Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Wednesday, April 13, 2011

Makan cikedis dengan miloais! (^_^)

ini 'update' dari entri semalam!

Hajat di hati nak makan best best la sebab lapar yang amat,
(tapi bila tengok muka abbi je terus jadi kenyang... chewah! ehehe..)
lgpun, jam dah menunjukkan pukul 8 lebih baru sampai rumah.. jalan memang jem, walau dengan motor pun jem juga, tapi tak lah seteruk kereta.. alhamdulillah... :)

dah lewat, malas nak makan kat kedai kat luar, lagipun abbi pun dah kenyang katanya, so aku ingat nak cari apa apa sahaja stok makanan yang ada kat rumah tu..

so Cik Rima  dari my litle diary ada tanyakan.. apa menu makan malam? :)
ini dia...

Sup Cendawan Segera Campbells.. perisa Keju dengan crouton!

pertama kali makan ni, ni pun idea si abbi tu! dia yang ingatkan aku yang stok sup cendawan ada kat rumah...baru beli!
sllurrrpppsss.... cicah roti... sedap... :D
Alhamdulillah...
diselingkan dengan makan buah buahan lai dan oren..
wah.. diet... wek! ;p
...............................................................................................

Pn miloais pula ada menanyakan resepi Nasi Goreng Kerabu, kita berbesar hati untuk memberikan resepinya, untuk makluman ini pertama kali buat ni, sebab selalu suka makan kat kedai je, tapi tekad hari tu untuk buat sendiri, bhn2 pun dah ada.. :)


Resepi Nasi Goreng Kerabu ( ini untuk 2 orang, bahan agak2 je.. )

- Nasi putih
- 3-4 ulas bawang putih (tumbuk lesung)
- 2-3 ulas bawang merah (tumbuk lesung)
- cili padi ( dipotong kecil, letak masa dah nak masak, kalau taknak pedas)
- 1btg serai ( di hiris halus)
- 1 bunga kantan ( di hiris halus)
- 1helai daun limau purut di hiris halus (kalau taknak pun takpe)
- 3-4 batang kacang panjang (potong dadu)
- isi ayam
- telur ayam
- minyak untuk menumis
- garam

caranya ;
-tumis bebawang sampai kekuningan/naik bau
-masukkan ayam, kemudian serai, bunga kantan,kacang panjang dan semuanya lah..
-akhir sekali baru masuk nasi.. gaul rata..
- kalau nak pecahkan telur sekali dengan nasi pun boleh, nak goreng mata kerbau pun boleh..

Selamat mencuba ya Pn miloais ( korek punya korek kat blog tak jmpa gak namanya, maklumlah ni kawan baru kita ni.. nanti kita riki2 lagi.. :) iouls uols je..

sesiapa pun boleh mencuba, aku ni tak pandai masak sangat, masih belajar dan belajar untuk jadi yang terbaik..


16 comments:

gedek! said...

Campbells dalam tin lagi bes la dari yg tepung tu....

ye dak..?

Kakzakie said...

Kalau dah nama perempuan campak ke dapur sediakan je bahan mesti jadi janji jangan mentah udah....:)

Cik Pah said...

cik pah pernah bfast kat opis selama 3 hari berturut turut ngan roti cicah sup nih..tapi resultnye sakit kepala ..migrain..maybe banyak sgt msg kot.. bukan maybe.. tidak syak lagi..

nabilah_2908 said...

weee...sy pun suka makan nasi goreng kerabu...

mmg tkpernh try lagi buat sendiri..biasa makan kat kedai je..tu pun nasib2..nasib tk baik...tah apa rasa tah...(^_^)

macam nak try je..sedap nya..!! :)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
BLOG REVIEW : LIFE 101

LYAfrina said...

huhuhu..
lya pon blh cuba ni:-)

miloais said...

thanks my dear - untuk resepi tu
iols aambik ye...
nanti bleh cuba buat kat umah
my doter - memang penggemar nasik goreng tegar!
nasik goreng apa pun tak kesah - as long as itu nasik goreng!

Lieynanilaz said...

bolehlah cuba...bahan x renyah...ekekee..

Lieynanilaz said...

bolehlah cuba...bahan x renyah...ekekee..

diana said...

pernah makan sup cendawan jenama meggi tak salah..
tak sedap langsung..

eelobor said...

stok sup campbell segera mesti ada kat umah saya. selain sedap kerana ia senang untuk di sediakan & cepat. huhuhuhu

mzhany said...

lama tak makan sup cendawan tuh. sedap gak kan cicah roti kan

Redbloodsnow said...

eh..tak pernah lg zie terserempak dgn sup campbells dlm kotak gitu, selalunya dlm tin..hehehe.

azzey said...

saya pon pnh beli sup cendawan segera tu ; tp bila buat sendiri x menjadi....blh tunjukan cam ne nak bagi sedap...:)

klik HB

Mak Su said...

maksu lyn nasi grg kerabu, tp ns kerabu tak berapa nak suka... ;P

ciK LyndaWawa igUana said...

mak ai..sedap....wat saya lapar..wuwuwuw.....

Mimy Hamid said...

auka buka blog ko klu ada resepi..melazatkan tekak

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker