Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Thursday, July 26, 2012

Resepi Kerabu Sedap Istimewa

Assalamualaikum,

Ini ialah menu hari pertama berpuasa yang lansung menjadi menu untuk berbuka hari ke dua juga..
gara gara sedap? hehehe...
hari pertama buat tanpa udang...
hari kedua incik bos request nak lagi.. tapi dengan udang pula.. =)
bahan2 memang dah ada.. beli udang je..

jadi mari kita kongsi resepi aneka saya ni!



Resepi Kerabu Sedap Istimewa (Incek Bos)


10 ekor udang (dimasak terlebih dahulu dengan sos ikan)

5 batang kacang botol (potong kecil)
7-8 batang kacang buncis (potong kecil)
1 biji tomato (potong dadu besar)
1 biji cili besar (potong halus)
Serai (hiris halus)
sekuntum Bunga kantan ( hiris halus)
bawang merah/ besar (hiris)

2sudu besar kerisik/ kalau nak lebih pun boleh..
1biji limau nipis/ lemon pun boleh
gula dan garam secukup rasa

Cara:

masukkan semua bahan2 sayuran ke dalam mangkuk. Gaul.
masukkan kerisik, perahkan air limau, tmbahkan garam gula dan gaul lagi hingga serasa sedap.
last sekali masukkan udang dan gaul lagi..

dah siap pun!

inilah Salad melayu kita.. kan?

=)





15 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

yummmeehh!!

Kazaztan Team said...

eh sedap tu.. sbb ada guna sos ikan

Kakzakie said...

Semua bahan tu ada dlm fridge kakak tapi kakak malas nak buatlah kella. Tengoklah petang ini kalau "rajin" kakak buat...

ieda said...

wah ! terbuntang mata tgk
besoor betul picnyeee
dah rasa macam nak termakan lak ekek ;)

faraherda. razalan said...

Kerabu yg berwarna warni mcm ni mmg nmpk sgt menyelerakan. Awak ni pndi msk, kan?

kakcik said...

Makan dengan nasi yang masih panas - tak pelu lauk lain rasanya. :)

Pelangi Mulus said...

Sedapnya..tengok udang meriah dengan warna warni..nanti nak cuba buat

kasihredha said...

akak suka ratah je

Cendol said...

ciss cisss dtg sini jadi lapo!

Mimy Hamid said...

sure sedap ni..ko kan pndi masak

Chic Na said...

wahh sini banyak resepi. suka suka.. :)

LYAfrina said...

weee.. sodapnyerrrrrrr.. mmg nmpk special sgt,...

salam ramadhan kella

Cik Aini said...

nyum..nyum..
rs cam sedap la plak.nmpk selera ja tp serious x penah mkn lg mcm ni,buat apatah lagi kan :)

Kesuma Angsana said...

wa tq utk resepinyer.. nampak sedap tu!.. neway salam kenal & KA dah follow u ye 275

@cu SaYaNg said...

nampak sedap!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker