Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Monday, August 10, 2009

Petua H1N1 !!

~photo : H1N1, the new swine flu virus~

Pagi ni aku dapat emel, ada bebapa petua/ cara yg boleh digunakan untuk mengusir H1N1 ! Aku dapat dari memember la yang rajin mengforwardkan.. tengkiu..
sementara tunggu vaksin/ubat yang masih belum ada lagi ni, boleh cuba cara tu dulu..

Saje nak share citer gak! semalam aku gi Spital KL, sebab nak melawat sepupu aku yg masih beby, dia dimasukkan ke ICU, sebab jgkitan kuman/virus, asal2nya kena jgkitan demam la.. tapi doc tak ckp tu H1N1! tapi malangnya tak dpt tengok pula sbb kalau ibu bapanya ada shj baru bleh mlwat..
sian dia dok sengsorang kat ICU tu! sian jugak maknya, MakSu Zura.. mesti sgt sedih..
Kami nak pegi ziarahnya dirumahnya pun tak boleh, dilarang olehnya, takut nanti bjangkit pulak!

Lagi satu, Apa yg aku peratikan kat spital tu.. dalam keadaan H1N1 yg semakin meningkat ni.. ramai juga orang yg bawa anak2 kecil mrk ke situ.. pastu tak ramai pun org yg pkai 'mask' ! boleh bilang dengan jari sesiapa yg pakai mask tu.. tkejut gak aku..! bkn ape.. kan kes kematian byk melibatkan kanak2..
sebab antibodi mrk tak kuat utk lwn pnyakit tu!

sesetengah hospital lain pula siap diorang check suhu bdn kita sebelum msk hospital.. pastu siap bg tanda lekat kat kita. ntahla kan.. mungkin diorang ingat semua org yg kena H1N1 dah pi Ke Spital Sg Buloh kot..
hmm.. sebetulnya.. harusla beringat sebelum kena ...

So sesama lah kita share info berguna di bawah ini.. yek!

(exactly same from d emel..)
petua:

"Salam.....sy baru balik dari thailand. sy ke pulau temelang dan ban tun. apa yang sy nak kongsi ialah cara mereka mengubati penyakit selsema babi." bahan2nya adalah

1. air kelapa
2. kurma
3. mangkuk

cara2nya

1. masukkan kurma ke dalam mangkuk
2. tuang air kelapa
3. biar sejam dua
4. minum air kelapa bersama makan kurma
tq


Lagi cerita H1N1 dan petua ...


Important to share....

Forwarded by a frenz.

JUST A SMALL BUT MEANINGFUL INFO FM ME TO YOU AND YR FRIENDS...MY PERSONAL EXPERIENCE OF H1N1 SINCE IT PRACTICALLY HIT US LIKE A TIME BOMB.....

My staff was crying herself sick on Tuesday morning...was told that her son was confirmed of H1N1 in his Uni at Kangar, Perlis...worse was that when he was bedridden 2 days the warden didnt even bother to sent to hospital till his dad came fm KL and with his friends assistance brought him to GH Kangar....


No one bothered in the hospital and he was put in the normal ward for another 2 days!!! (imagine the amount of people he has infected!!) .....after 2 days and his eyes were turning yellow and saliva greenish...he was put in quarantined room...

Called his mom to say...minta maaf and ampun la dosa dia, etc...she practically fainted just telling me the story.. cant do much cos she x have enough money to go to the north with the father...

First thing we did was made her call the hospital and insist that they sent him to Sg.Buloh Hospital or any other hospital in KL since they seemed to be more alert and more equipt...they refused of course...so I sent her off to Kangar the same day to solve the problem.

Whilst this was happening, SUBHANALLAH, I had a call from one Ustaz who was in town to "help cure" another H1N1 child in Shah Alam....and was told this simple prescription by him.....of course kena redha pada ALLAH and niat dengan sesungguh nya...selawat 3x...

EAT MINIMUM 6 GREEN APPLES A DAY AND FRESH ORANGE JUICE for those with sore throat please blend the apples and keep on taking till your fever disappear and yr symtoms are gone....I cannot explain it but the child in Shah Alam was ok too after taking this tip....

ALHAMDULILLAH...my staff's son was given the apple juice for the whole day on Monday/Tuesday and dengan kuasa ALLAH he was out of the fever yesterday Wednesday....she called me and was crying on the phone to say that her son was out of ICU and was able to eat normally...all these happened within just 4 days today (thursday 6 august)...

This is just to share with my fellow sisters and brothers and hope this small info could assist others as well, INSYA'ALLAH!!!!!!!!!! No harm in trying and kuasa ALLAH anything can happen!!!!

**********************************************************************************’

Vitamin C byk kt epal + orange. Mungkin pengambilan Vitamin C yg mencukupi dpt menghindarkan H1N1. Sedikit info pasal vitamin C.

Vitamin C

Pada tahun 1934, satu kaedah penghasilan vitamin C telah ditemui. Ini memudahkan manusia mengambil keperluan vitamin C yang cukup untuk tubuh tanpa perlu makan makanan dengan lebih banyak. Antara faedahnya:

  • Menguatkan daya ketahanan badan.Mengelakkan tubuh daripada mudah dijangkiti oleh kuman virus seperti virus influenza yang boleh mengakibatkan selsema.Kajian juga menunjukkkan bahawa vitamin C dapat mencegah pembentukan sel kanser.
  • Kesan antiseptik, membantu mencegah sel badan daripada racun dan infeksi kimia - membantu mengekalkan pertumbuhan sel badan yang sihat dan mengekalkan kecantikan kulit.
  • Mencegah ulser dan mempercepatkan proses penyembuhan luka atau tulang patah.
  • Membantu mencegah penyakit skurvi.Sekiranya dalam jangka masa yang panjang anda tidak mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran, anda berisiko tinggi untuk menghidap penyakit skurvi. Tanda-tanda penyakit skurvi ialah pendarahan bawah kulit, pendarahan gusi, enamel rapuh dan gigi goyang. Pada keadaan yang kronik terjadi pendarahan di dalam otot, sendi dan luka yang sukar sembuh. Keadaan ini disebabkan oleh pembuluh darah rapuh kerana kekurangan vitamin C.

SIMPTOM KEKURANGAN VITAMIN C.

  • Sukar bernafas.
  • Senak.
  • Hilang selera makan.
  • Pendarahan hidung dan gusi.
  • Gigi dan enamel yang lemah.
  • Artralgia.
  • Hilang ingatan / mudah lupa.
  • Kurang daya tahan tubuh dan mudah kena selesema.
  • Penyembuhan luka atau tulang patah lambat.
  • Penyakit skurvi / gusi berdarah setiap kali gosok gigi.
  • Mudah mengalami lebam kerana tisu penggalas mikrovaskular mudah pecah.
  • Selalu berhingus pada kanak-kanak.
  • Kulit kering dan bersisik.
  • Darah lambat beku apabila luka.

Vitamin C membantu dalam penyerapan zat besi oleh badan dalam pembentukan sel darah merah. Sangat bagus diamalkan selalu terutama bagi mereka yang merokok.

Kenapa Perlu Diambil Setiap Hari ?
Kerana vitamin C adalah satu-satunya vitamin yang tidak dapat diserap oleh badan, maka ianya akan dikeluarkan terus setiap hari. Tidak seperti vitamin-vitamin yang larut lemak, ianya dapat disimpan oleh badan untuk beberapa hari. Tetapi vitamin C tidak larut lemak. Oleh itu kita harus mengambilnya
sekita 2-4 biji sehari untuk orang dewasa

* so, kengkawan sesama lah kita mengambil inisiatif ini untuk kebaikan bersama ya! jgn lupa! mohon pada Tuhan semoga dijauhi wabak yang tidak di ingini ini..

6 comments:

Mimy Hamid said...
This comment has been removed by the author.
Mimy Hamid said...

info ni ada betulnya terutama vitamin c sebab hr tu aku demam seminggu selera makan lost pastu aku every morning minum air tropicana orange tu..dengan kuasa Allah.aku dapat rasakan perubahan..cuba la praktikkan wallahulam

kella said...

betul, betul, n betul la amalan ko tu! sangat la betull...
da miracle of Vitamin C..

ct_nurmarlissaa said...

ermmmm..takut kan...skrg nih H1N1 makin merebak...

kella said...

yup! dan meningkat ke 32 orang dah harini ...

laila said...

salam kenal.

mohon share info ni ye...:)
thanks

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker