Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Friday, August 14, 2009

Cookies kues..Choclate Chip


~ Amacam? ada ke ghupenya?~






Semalam buat cookies choclate chip ni!
kekonon nak bet Famous Amous !! ?
"HAHAHAHA!!" begitu lah b aku gelak besar bila aku tanya...,
" ada rasa macam famous amos tak b?"
berderai gelaknya... tapi komennya..
"bolehla..."
kategori tengah2.. up sket daripada tak sedap dan bwh sikit drpd sedap kot..
hmm yelah.. dia kn dah biasa dengan cookies femes emes tu.. tentula jauh bezanya!!
huh... memang.. takpe2.. ni baru 1st try nie...
walaupun memangla tentu2 aku punya cookies takkan ada rasa sama ngan si 'Amos yg Famous' tu... tapi aku akan buat cookies aku ni punyai kesedapan yang tersendiri yang juga bisa mengalahkan femes emes kesukaannya... ya.. cuba lagi..dan cuba lagi..
'Kella Famous' plak! err.. cam tak kono jo...!

komen dari kengkwn yg aku bg rasa pulak.. ada kata ok! ada kata hmm..nak lagi! ada kata hmm manis la.. kena kurang manis sket.. hohoho...

well.. aku dapat resepi ni dari internet. dari Allresepi.com dan juga di ubah suai + resepi2 lain juga... sebenarnya aku dapat byk resepi cookies ni, so nanti aku update lagi.. yang di bwah ni exactly resepi aku buat semalam, bhnnya tak remeh sgt.. tu pasal aku pilih resepi ni...

mari sama-sama kita share..

1 cwn gula perang (dipadatkan)
3/4 cwn gula biasa (kalau nk kurang manis, 1/2 pun boleh juga)
1 biji telur biasa
1 biji telur kuning
3/4 unsalted butter (dicairkan tlebih dhlu)
2 cwn tepung gandung
1sk garam
1sk soda bikarbonat
1sk cream of tartar
1sk esen vanilla
1 atau 2 cwn choclate chip
(kalau nak tambah kcg ke pecan ke bleh gak..)

-panaskan oven dulu 180-300'
-Pukul butter (yg telah dicairkan) bersama gula biasa dan gula perang sehingga sebati.
-masukkan telur dan esen vanilla dan pukul sehingga kembang dan nampak macam cream.
-masukkan tepung yg telah diayak bersama soda bikarbonat, cream of tartar dan garam.
-kacau lagi.
-kemdian buleh le masukkan choclate chip tu... aku tambah juga coklat ketul yg di racik2 halus.. taknak pun takpe..
- Bila dah siap boleh la cubit2 guna sudu atau tangan letak atas loyang pembakar..
-kalau rasa cam adunan tu lembik, bolehla tambah gandum lagi..
-kalau taknak rapuh sangat, boleh tambah tepung jagung..
-kalau taknak biskut tu cam merebak/jadi leper bila dibakar, simpan dulu adunan tu selama 30 minit dalam peti sejuk, pastu baru bakar..

4 comments:

Mimy Hamid said...

biskut plak dah..apsal aku ni asyik nk baut tak jadi je...nk try yg ko ni lak..mana tau leh lawan tokey famos amoseeeeee

kella said...

hahahaha.... iyo lah.. tak dayo ku nak lawan! cumo ake jeles ler.. bee aku tu suker naww dgn femes ames tu! siap aku kena gelak lagi dengan dia! hukhukhuk!

TinTaDariHaTi said...

Nk kata mcm famous amous, bkn.. Nk kata cam chipsmore pn bkn. Hehehe... Tp sodap!!

kella said...

hahaha.. sedap la sangat!? tapi haritu buat, sebalang dah abis my b bedal tau! tak sempat aiihh tgu raya!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker