Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Tuesday, September 21, 2010

Syawal Yang Di Rai..

Cerita sebelum raya selepas raya boleh ke?



boleh je deh.. dah nama pun cerita kan.. mesti boleh cerita.. :)



sebelum raya dah tentu tentu le byk menda nk disiapkan,


syukur aku dapat juga gunakan sedikit sebanyak masa yang tinggal tu untuk buat biskut raya sendiri! mesti punya!


sebelum pulan kampung ritu, sempat aku buat ni..

biskut 1st buat; Almond London

resepi?

250 gm butter
130 gm gula ising
2 biji kuning telur
1sk esen vanila
2 cwn conflakes yg di blender halus mulus seperti serbuk.. ( ini aku tambah, kasi crunch2 skit.. )
badam biji dan cincang
cokelat masakan

cara: pukul butter dan gula sampai sakit, :P masuk kuning telur, esen dan tepung dan serbuk conflakes, uli sebati dan bentukkan bujur2 dan bakar...

masak cokelat masakan cara double boiler, tambah mentega sikit, nak kasi kilat..

kemudian, biskut yang telah dibakat tadi dicelup ke dalam cokelat tu.. :) tabur badam cincang, siap.

Biskut ke 2: Semperit Istimewa

aku dapat resepi cara dulu2 punya semperit! resepinya memang lain rupanya.. :)

1 tin mentega Golden Churn 454 gm
1 tin tepung jagung Brown n Polson 450gm
7 kuning telur ayam kampung (biasa pun boleh..)
1 1/4 cawan gula ising
1 1/2 cwn tepung gandung

cara:
gaul semuanya satu satu ikut turutan, pukul sampai sebati, tak perlu kuat. masuk tepung dan uli. tapi jgn uli terlalu lama, sebab takut biskut akan jadi kembang tak cantik pula.. gaul slow2 je..
aku tekan pakai acuan semperit kecik2..
sebab senang telan terus sebiji..

betul rasanya sedap! melting di dalam mulut..
secukup rasa..
my hubby also like, apatah lagi mereka yang lain..
wallah.. Alhamdulillah.. tahun ni baru cuba buat semperit.. :)

Biskut 3 : Biskut Conflakes..
biskut ni memang setiap tahun pun aku buat, tak sempat nak tunggu lama, cepat habis!
ini adalah resepi mama sejak dari zaman remaja ku dulu lagi..

conflakes secukupnya
1 cwn tepung jagung
1 cwn tepung kastad
2 cwn tpg gandum
1 butter 250gm
2biji telur kuning
1cwn gula ising
esen vanila

cara: pukul gula butter, sebati, masuk esen, telur, kacau sebati dan masukkan kesemua tepun dan conflakes yang dihancurkan dengan cara meramas ramas shj..
pastu sudukan ke dalam paper cup kecil guna garfu dan tabur choc rise.. :)
(gambar dalam bekas biskut raya bawah..

Biskut 4: biskut Mazola

kat bawah ni memang biskut2 hasil aku ya, kecuali tat nenas je mak punya.. huhuhu..
termasuk kek marble dan kek buahan campur tu..

Alhamdulillah..



iringjeling: jap agi nak buat biskutconflakes lagi.. round 2. :)

8 comments:

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

salam sayang

muah2...rindunya..
kella.....pandai awak buat kuih raya
suka sangat dapat kenal awak..

sekarang kita ada masalah dengan pekerja...itu yang senyap semacam..entry banyak yang berjadual...sebab risau kawan-kawan ingat kita tak berblogging

awak...cerita jer apa yang perlu..sebelum ke...selepas ker...semua kita nak tahu..

nak gak tahu tema baju awak, ramai kat mana>

sebab, kita tak ada baju raya...tak beraya ke mana-mana...sedih..tapi, dapat beraya bersama en zalie dah memadai

LYaFRINA said...

wahhh kella..
sempat lg buat biskut raya yer..
lya x smpat nk buat semua tu.. Masa y ada mmg lya rest etul2.. sb tlalu penat dgn kerja & mcm2 hal lg..

Nadine said...

Rajinnya Kella ::thumbs up::
Cantik je kuih2 Kella tu..nyummylicious!! :)

Psst, biskut Mazolla ade lagi tak? Kirim la kat sini sket. Heeee :D

RedLife2Love said...

ada resipi baru..
insyallah ada masa nk try buat..
nampak sgt sedap dimakan..
thnks for sharing!!

nabilah_2908 said...

wah...semua buat sorang2 jer ke..?

ada lagi tak..nk rasa sikit...(^_^)

jom ke APA KATA HATI pulak,
AWAS BUAYA DILEPASKAN

kella said...

K ayu: alamak... kak jgn sedih2...kita kan ada! kita sentiasa ada ni, u re not alone tau...
sama je kak beraya mana2 pun, yang penting akak ada ngan En Zali tu pun dah Alhamdulillah kan kak.. syukur, ada nikmat lagi di situ..
kita pun hadapi apa yang ada di depan ni dengan kesyukuran, selagi semuanya masih ada, selagi masih diberi nikmat.. hadapi dengan penuh kesyukuran, moga kita sentiasa ingat mengingati, takut alpa dan lupa lantas lalai..
tq kak..:)

Lya: ala lya terlajak rajin, memang hati ni meronta2 nak buat biskut raya sendiri! nak tahu kebolehan sendiri sebenarnya, alaa.. ikut kemampuan aje, lagipun fikirkan adik2 suruh buat,nanti diorang nak bw balik hostel la .. so buat aje.. :) semoga lya baik2 selalu.. rehat secukupnya.

Nadine: whoaa.. thumbsup ke? malu je, mana da , biasa2 je tu...
tengkiu2 anyway....
biskut mazola? hehehe.. dah abis nadia, nak kena buat baru balik, semalam dan kemarin baru pas abis buat 2 biskut lagi, stok baru.. :)

Nabilah: haah... buat sengsorang tapi ada b ni tolong2... tolong2 mana yang patut... boleh la....

Terima kasih.

Mimy Hamid said...

rajin benor bini orang ni buat kuih raya...hehehe...kuih raya satu simpan ..aku nak raya ni

kella said...

Mimy: terlajak rajin seketika je tu..
memang ada weh, aku dah buat baru pun! sebab biskut raya semua dah abis.. round 2 plak.. :D

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker