh berkrim.. dan disukai ramai... wallaaaaa...

k Mas: hehe.. kak mas pun pandai buat kan.. nanti mesti buat kasi kat kita rasa pulak tau!

CikAmy: suka suka je.. cam best je buat ni, rasa cam puas je, mula2 try2 je.. lama2 dah suka juga bila orang lain pun suka.. :)

Nadia: cute memang tart ni kecik je pun.. saiznya sederhana besar je.. hehe.. hubby i pun suka, tambah2 bila baru masak, panas panas... pastu buh kastad je.. asyik minta nak lagi je...

MataHati: hehhe.. tergoda sudah.. itulah tujuan ku.. saja mahu tarik en mata hati yang lama menyepi..lama tak keluar.. baru je baca entri terbaru tu tadi.. kabel oh kabell..harap2 tak berlaku lagi.. :)

nabilah_2908 said...

sy pernh buat tapi sekali jer la..hehehe...org2 kt rumah tk suka makan...sy sorang jer..

tu yg tk syok... ;)

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker