Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Monday, November 22, 2010

Ucaplah..

Ucaplah.. terima kasih..
tanda kita merendah diri.. tanda kita menghargai...

kalau sekali kita berterima kasih...
tidak pula akan menjadi rendah darjat kita!
sedikit pun tidak!
malah.. kita telah berjaya mengangkat martabat kita..
kita berjaya menceriakan seseorang..
kita berjaya menggembirakan seseorang..
kita berjaya menaikkan semangat seseorang..
tak rugi pun!

Ucaplah.. perkataan maaf..
bila melakukan salah atau melukakan hati seseorang..
tidak perlu bimbang..
dengan meminta maaf, tidak akan sedikitpun terjejas martabat seseorang itu..
malah.. kita akan dihormati dan diterima oleh orang sekeliling dengan hati yang terbuka..InsyaAllah..
dan,
ianya bisa melembutkan hati seseorang..
bisa menenangkan hati dan perasaan yang amarah..
bisa memulihkan perhubungan...
tak rugi pun!

marilah kita mengucapkan 2 'magic word' ini dalam seharian hidup kita...
hargailah orang lain..sebagaimana kita inginkan orang lain juga menghargai kita..

again,

what you give you get back..

*********************************************

terimalah pantun ini dariku..

Ayam hutan terbang ke hutan
Tali tersangkut pagar berduri
Adik bukan saudara bukan
Hati tersangkut kerana budi

Burung Serindit terbang melayang
Mari hinggap di ranting mati
Bukan ringgit dipandang orang
Budi bahasa rangkaian hati

cheerss... :)

iringjeling: ini ialah morning talk yg dikongsi bersama di pagi hari ini.. :) semoga mendapat manfaat darinya.. :)

4 comments:

LYA m@m@ ASYA said...

what u give... u get back..
teringat lagu tu...

Mak Su said...

nak cuba jawab pantun itew,

tali tersangkut pagar berduri
daun cempedak jadi mainan
hati tersangkut kerana budi
kekal terpahat dalam ingatan

Kakzakie said...

Salam kella,

zuriat ditatang bagai permata
bila bertemu pengubat rindu
longgokan wang didepan mata
dunia tetap memandang itu

memang indah tidak terkata
deretan mawar merah berduri
untuk menjauhi gelapnya mata
iman dan taqwa pelindung diri

kella said...

lya: tahu juga lagu tu.. memang best! :)

maksu: hihihi.. bagus..bagus.. kita suka ngan pantun ni! wah... ada balasan dari maksu nampaknya.. :)

kakzakie: waahh... tak sangka ya, ramai orang yang masih minat dengan berpantun ni... terima kasih kak sudi berpantun di rumah saya ini.. kalau ada lagi.. boleh pantun lagi ya! :)

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker