Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Thursday, March 31, 2011

Mesti Baca! : Cara Wardina Safiyyah Latih Anak lekat Solat 5 Waktu...

Assalamualaikum,
aku mendapat kiriman emel dari sahabat tentang cara wardina safiyyah melatih anak nya solat..
hati ini sangat tersentuh dengan ceritanya ini... rasa terharu..
terus aku cepat cepat mahu kongsi dengan kamu semua!
insyaAllah....
kalau aku ada anak pun aku nak latih dia sebegini... hm

Semoga semua mendapat manfaat..
 


















bERBALOI PENAT LELAH KU...

by Wardina Safiyyah OfficialPage on Friday, March 11, 2011 at 8:47pm

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all
my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th
birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi
dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat
since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is
SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very
important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong
signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun
lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau
tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu
Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) -
lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and
say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her
never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik
cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni
melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik
cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how
we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita,
bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK
solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua
kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat!
I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will
NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask
her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do
it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak
tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love
her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3
kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar
dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau
TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna
solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for
her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i
wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy
and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi
cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im
sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims
that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the
world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as
how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak
boleh diajar berjalan terus...fahamkan?


Syurgalah tempat bagi orang orang yang beriman....


8 comments:

Nadine said...

Wa'alaikumsalam,

Dah Baca!! Wardina tulis dlm note kat FB dia. Lepas baca semangat habis nak train Faaz...smoga dia jadi mcm Amna. Sejuk hati ibu mengandungkan si anak. :)

As said, the keyword is ibu & ayah WAJIB solat 5 waktu dulu :)

luahfikiran said...

SALAM,
TERIMA KASIH KERANA SUDI BERKONGSI. KITA PATUT AMBIL PENGAJARAN DAN PANDUAN DRPD N3 INI

mzhany said...

a'ah kella, kena amek pengajaran...ameen...semoga dpt jugak buat utk anak anak hany nnti ameen...

Citarasa Rinduan said...

alhamdullilah....
kita ambil yang molek2 utk masa depan kita...

moga bakal anak kita dapat kita latih ke arah kebaikan...

PS; syukur sangat2 umai dah tertib solat..kadangkala ada gak lari sikit... (penat katanya..) hahaha

Diela Zaimi said...

entri yg sgt berguna...semoga anak2 kita nanti dpt menjadi sebaik itu...insyaallah...

*nak share ye...tq

Kakzakie said...

Assalamualaikum kella,

E-mail tentang ini sekarang banyak bersiaran di mana-mana. Terlalu baik dijadikan panduan terutama yg punya anak-anak kecil.

cun09 said...

salam kella...

moge sihat...

tq sudi kongsi n3 niii...rase sedih jeee...

tak guna kita mengajar anak2 supaya mengumpul A byk2 dlm pelajaran tp tidak mendidik anak2 utk solat...kalu dilihat kehidupan sekarang kebanyakan itulah yg dibuat oleh ibubapa...

eisya said...

bagus laa n3 nie...pernah baca gak dalam fb wardina....

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker