Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Monday, October 18, 2010

Lasagna Untuk Si dia..

Assalamualaikum..
salam Isnin..

saja nak kongsi cerita semalam..
semalam buat 'Chicken Lasagna with Kays Perception!'
ahakss.. gedik ke nama tu weh...
hehehe..

sebenarnya tak plan nak buat pun,
tapi tetiba boring tak tahu nak buat apa.. b pula sibuk kat luar berkempen (parti bebas..hoho)
ish, tak tahu nak buat apa ni..
tetiba tengok tv ada makan2 western..
teringat si b yg sangat suka ngan western!
tetiba!
toiiinggggg!!

idea!

Aku pun terus bergegas ke dapur, dengan semangat waja..terus berusaha!
berkobar kobar nak buat ni untuk si dia!
dalam hati.. ni nnti dia balik mesti 'surprise'!
wah... dia sangat suka makan ni!

bahan semua ada!

)(*^&%^%&$%$#(*(*&^%^$@#

ngam ngam dengan masa dia balik, dah siap!!
terus hidang menda alah ni...


ok,ok.. walaupun rupanya..tidak la seberapa.. tapi, penangannya..huhh.. licin hingga menjilat pinggan!
"da best ever!" katanya

apa lagi.. kembang ler buntut yg kena puji tu.. ngeh..ngeh..

Nak resepi ke?
simple present tense je..

Kepingan Lasagna Kering (direbus terlebih dahulu- letak minyak zaiton sikit..supaya tak lekat)

Sos Putih
2 sb Butter
250-300ml susu full cream/susu segar
2sb tepung
Cheddar Cheese
garam/lada hitam secukup rasa..

Cara;
cairkan butter, sebatikan dengan tepung, masuk susu, kacau hingga pekat.. bubuh cheddar chese..bubuh garam dan lada hitam.. kacau sentiasa supaya tidak berketul..

Sos Ayam
Ayam- di potong halus..
1 bwg besar - potong dadu
4-5 bwg putih - cincang
Cendawan butang - potong kecil (tak buh pun takpe)
lada benggala - potong dadu
tomato puree + rerempah basil, oregano, thyme ( tapi kalau nak senang letak sos spagetti je..)
/sos spaghetti
garam/gula
stok ayam 1/2 (kalau taknak pn takpe)
Mozzarella cheese/cheddar cheese (mozza takde, ku pake cheddar je)

Cara
tuang minyak zaiton, tumis semua bebawang, masuk sos, masuk ayam.. dan masuk segalanya, siap.

dalam loyang, letak sedikit sos merah kat bawah sekali.. buat lapik je, taknak melekat, boleh juga letak minyak zaiton. lepastu, lapiskan dengan kulit lasagna dan lapis sos putih atasnya.. kemudian tabur cheese. Seterusnya lapis lagi dengan kulit lasagna dan sos ayam di atasnya,.. dan ulangilah seterusnya sehingga bahan2 anda habis, aku akhiri lapisan atas dengan sos putih dan chesse ..
bakar hingga atasnya dah kuning kekuningan..

sedap makan tika suam suam panas..

terima kasih.

IringJeling: makanan yang penuh nikmat kelemakan yang berkrim, tapi awas!jgn amalkan selalu!!!!!!!! memudaratkan kesihatan, boleh jugalah digantikan dengan vegeterian, buh sayuran dan jgn letak cheese.. lebihkan susu je dalam sos putih.. :)

8 comments:

LYaFRINA said...

wowww..pandai kella msak western food.. adoii..slama ni kalo nk mkn p cari kat pizza j la.. lps ni blh la buat sndiri.. lg jimatkan...

kella add la lya kat fb -->
Alyani Binti Amran

LyNn HaMzAh said...

kella, kak lynn suka giler makan lasagna...dan lately nie suka juga masak lasagna...hehehehe...

Nadine said...

sedapnya kella!! dh la i tgh lapar ni...terliurnyer...

p.s:thanks for sharing the recipe, i tak pernah buat lasagna lagi :)

MOFASAD said...

kalau sedap gua nak, kalau tak sedap gua taknak

hahaha

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

brp skilo jual ni?

kella said...

Lya: tak pandai sangat lya.. tapi kita cuba cuba juga... dah si encik dalam rumah ni suka sangat ngan western, so kena belajar ler.. heheheh..tapi best tau, cuba sesuatu yang baru.. Lya kita dah add lya dah tau.. accept me k! :D

K Lynn: ehhh.. ye ke! sedap kan lasagna ni! adusss kak... tetiba teringat teringin pulak! hmmm yelah semalam tu buat, terus je abis kak.. padahal agak banyak ler jugak untuk 2 orang makan! hehehe.. buruk lantak! paling best bila orang kata sedap! hehehe.. mari cuba buat sendiri pula.. jom!

Nadine: i bukan sengaja buat u terliur tau.. hehehee.. nad u cuba lah cuat nanti ya! i tahu u punya tangan pun selalu je menjadi apa yang dimasak! hehehe.. cuba buat, tengok si Faaz suka tak agaknya? u modified la kasi yang berkhasiat.. hmmm.. yum..yumm... i tunggu u buat lak k nad! :D

Farid: sure ko mesti nak punya! sebab... sebab... sedap giler weh!!! hehehehehe.. angkat bakul sendiri pulak kan? hohoho.. ko kena cuba dulu baru tahu sedap tak! alaa... tengok gamba takleh tahu sedap ke tak ke weh?hihihi..

Kamen: kilo kilo tak main bro.. pakai cupak ni! hihihi... ko suka ke makan ni... xtionkamen rasanya tak suka makan camni..camni.. ;p

Mimy Hamid said...

laki ko tetap gak tekak western kan...hehehe mmg stok ko penuh la ngan bahan western..hehe aku tau...

kella said...

huhuhu mimy ko tahu takpe weh... dia tu memang tekak western! dia dah jatuh cinta ngan makanan jenis itu.. katanya sedap, ringkas, berkhasiat dan bla..bla..bla.. huhuhu..
aku pun tahu tahu buat ni semua sebab dia je.. sebab dia mahu aku buat, bila dia ada makan satu mknn western yang best, balik dia mesti bgtau aku.. suh aku belajar buat, makan kat luar sikit.. tak puas.. buat sendiri boleh dapat banyak...
hmm... layan je.. :)

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker