Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Saturday, January 28, 2012

Resepi Sizzling Yee Mee Sedap!

Assalamualaikum,

Hari ni aku mahu berkongsi resepi untuk menu ku hari ini..
bee request nak makan nih...
kebetulan memang baru beli 'hot plate' istimewa untuk sizzling mee ni.. 
so semangat sikit nak buatnya...
walllaaa.... sedap hingga menjilat hot plate lah!
Alhamdulillah...


~ tengok.. gelembung gelembung tu... tu tengah menggelegak sakan tu... sedia untuk di angkat!! ~

Ok, moh kita kongsi resepi ya!

Resepi Sizzling Yee Mee ( untuk 5 orang nih)

9 ulas bawang putih ( ketuk atau hiris)
2-3 inci halia ( hiris nipis)
5-6 tangkai Cili kering ( potong 2 atau 3) nak pedas boleh lebihkan..
sebelah dada ayam
sebungkus cendawan shitake
sos tiram
kicap pekat dan kicap cair
serbuk lada hitam
sesudu kecil minyak bijan
4-5 cawan air (ikut suka pun boleh)
3-4 sudu besar tepung jagung untuk pemekat ( harus di bancuh dengan air)
sayur sawi atau kubis
yee mee 

Cara:
tumis bawang putih, halia dan cili kering bila hingga kekuningan
masukkan ayam kemudian sedikit air..
masukkan cendawan..
masukkan air, biarkan seketika hingga ayam masak.. 
masukkan semua perasa (kicap, sos tiram,lada hitam)
masukkan minyak bijan
tutup seketika.. pastikan cendawan dan ayam betul2 masak
masukkan cecair tepung jagung untuk memekatkan kuah..
bila rasa dah ok... dah boleh la mulakan proses membuat yee mee atas hot plate tu...
update:
mula mula masukkan mee atas hot plate, letakkan sayur di atasnya, kemudian curahkan kuahnya sesenduk di atas mee tersebut, pecahkan telur jika mahu, dan teruskan mencurahkan kuah beserta lauk dan cendawan secukupnya... kacau kacau mee untuk serasakan kelembutannya
kalau takda hot plate.. boleh je satukan.. masukkan yee mee bersama kuah dalam kuali..

untuk yee mee nya:
rendam seketika dengan air masak, dalam 5-10 minit, kemudian buang airnya dan biarkan seketika.
air tu perlu dibuang untuk mengelakkan mee terlalu lembut, 
anda akan dapati mee masih lagi keras ketika air telah dibuang,
namun jangan risau, mee itu akan cepat lembut bila dibiarkan seketika..
lagipun nanti kita akan masak mee itu sekali lagi bersama kuahnya.
mee itu akan lembut juga nanti, so tak perlu la rendam lelama.. =)

ok, selamat mencuba ya rakan rakan..


=)

Lupa aku penah post resepinya juga di sini! kali pertama buat.. masa tu..takda hotplate lagi... =)



47 comments:

Citarasa Rinduan said...

kella. boleh tak saat ini kak mau peluk kamu kuat2....
dik.. kak mmg tengah mencuba resepi ini..
clay pot asyik dibeli di tesco jer..
skrang dah dapat resepi dr kamu,
syukur alhamdullilah..
thanks daling

ainnoraini said...

tak pernah buat sendiri lagi...
mesti sedapkan buat sendiri kite letak bahan2 dia lebih sikit... mahu jugak kakain try ni...

luahfikiran ... mari kita said...

Salam,
LF suka makanan yg panas2 ini !

Kella said...

kak AYu: tima kasih kak... =) hehe... kak jangan lupa buat tau... guna resepi ni memang menjadi tau! memang best... hari ni saya buat lagi! percaya tak??? tu yang dah hafal resepinya tu... huhuhu

Kella said...

kak ain: ya betull.. bila buat sendiri.. puas ati.. leh letak byk lauk! kuah... cendawan.. hahaha.. memang syok... thanks kak.. sila lah coba... tak rugi... =)

Kella said...

Dato Lf: ya.. memang best makan time panas2.. memang layan sangat... =)

Mimy Hamid said...

ko sememangnya kreatif dan inovatif..resepi gini pun ko dah cuba..syabas

Kella said...

mimy... bila kita dah buat baru kita tahu.. sebenarnya tidaklah begitu susah pun.. hampir aku rasai yang aku takkan dapat punya buat sizzling mee ni suatu ketika dulu.. tapirupanya.. boleh je weh.. ni semua suami aku punya pasal je.. aku ni tak boleh sikit kalau dia kata suka makan.. mesti aku sendiri mahu coba.. taknak kalah dengan kedai! hahaha..

Kazaztan Team said...

dmana beli hot plate

azieazah said...

Inilah menu paberet Kak Azie tiap kali jika lunch di dalam LOT 10 BB dulu...

Sampai tukang masak tu pun dah kenal!

aku budak klang said...

tu gambar cilok ke? hehe...cntik sangat...teringin la pulak!!!

Kella said...

KT: kak.. kita beli kat kedai ahsoo kat bt gajah nun.. rasanya kat kebanyakkan kedai2 macam kat old town tu ada tu.. kal KL pun byk kita jumpa.. rega je kena main tawar tawar sikit... =)

Kella said...

kak Azie: hoho.. same le kita leh le geng kan! =) suami kita suka sangat.. dpat buat untuk dia rasa senang hati nih.. nanti2 kak azie coba buat sendiri pulak k! =)

Kella said...

ABK: adussss itu bukan gambar cilok! itu gamba sendiri tu.. fresh sangat lagi gambo tu! sejurus di ambil gambar.. terus di upload di sini.. coma tiada watermark blog ni je.. watermark tu untuk suka suka je tu..
ooouhhh.....

Kella said...

hihi.. terus pi edit gambo tu.. letak watermark.. bukan apa.. kita takut pula nanti orang lain jadikan hak milik tersendiri, lansung kita pula yg dipersalahkan sebab amik gambarnya! ohh tidak.. takut gak ngan bahana di alam maya ni..
untuk keselamatan.. =)

peace no war..

Nadine said...

fuhyooooo!

cayalah Kella! ni yg teringin jugak nak try ni. tapi..mana nak beli hotplate ni eh? x pernah mnmpk la plak..

Kakzakie said...

Makan masa panas baru sedap kella... anak kakak suka yee mee style ini. Tambah telur sebiji huh... sedap kan:)

wan nurul hezrina said...

dikk.mmg mevelessslah ko dik..mmg akak ngah carik2 resipinie..mmg hantu sizzling yee mee..terbaekk

cun09 said...

salam kella...

seeedaaapp tuuuu...cam nk buat pojek gok jeee...

LYAfrina said...

sedapnyaaaaaa...
baru tau cara2 buat ni..slama ni klo nk mkn msti beli..lps ni blh try buat sndiri

@cu SaYaNg said...

nampak menarik
boleh dicuba nie tapi nak kena beli hot plate tu dulu lah

Ati Masrif said...

wow..bolehlah kak ati
cuba nanti :)

•♥ Myra ♥• said...

waaahhhh, lama sudah cari resipi ni! hehe..tengkiu, tengkiu ;))

Mak Su said...

waduh, mmg favorite maksu time lunch kat the mall

izan supian said...

nak cuba buat ari ni untuk berbuka.kebetulan bahan2nya ada kecuali lada hitam...mintak resipinya ye.

Anonymous said...

salam akak, nk tny sizzling plate 2 beli kt mane ye?

Kella said...

bayak plate ni kat kedai kedai koboi.. kedai2 tokey cina tu.. yang ada jual kuali kuali tu.. mesti ada.. ni akak beli kakt ipoh perak.. kat kl pun banyak.. mesti jumpa punya.. =)

Faten Hasbulah said...

kalau tak de hot plate ni, gune claypot yg macam periuk biase tu je boleh tak?

yanafazli said...

Telo nye nk buh mse ble ni...xde tulih pn......adussssss

Kella said...

Faten ; kalau takda hot plate pun takpe.. masak je dalam satu kuali kuah dan mee secukupnya seketika.. dan transfer je dalam mangkuk.. pun boleh.. dulu mula mula pun kita uat cam tu la.. takda hot plate lagi mase tu.. =)

Kella said...

Yana: oh... ok, telurnya ya.
ok.. kalau dalam hot plate, kita letak mee dulu.. kemudian sayurnya, kemudian letakkan sesenduk kuahnya.. lepastu terus pecahkan telur di sebelah hujung pan tu.. dan seterusnya sendukkan lagi kuah sizzling yee mee itu berserta lauk pauk dan cendawan bagai tu secukupnya..
kalau nak telurnya cukup masak, kena lah lama sikit letak atas api kat dapur tu.. kalau nak separuh masak sekejap je laa.. =)

tapi kalau nak selamat dari telur yang rosak, jgn terus pecahkan atas pan, tapi pecahkan telur terlebih dahulu dalam mangkuk dan letakkan dalam pan..

begitu juga kalau masak dalam kuali pun, telur tu dimasukkan kemudia setelah mee dan kuah dimasukkan.. pastu jgn usik2 dia ,, nanti pecah bertabur pula dalam kuah tu..
tapi kalau nak buat lain dari yang lain, boleh kacau terus telur tu bersama sama kuah dan mee.. mungkin akan dapat rasa yang baru.. =)

ok selamat mencuba..

jack said...

salam, tq untuk resepi nie, aritu ada tengok plate ni kat pj old town, kedai yang jual barang2 restoren tuuu, leh la beli kalau dah ada resepi, tima kasih byak2

Anonymous said...

Tumpang tanya kicap cair yg manis ke masin.. awk guna jenama apa.. tq resepi ni..

atiqah hashim said...
This comment has been removed by the author.
atiqah hashim said...

Tq for the recipe..tp, brape byk sos tiram, sos pekat, n sos cair yg diperlukan utk resipi ni?..

Kella said...

Ok ramai tanya yg paling sdap saya guna kicap jalen yv warna oren ttu.. sebab apa saya kata sedap.. sebab bika tukar guna kicaap lain.. terus jd x sedap.. hehe.. tp kicap cair tu yg masin la k..

Kella said...

Atiqah.. untuk sos tiram boleh cuba buh dlm 3 sudu besar.. 3 sudu besar kicap2 juga..
Tp saya ikut byk mana buat kan..
Atiqah rasa2 la.. kot kurang boleh tambah.. kakau kena gaya x perlu buh garam dah.. hehe..
Selamat mencuba ya.. resepi ini x pernah mengecewakan
Untuk makluman saya guna kicap cap jalen oren.. kicap cair masin mana2 jenis pun ok.. sos tiram jenama life atau panda merah tu.. minyak bijan cap nona..

Happy try.. :)

atiqah hashim said...

Tengkiu..xsabar nk try..

husna yaty said...

mana nak cari hotplate yer

husna yaty said...

hoot plate beli kat mne yer

husna yaty said...

mana nak cari hotplate yer

Kella said...

Husna yaty: hotplate banyak ada di kedai2 perkakasan brgn periuk kuali tu.. kalau kat kl ni.. kat chowkit tu banyak.. kat kdai2 periuk belanga..bekas2.. sure ada.. =)
selamat mencuba!

Nurhazwani Zakaria said...

Sy dah try..rsepi ni mmg sedap, ase .mcm mkn kt kedai.. tq share2 ehh..:)

Noor Asiah said...

Mmg sdp dah try suami puji mcm mkn kt kdi tq yee

INTAN SYAFINAZ BINTI MOHD KAMAL said...

Dear sis kella..
Ya Allah tq banyak2!!
Anak saya menangis nk mkn ni di m........n
Tp saya xbg sbb si tukg masak nampak xsenereh ...
Lege buleh buat ni di rumah..
Saya mohon izin utk panjng2kan resipi ye...

INTAN SYAFINAZ BINTI MOHD KAMAL said...

Dear sis kella,
Alhamdulilah..syukran atas ilmu ni.
Anak menangis nk mkn mee di foodcourt.
Tp saya xbg sbb xsenereh tukang masak tu.
Dpt je ilmu ni terus buat!
Syukur..anak kenyang mkn..lauk banyak!
Saya minta izin panjang2kan ilmu ni ye..

Kella said...

Nurhazwani Zakaria dan Noor Asiah: Alhamdulillah menjadi.. =D

Kak Intan: syukur alhamdulillah kak.. haah.. kita buat sendiri lagi puas hati kan kak.. yang penting air tangan sendiri untuk anak2 dan suami.. berkat.. insya Allah..

terima kasih mencuba resepi.

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker