Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Monday, June 1, 2009

Mrs Sushi?!

“Babe... I have to congratulate u! For da lovely sushi u has made!”
two thumb for me….??
Ohh.. itu yang best nak dengar tuh!
Weekend ritu..aku berjaya membuat sushi, one of my husband favorite dishes!!
Dah lama dia dok request kat aku untuk buat sushi.. pada aku pulak.. mulanya aku memang tak gemar sushi ni, cannot go! Tapi sebab dia selalu dok makan… so aku pun ter pengaruh la jugak kan… tapi untuk membuat sushi tu aku rasa agak mustahil laa… sebab cam rumit je..
Tapi b asyik mention je selalu..
“bila la.. isteri me nak buat sushi nie..”
“bila la.. nak dapat merasa makan sushi isteri me buat”
huh..so akhirnya kami belila alat utk buat sushi ni…
dan atas dasar mencabar diri sendiri untuk melakukan sesuatu yg tak pernah terlintas difikiran pun untuk buat..! dan atas dasar sayang suami yang sangat mendalam.…
Aku pun buatla sushi!!
Dan hasilnya! Huh.. tengokla sendiri.. macam jadi je kan? Tak kisah la apa pandangan org lain.. yang penting suamiku sendiri dari malam sampai keesokkannya dok puji aku, sampai dia pun bawa bekal ke pejabat! Itu yang kembang kuncup idung aku nie..
Hei.. mahu tak kembang, b aku nie jenis straight to da point je orgnya..dialah pengkritik no 1 aku yg boleh dipercayai.. setakat nie.. hnya si sushi ini shj la yg aku berjaya dpt 5* dan secara tak lansung melonjakkan nama aku di mata masak memasak!kih..kih..kih.. Lain2 setakatnya, sekadar.. sedap2 aje.. sedang2 aje.. boleh laa...yg byk nya.. tak sedap la kot…
So lets share the recepi.. (gambar nt tauk kemdian, coz sini takleh cucuk wayar!)geeee...

update entry semula:
bahan-bhnnya..(chewah cam chef lak! ;p)
-beras, cuka beras atau cuka biasa pun buleh.., gula, garam, telur, filet udang, timun,carrot, moyonis and sudah tentunya seaweed.. bamboo matt jugak... lupe lah pulok..

caranya ; (sonang ajo..)
-masak beras, cam kita msk nasik biasa...
-bila masak, ambilla 4 senduk ke... then tlbih dahulu, cuka+gula+garam (agak2 jer) dilarutkan sekali sampai hancur.. pastu barula masukkan dalam nasik yg tengah berasap2 panas tu... kacau2 sampai rata tau....
-tunggu sampai nasi tu sejuk...
- next step..


- letakkan seaweed di atas bamboo matt.. sapu siket mayonaise atasnya

- pastu buh la nasik yg telah sejuk tu tadi kat atas, dan ratakan atas seewed tu

-pastu, buh la lauk2 kgmrn, filet, telur, timun, cara memnjg.. dan gulung pakai bamboo matt tu.. tekan2 sikit bagi dia padat.. (sorry la takdek gambar lauk, tergulung dulu sblm snap..)

- bila dah padat.. dah boleh potong!...

Dan hasilnya!! SUSHI MAKIZUSHI..








walaupun tidak sepertinya.. tapi my hubby like it so much.. bila tanya sedap ke.. dia jawab
"hait, hait! hait!" hoh... maknanya boleh la tu..

7 comments:

MimY HaMiD said...

ha x gheti2 nk bg aku rasa skit...aku pn love sushi gk ni...dh dekat ni

its me said...

tengok tu...x bg tahu pun kat office B.P. ni..esok2 bawak utk kitorg kat sini lak....kot klu ada handmade pizza...lagi best...

kella said...

Mimy: weh..ko suka? eja pun suka weh..dia suh aku uat lagi!ntah sodap ko tidak.. bantai ajo lah..

Kak Kin: haha.. tula akak..kita mesti punya..tunggu kita kat B.P ya!

MimY HaMiD said...

dh sedap bg aku...menunggu ni..

MimY HaMiD said...

aku siap print out lg resepi ni..thanks babe share resepi

kella said...

okeh2 no prob beb.. its ma pleasure..

Anonymous said...

kat mane nk beli seaweed sheet?
susah sangat nk cari kat sini..

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker