Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Thursday, November 4, 2010

facebook oh facebook...



alahai... muka buku.. muka buku..
glamor betul kau ya!
sana sini orang perkatakan kau..
sana sini semua orang punyai kau..
kau kini telah mengalami tumbesaran yang sunggh mendadak..



aku pun ada muka buku..
gembira kerana dapat hubung semula dengan rakan-rakan sepermainan zaman kecil2 dulu..
terharu,
nak hubungi adik2, saudara mara juga senang dengan muka buku ni..
semua pun dah ada muka buku..
boleh kongsi info2 dan ilmu berguna juga disini..
bagus..
tinggal lagi ada internet atau komputer tak..
ala..
cc pun banyak dah..
namun
ada juga yang tak enak didengar..
kes kecurangan melata lata!
Kes penipuan bersepah sepah..
semalam kes isteri tunjuk gambar separuh b***l pd teman baru nya..
hari ni pula kes si suami yg rupanya telah bernikah diam2 dgn kenalan muka buku yg baru dikenali 2-3 bulan..
macam macam!
Ada juga kes si suami orang dengan isteri orang..
Ada juga kes songlap duit..
ada juga menjadikan tempat ini sebagai tempat meluahkan perasaan hati,
tak salah jika ianya tidak mengaibkan orang, tapi ada yang aku jumpa, kau kutuk aku..aku kutuk kau...
menghina agama lah..
menghina kaum lah..
bergaduh gaduh..
hmmmm hilang maruah hilang harga diri
di situ..


ada kebaikan dan ada keburukan kamu wahai muka buku..
tapi sebenarnya facebook tu disitu, begitu gitu lah sahaja..
tujuannya untuk 'connecting', saling berhubungan..
seperti objektifnya:
'FB membantu anda berhubung dan berkongsi dengan manusia dalam kehidupan anda' (BM)
takda pula di suruhnya kamu buat jahat itu.. ini..
terpulang pada kita nak mengadunnya macam mana
niat..

kita semua dikurniakan akal fikiran
berfikirlah dengan menggunakan akal bukan mengikut hati
Facebook ni budak yahudi tu punya (betul kan?)
takpelah dia dah buat satu kemudahan untuk kita,
namun kita guna cara berhemah la beb..
jgn bertindak menjangkaui akal..
batas.. susila harus seiring..

chow!



Gambar2 semua di gugel.. peace..

Iringjeling: aku join fb pun baru, tak seawal kawan2 yg lain, mula2 join tu, terkejut tapi gembira bila jumpa kwn2 lama disitu, macam jejak kasih pun ada! =)

8 comments:

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

setuju sangat apa yang kella katakan itu

yang pasti fb memberikan kita peluang bertemu kembali sahabat sepermainan..

jangan kita tergolong dalam kes yang dok menjadi trend sekarang nie.memang agak geram dengan sikap isteri yang sangat murah hati dedah separuh bogel kat teman lelaki..
yang hairan tu si suami masih sayang..
agak-agak apa agaknya yang berlaku pada beliau???

jambz- said...

okay fine. aku mengaku aku terasa.

kua kua kua.

hati kerinG!!!

Mimy Hamid said...

setuju semua kata kau..kadang2 kita ni dikuasi emosi...jiwa terasa tak teluah mula lah kan..apapun aku hepi dpt jumpa kengkawan sekolah..majoriti berfb..rasa cam sekolah dulu dulu lak

~aSFaLiZa~ said...

pengajaran buat sume kat fb ni jgn sampai tersalah langkah. cnth mcm tulis pasal seseorang, walhal org tu ada kat frenlist. huhuhuu. dah mula gaduh sana sini

LyNn HaMzAh said...

kak lynn gunakan facebook sebagai medium perhubungan dengan kawan-kawan sekolah lama...dan juga dengan saudara mara...

My Little Diary said...

betul tu.... kadang2 makan hati gak dgn facebook... hehehe...

entry terbaru "gambar sapa ni"

LYaFRINA said...

FB vs BLOG

i like BLOG...
lya x obses dgn fb.. kurang minat.. kdg2 j buka.. kdg2 nampak cam online.. tp x tperasan j.. time rsa nk update status baru update.. biasa hari2 special ajer..

n lya wk autopublish blog dlm fb,. tu nmpak cam update tuh..

mmg la.. lya perasan, ada berlaku mcm2 kes dlm fb ni.. laki ni dgn bini org la.. eee.. mintak jauh la dr semua tu..

just gna fb nk contct kwn2 skolah, family n sedra j..fullstop..

xdela nk cari kwn2 pon.. dlm blog dh ramai kwn..

Nadine said...

Kella ade FB? Add la Nad. I ada kat Mimy's friend's list :)

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker