Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Friday, October 7, 2011

Negro Tok Reti Bahaso

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


DI suatu petang, kelihatan seorang wanita menunggu depan pintu lif, dan apa bila pintu terbuka dia melihat seorang negro ada di dalamnya, walaupun ada sedikit rasa kurang senang (sebab takut apa apa yang tak di ingini berlaku, yelah dah selalu dengar orang cerita, ramai wanita kena kacau dengan geng geng negro ni) namun, dia teruskan juga masuk dengan lafaz bismillah.. tawakkaltua'lallah..masa keluar rumah tadi dah baca ayat kursi..insyaAllah.. mohon Allah lindung..


kemudian dia terdengar suara garau perlahan..

"allo... allo..."

alamak.... apa yang ditakuti terjadi jugak... dan dia perasan suara itu datang dari arah belakangnya.. iaitu negro itu lah!

"allo.. alloo...how are u"


(alamak..kedengaran suara tu makin dekat pula! apa aku nak buat ni lambat la pula lif ni nak sampai bawah!!) getus hati wanita itu yang tidak memalingkan lansung mukanya kepada negro itu tadi!

kemudian dia terdengar tapak kaki negro tersebut mcm nak menghampiri, lantas wanita itu pun menoleh la...

" hai.. how r u? can we be friend?" 

(perrrrghhh baik punya dia landing kat dalam lif tu.. gaya muka konon romantik la tu.. muka nak ngorat! cheh! loya... alamak aii apa nak jawab ni, nak berlakon pekak ke bisu ke nanti kot kot terjumpa bila bila pulak, nak jerit mana boleh, kang tak pasal pasal lak..... !) - wanita itu berkata kata dalam hatinya..

dan negro itu menyapa lagi..

" lets be friend, whats ur name?"

wanita tersebut dah tak tahu nak buat apa, tiba tiba dapat idea! lantas membalas..

" bakpo mu nok tahu namo aku nyo?? mu sapo?"

" ah? what d u said? i dont understand?"

" aku pong tok pehe mu kecek gapo..mu kecek omputih aku tok pehe.. tok pehe laaa...!!!"
sambil menggeleng gelangkan kepala

" i want to be friend i can accompany u wherever u wanna go.. lets talk.."

" bengong la mu ni, aku toksey saing ngae mu la bodo, mu tok reti ko ? mu bbo kecek ngae aku la 'pok ite lege' weh!"
(ada sedikit rasa geli hati.. tapi di tahan.. hehe)

"Sorry i cant understand, can u talk in english? or u can talk in Bahasa i can understand lil' bit, but i think ure not malaysian rite.."


" bakpo aku nok kecek omputih nyo? meme aku toksey wi mu pehe pong!  malah aku laye mu ni! pesen tok reti bahso!"

" i really dont understand"


"ho..tahu takpo... mu ni pesen 'pok ite' hok tok reti bahso deh? suko2 jah tegur ore tino, ikut suko mu jah, mu ingat ni negaro mu ko?? biar reti sikit dok kat negaro ore nih! jange dok uat debber sangat! ni pun mu dok sini ni masuk ni caro halal ko hare ko nih! aku report keee.. baru tahu.. bbo kecek! senyaakk!! 
sambil membulatkan mata!
wah wah marah...  wanita itu memang agak meninggikan suaranya.. entah dari mana tiba tiba bersemangat pulak nak marah ke negro tu.. mungkin disebabkan rasa tak puas hati yang sekian lama terpendam pada geng geng negro ni, memang kebelakangan ni negro di kawasan rumahnya agak ramai, dan agak banyak jugak kes kes yang melibatkan 'awang hitam' nih! tu yang terus di 'fire' nya negro tuh! untuk makluman, wanita itu bertutur dengan agak laju dalam dialek di atas tu.. tu yg buatkan negro tu pening kot! haha

Negro tu cuma terkebil kebil diam seribu bahasa.. walaupun dia mungkin tak faham tapi dia tahu kot yang wanita itu tak puas hati... hehe (ataupun.. dia cuma faham.. perkataan 'report' kat atas tu!!? tu yang buat dia terdiam?) entahla...



dan lif terbuka juga akhirnya sampai ke tingkat 1 di mana wanita itu mahu turun,da  negro itu pul mahu turun ke Ground Floor,

itulah cerita yang ingin dikongsikan.. tentang wanita dan lelaki negro yg tak reti bahasa...


sekian..


 pehe ko dok ni??









6 comments:

Prince Halilintar said...

marah je org negro tu kecek klate...die bukannya paham pun.time ni la nk lpaskan ape yg geram kat die..hehe

Citarasa Rinduan said...

huis............
mujur wanita tu ada keberanian...chaiyok!!!!!!!!!!!!

hati2 buat wanita itu ya

Kakzakie said...

Jangan kata negro itu tak faham kella, kakak pun baca ulang-ulang nak dapat feel utk memahami. Hahaha....

Mimy Hamid said...

wanita itu sapa yerk...ko ke?? hihihi...aku pun takut negro ni...diorang mmg camtu mana pompuan dia nk tegur ...aku pernah kena kat KLCC...terus aku masuk toilet ladies...terpon megat nangis2...hahaha...takut la weh...risau

nabilah_2908 said...

pehe la jugak...hehehe...

siapa wanita yg sound abag itam tu..? Kella ke...? :)

Diela Zaimi said...

ishhh takutnya...nasib baik dia tak buat apa2 kan...mintak dijauhkan...

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker