Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Tuesday, March 20, 2012

Sotong Panggang Berempah .. walla...


 Assalamualaikum,

mesti semua dah makan kan.. dah kenyang kot kan.. =)

jom cuci mata tengok menu hujung minggu lalu..

syiookkkk....

Sotong Panggang Berempah!

walllaa..


 ~mula mula ingat nak bakar, tapi nak siap arang bagai, take time pula.. so panggang atas dapur sahaja la..~


~tarrraaaa... dah siap... gemuk2 sebab penuh dengan telur sotong kat dalam tu.. huhu
 teringat kat sotong masa makan kat sabah hari tu... tu yang buat juga tuh!!


Kalau ada yang nak resepi.. 

Sotong Panggang KayLazat =)
 
bahan2 nya ialah..

- 2 tangkai serai (ditumbuk lumat)
- sedikit halia (tumbuk)
- seulas bawang putih
-3-4 ulas bawang merah
- cili kering (kisar) / cili boh
-serbuk kari 1-2 sudu besar
- sedikit serbuk kunyit
- serbuk lada hitam..
- garam scukup rasa (jgn byk sgt) nanti hilang rasa fresh sotong itu..
- air asam jawa atau air perahan asam limau (optional je ni)

CARA:
tumbuk je semua bahan2 tu , dan lumurkan pada sotong itu tadi.. perap untuk 30 minit..
dan langkah seterusnya ialah panggang!

ok...

selamat mencoba coba..

seronok bereksperimentasi di dapur ni.. =)


9 comments:

miloais milo said...

owhhhh.... iols kelaparan right now....
bertambah2 lapar tengok gambo sotong bakar ni!

deena farhana said...

kella...cmane nk contact kella ni..ni no fon deena 0178177244..

ni fb deena..

Farhana Numan

klu xjumpa, kella search by emel, ni emel deena:

Hairilhana@gmail.com

munna said...

sedapnya terliur munna tgk....

Pok Amai-Amai said...

Peh! Gile cool sotong nie! Dahlah tgh pose nie. Mane nak cari nie?

=p

@cu SaYaNg said...

wah menarik...nanti nak try lah
boleh bawa bekal ke opis
thanks for sharing ya :)

Mimy Hamid said...

mampu tgk je beb..aku pantang seafood lagik :((

aimaniman said...

sedapnya, boleh buat weekend ni, kalau hari kerja makan nasi bungkus jer le, nasib baik en somi faham, hii isteriku yg sentiasa sssssiiibbuukkkk... isshhh macam Pm la plak???

LYAfrina said...

fuhhh.. menggoda iman ni

Bitt (double IS) said...

salam singgah..

wowwwwwwww menarik dan tertarik nehh :)

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker