Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Wednesday, February 17, 2010

AKU DIA & PHOTOGRAPHER ku- Part 1

29hb Jan- 2 Feb..

what a long holiday it's been..
together me n mr hubby.. run out from city life style..stressed, air pollution.. uuh..its KL then, daaa…
well.. its always gud to take a break from daily routine!
Enjoying the most beautiful nature.. spending time with da love..
And…
Here I am! come back with much recharged!!
Hahaha…

Here some story from da precious moment to share with..

(DAY 1)
29th Jan: Nite, we’ve arrived at BG, n before that meet my bro at Tapah to change the car..for the sake of save budget! keta i byk pkai minyak u...

(DAY 2)
30th Jan: sesudah subuh lagi kami dah gerak! sempat gak mak bekalkan kami nasik.. tq mother..

n..Cameron Highland.. here we come!!..

1st Place: BOH TEH CENTRE Sungei Palas

Tempat mesti pergi nih!
1st place that really make our day...
melihat keindahan ladang tea yg terbentang seperti karpet hijau! saujana mata memandang...
suasana tenang, udaranya yg nyaman.. sejuk.. sambil menikmati tea boh 'songket' dan sandwich tuna..
waahh.. tak dapat digambarkan perasaan kami ketika itu..
teruja!!


~ just the two of us...~


~ kafe BOH..~




~ kami terpilih untuk Iklan Boh.. huhu..~




~ ini ialah pengisar teh..' antique solid brass tea rolling table since 1930'~

~ kilang pemprosesan teh Boh.. lihat sendiri..~

~ Subhanallah...~

~ on the way to Boh Tea centre.. ~

2nd: Bharat Tea
another tea plantation in Cameron.. Bharat..

3nd Tanah Rata..
Jalan2 kat tanah rata.. singgah di sini untuk bergambar..




~ Lihatlah sekitar alam
dunia luas terbentang..
langit tinggi kebiruan
pohon2 kehijauan
hidup ini usah persiakan
4th Strawberry Farm

sepanjang nak ke sini kami dah masuk beberapa strawberry farm, tapi semuanya kecik je tempatnya! i wonder wheres on da earth la strwberry farm yg besar yg aku tengok dalam risalah nih! pusing punya pusing! akhirnya jumpa juga! tu pun terserempak aje! sebab saje je lalu kot jln lain mase pulang dari Tanah Rata!

Akhirnya! waahh.. memang luas tempatnya! tak susah parking jugak! ada taman bunga, taman Kaktus.. taman strawberry.. taman sayuran.. cafe..

luas bena lah tempatnya!

peringatan! tempatnya atas bukit ni.. hahaha.. selamat mendaki!







Aku borong strawberry banyak!! sebab dia bagi aku rasa...fresh2, manis lak tu.. tu yang aku borong! sambil jenjalan makan strawberry! salad pun sesegar dah besar... tapi takda lah borong! (rugilak rasanya tak beli byk2)
penat berjalan seharian, sampai ke petang, so we decide back to hotel.. get some rest..pray n so on..

tak sedar kami tertido.. kul 7.15 mlm aku tersedar..! waahh... sejuk mencengkam sampai ke tulang, walau berselimut litup ngan selimut tebal!!
nak keluar tu, kami pakai berlapis2 baju..
memang tak syak lagi.. sejukkkk!!
best..best.. aku n mr hubby memang tunggu2 nak rasa sejuk camni!
malam beb.. mesti sangat sejuk..

5th Pasar Malam Brinchang

Ini tempat mesti pergi! dicadangkan, kalau pergi cameron, stay la sana, jgn balik hari sebab bleh gi pasar malam sini!

wah... memang besssar punye pasar malam nya! macam2 ada! kami jln kaki je ke PM coz hotel kami dekat situ je..

Kami pekena mihun sup n mr hubby ngan bakso! perrghh.. sejuk2 camni, kena lak ngan sup panas... huuuu... memang terangkat!

apa yg dibeli? beli jagung mutiara (sgt manis, boleh dimakan begitu sahaja! hahaha), beli fridge magnet, beli sayuran, beli strawberry.. (lagi? yaa.. lagi..)

mr hubby plak beli madu lebah, teruja dengan rasanya dan cara ianya dibuat, madunya dipotong terus dari sarangnya.. rasa madu tu agak lite.. tu yg dia suka..


lepas ke PM, tak terus balik, tapi berlegar2 di brinchang n drove to Tanah rata.. jalan2 cari makan lagi.. pekena milo kosong kaw panass... hmmmm.... nyaman..

MORAL OF THE STORY..

1. Kalau ke cameron, stay la kat brinchang, byk fasilities, malam lebih happening, lebih sejuk, dll.
2. kalau beli strawberry, belilah masa nak balik, jgn beli awal2 coz ianya cepat rosak!
3. kalau nak ke Boh Tea Centre pergi awal pagi,
i) lebih nyaman,
ii) yg penting kalau awal, boleh parking keta kat atas, kalau tak, jenuh le parking kat bawah, mendaki lah ke atas nun... lotih!
iii) dan satu lagi, Hari Isnin TUTUP ya..
iv) jln nya sempit tau nk kesana! kalo pegi awal2 jln clear leh elak dari jem! nak2 kalo keta besar, uih.. jenuh ... hmm..
4. Jgn terus borong tea Boh kat atas, sebab kat bawah masih ada lagi teh boh dan yg peliknya, lebih murah lak tu dari atas tu.. ishk.. ishk.. ishk..
5. jgn lah memerapkan diri je di malam hari, keluarlah untuk menikmati udara sejuk yg nyaman di luar..
6. pasar malam hari Jumaat, Sabtu, hari2 lain setengah kata buka juga, tapi ku tanya kat makcik jual mee tu, katanya Jumaat Sabtu je bukak..
7. jgn lupa ke Strawberry Farm, tempat tu besar dan sangat berbaloi untuk pergi! kalau ada strawberry, boleh petik sendiri! nyumm nyum.. aku sudah mula menyukaimu wahai strawberry!!

************ TO BE CONTINUE**************

5 comments:

ct_nurmarlissaa said...

ADUYAI....mmg nice place..jtuh chinta akak...anyway korang nih mmg pandai bergambar dan pandai ambik gambar..jealous i..

kella said...

ye kak.. memang nice...
kitorang ni kaki jalan! kaki amik gambar sumer! sumer menda nak amik.. hehehe

Mimy Hamid said...

yer yer baik baik..info byk berguna...ni nk tanya..sp amik gambo ko berdua ni..jeles jap

kella said...

mimi! itu lah.. 'photographer' yang dimaksudkan ialah... my Lubely TRIPOD! hahaha.. sayang kat tripod aku nih! nasib baik dia ada, kalau tak camano nak shoot gambo bak hero n heroin hindustan gitu.. hahahaha..

mzhany said...

kella...
sangat romantikla gambar gambar nih...uuu besh je tgk...

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker