Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Tuesday, June 30, 2009

Lamb Chop Pertama Saya!

Ujung minggu lalu.. tercapaila hasrat untuk buat lamb chop blackpeper untuk suami tercinta..

dah lama dia request aku untuk buatkan untuk dia..
dah lama aku searching resepi ni.. cuma tak berkeyakinan je!
tapi mlm tu kami pi beli brg2 dapur, sekali tu dia tanya..
"esok u nak masak ape.."
"hmm.. brg2 basah sumer dah ada kat umah..ikan sayur semua..msk ler ape yg ada nt "
pastu dia diam jer dgr jwpn aku.. terus pegi mana ntah.. pastu tgh sibuk2 pilih brg, dia dtang lagi..

" agak2nya u nak masak ape ?"
"hmm.. hati msk kicap ngan sayur kacang la kot.."
hmm.. pastu dia ilang lagi...! dan tetiba muncul kembali!
dengan mukanya yg agak sweet2..baik2..slow2 jer tya aku

"aaa... u betul2 la ckp.. nak masak ape sebenarnya ek?"
"b, sebetulnya b nak makan ape ni? ok senang b bgtau me nak makan ape?"
cheewah! tanya mcm pakar chef ! kui..kui..kui.. serius jer muka aku sebenarnya.. yelah dok tny aku byk kali nie nape?..
(tapi, ha'ah laaa.. baru aku teringat..aku biasanya tanya dia dulu dia nak makan ape.. lupa pulak aku!)

pastu dia mencelah lagi..
"err... apa kata kita makan lambchop! tapi.... err... u pun tak penah buat kan..? hmm.. pastu... nak kena ada kuahnya jugak kan..? err.... susah jugak kan.. err.. takyah la! hmm takpe lah!"

laa.. dia nak makan tu sbnrnya... huk aloh.. siannya b aku nie.. mmg dulu ak janji nk uat pun..
pastu laju jer dia bwa aku ke freezer tmpat dging2 lamb tu...
hoo... dia memang dok survey dah dari tadi..tu yg kejap2 ilang...
hmm.. babe... ..

then aku pun belila..
tapi sebelum tu! jgn tak tahu.. selesai pilih2 tu aku pun amik ler letak dlm troly..
dia pulak! dok letak.. pastu amik balik. letak.. amik.. mmula nak, pastu taknak..
ntah ape yg dia pikir pastu.. dia dok senyap..fikir mendlm la kot..
then, terus dia amik tauk dalam troly, tolak troly, dan tak toleh belakang lagi...

Akhirnya.. terhasillah lamb chop seperti yg anda lihat di kaca screen komputer anda nie..




Mari share resepi yg aku amik dari Mesra.net sebenarnya.. tapi idak ler totally aku ikut, coz gravynya aku pakai Instant Gravy jer.. tapi aku tauk gak resepi sebenar untuk Gravy..
Untuk Daging..
-aku uat 2 ketul je.. (nak test power jer dulu)
(bhn2 di bwh ni di tumbuk dan diperap bersama lamb tadi)
-Halia (besar ibu jari aku),
-Lada itam (1 sudu besar-lebih pun boleh..)
-Sos Tiram (1 sudu besar atau lebih)
-garam secukupnya.
~Pastu grill la atas grill pan..tak perlu guna minyak ya..~
Untuk Gravy..
hahaha... aku pakai Instant Gravy jer..
tapi tak kick laa!! so aku tambah la dengan few things like..
-Lada itam (tumbuk), sos tiram, sos tomato, kiub daging lembu..

Black peper Gravy - resepi sebenar.. ( untuk 10 keping daging lamb)
-1 liter susu segar
-2 sudu besar tpg jagung
-3 sudu besar Lada Hitam
-3 sudu besar tomato sos, atau cuka (1sudu kecik)
-butter
-2 ketul Kiub daging lembu

Komen dari Tukang Rasa (merangkap tukang makan!)

"daging dah ok! marvellous!!
tapi kuah masin skit!, kalau boleh nanti next time, tak perlu curahkan sos gravy sama semasa mengril daging.. sebab daging dah cukup rasa, cuma bila curah lagi gravy ,ia akn tersalut, dan kemasinannya jelas terasa! (ahh!?) last but not least, biasanya kalau ada salad2, ianya akan menutup rasa masin dan kalau boleh juga, next time tambah salad n juga kentang putar kan?! lagi best ni.."

!!!!!!!!

hoo..hoo.. aku memang terima kritikan ni untuk pelbaiki lagi kelemahan aku! kesimpulannya memg gravy aku masin pun sikit.. then masih tak lengkap coz takda salad.. dan juga lain kali buat kentang putar jugak...!


(yang paling best tu.. bila dia hug n cium dahi aku.. sambila ckap "tengkiu sayang, love u so much.." hmmm.. terharu jer rasanya.. hu.hu..hu..)

Love u too.. forever and ever...

3 comments:

MimY HaMiD said...

entri ko ni mmg masak memasak...aku gak yg x termasak masak...hehehe...aku bg 6 bintang blog ko...ehem aku dh beli daging burger kat giant tunggu nk ke dapur je ni..hehe

kella said...

hahaha.. ye ker? 6 bintang per 6 ker? tengkiu..tengkiu.. hehehe.. itu modal yang ada.. at least kalau aku lupa lirik, upss lupa resepi! leh aku refer sini.. pun leh gak sesape nak share kan..
bila dah uat daging tu nnti snap ler k..

MimY HaMiD said...

rajin memasak pass skit kt aku..terliur je selalu..weh laki ko best kan suka mkan2 bini masak..good la

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker