Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Tuesday, June 15, 2010

Bila tekak jugak terkena 'culture shock'!

Ini ialah menu ku minggu lepas! makan di satu kedai makanan western di sini, tapi tak puas sebab sangat sikit.. hihihi.. perut besar sungguh!

Dan ini pula, menu semalam! dimasak oleh chef K to da E to da LLA! yang mana nampak menyelerakan? siap racik2 ngan cheese lagi...hahahaha....

Aku buat ni semalam! tetiba B request nak makan ni, sebab teringat spagetti aku yg dirasanya kat atas sekali minggu lepas tu! sedap katanya! so teringin nak makan lagi, aku kan chef amaturroo terkenal dan tersohor.. makanya.. aku pun buat lah..

Dengan berbekalkan bahan2 seperti cendawan butang dan tomato dan beef meatball segala, seperti di bawah ini...

Maka, terhasillah.. Spaghetti Beef Meatball.. seperti yang anda lihat di bawah ini...
haa... ambik kau, nak tambah banyak mana pun boleh..

Biasalah, lepas makan mesti aku nk dengar komen juri juri kan!
yess!! dia kata sedap la weh.. walla weh.. cuma katanya, lain kali potong 4 si meatball tu, biar kecik2 senang nak makan, toksah ikut kedai sangat.. pastu kalau boleh, pakai cheese yg serbuk tu.. lagi sedap! cheese parmesan la tu...
hmm.. ok, yess boss!! :D

Jom share resepi:
Bawang besar - potong dadu
Bawang Putih - chopped
Tomato - potong dadu
Tomato Puree
sos spaghetti - 1 sudu je, taknak buh pun takpe
Sos cili secukup rasa
Lada benggala - 2-3 hiris, potong dadu
Cendawan Butang (dlm Tin) - potong nipis
Daging Kisar Fresh
Bebola Daging Lembu
Sedikit gula
Air juga
sedikit minyak zaitun
Chesse cedar atau parmesan
campuran oregano dan basil - untuk mberikan aroma sebenar spaghetti.. walla..!
dan sudah tentu la kena ada spaghetti! baru la jadi..

Untuk kuah:
tumis bwang putih yg dicincang, pastu bawang besar, daging, sos, tomato, agak dah masak pastu buh air, dan semua yang lain2 sekali! cendawan, basil, gula, sos cili, sos spaghetti.. secukup rasa

Untuk Mee:
tunggu air gelegak, pastu masuk spaghetti cam lidi tu, sampai lembut, masuk sikit minyam zaitun, bagi dia tak melekat, dan masuk garam, kasi rasa sikit..

siap lah, boleh hidang dan makan sepuasnya! jangan lupa baca bismillah, doa makan! nanti si syaitan datang join pulak! taknak aku kasi dia!!

16 comments:

LYaFRINA said...

waa.. bgus2.. baru duk cuba2 mncari ini resepi.. tba2 jer..ada kat sini.. tenkiu2x.. tau2 jer..lya perlukan resepi ini utk berasapkn dapur dirumah tu.. hehhehehee..

chef kella la lg best!!!

Siti said...

sedap ni kella.

sI tEDI said...

nyummmii!

Hazzy Ishak said...

beef meatball, bestnye

Farid MOFASAD said...

makan cam 2 kenyang ke? hahaha

bek makan roti canai 5 keping!!! ngetop weh!!!

hahahhaha


>>_____________<<



...
AI ADA PERSOALAN NIE!!! YU BOLEH TOLONG AI TAK??? PLZZZZZ!!!!!
>>_______<<

kella said...

Lya: hehehe.. lya buat lah, kasi lagi grand dia.. nanti jgn lupa share ya!

Siti: sedap la sebab tgh lapo.. heheh

Tedi: burrrpppp.. alhamdulillah..

Hazzy: first time buat buh meatball ni.. hehehe

Farid: roti canai 5 keping? wahhh... kolestrol tinggi tu farid.. chee.. mcm la aku kontrol sangat pun kan? heheh ;p

hanie@nisya said...

nyum2!! tengok pun dah tau sedap punye la :)

Mimy Hamid said...

ko masak bg aku nak je tau...sikitttttttttttttttt

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

sdpnye...ko wat aku jd lapar la...da la x bekpes lg nih...


tlg pos laju kt aku.

brp ringgit ye

hehe

ct_nurmarlissaa said...

terinngginn laa pulakkk..haruss di buat this weekend nihh...

kella said...

Hanie: tengok pun boleh rasa ya! huhuhu.. takdala .. biasa2 aje..

Mimy: kau nantikan aje, murah rezeki nanti kita jumpa kat rumah aku tau! dah dekat pon... datang selalu2 pun ok..

xtionkamen: aku takut dah basi pulok bila sampai pos itu.. virtual post leh/? ;p

Kak Mas: harus ya kak.. harus... buat lagi grand! hohoho.. chaiyyok!

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

aduh...lapo nyer..

bijak adikku seroang nie

azila said...

salam...ni resepi baru ni, sbb sblom ni xpenah letak cheese.tq:)

kella said...

Kak Ayu: tengoklah adik sape.. kakaknya chef terkenal kan.. adiknya kenalah sipi sipi jer.. hahahahaa...

Azila: tq singgah, lama tak singgah umah azila, hmm sblm ni tak letak cheese ini, nanti azila try letak chesse parmesan.. wee...sedap weh.. :D

Ain said...

akak tak pernah makan spagetti....

hahaha.... jakun sungguh kan...

Redbloodsnow said...

whoaaa sedap giler!!! gulpp gulpp org taw :D

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker