Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Friday, July 19, 2013

Resepi Kuih Bakar atau Kuih Bengkang

Assalamualaikum..

Apa khabar semua kawan2..
salam ramadhan ke 10 kita hari ni..
semoga semuanya masih kuat menghadapi Ramadhan ini..

hari ni nak share resepi lah..
dah lama tak kongsi masak2..
nak kongsi resepi kueh bakar yang sangatlah mudah disediakan..
setelah sekian lama baru ku tahu bahawa ini ialah kueh kegemaran si dia!?
ya ampun, pencetusnya hari tu tgok dia balik bawa kueh bakar potong2 tu...beli dari Bazaar..

" isshh.. dah tak ada kueh lain la tu ya.. mesti u buntu tak tahu nak beli kueh apa, terus beli kueh ni je.."

" err.. tak lah, memang sengaja beli, sebab i sukaa.......lama tak makan.."

"aaaaaa....." ok..

" tulaa.. kalau isteri i tahu buat.. alangkah bagusssnyaa... "

wah wah wah.. itu ayat mencabar namanya..
makanya mula lah proses mencari resepi kueh ini..aku dapat dari seorang kakak senior yang pandai masak..




Resepi Kueh Bakar Pandan

1 cawan Gula
1 cawan air pandan (pandan di kisar dan di tapis airnya) boleh dicampur sedikit kaler hijau untuk warna lebih menarik
2 cawan tepung
2 suku cawan santan kelapa - aku tak cukup santan dalam 1 cawan setengah je ada.. jadi aku tambahkan sedikit whipping cream dalamnyaa... haaaa... walla...
2 sb mentega
3 biji telur
sedikit garam
Bijan - tapi aku tiada bijan.. lantas ditukarkan kepada choclate rise.. (serius sedap!!)

Cara2nya:

masukkan semua bahan2 di atas di dalam pengisar (blender) - sebati
panasnya oven bersama loyang yang telah di oleskan minyak di dalamnya..
bila loyang dah panas.. keluarkan loyang itu dan isikan adunan itu semua ke dalam nya..
bakar suhu 150-170 dalam masa 1 jam setengah macam tu la..
setelah beberapa minit di dalam oven.. taburkan coklat rise di permukaan adunan tadi..

ok.. selamat Mencuba.. =)
 

~ maaf lah tak sempat snap pic yang dah potong2.. masa tu dah nak berbuka.. sempat la kasi sepiring 2 kat jiran jiran... confident je kasi.. walaupun ini percubaan pertama... hehe..

dan malam tu juga kueh ini habissss...
puas hati kan .. dapat makan kueh kegemaran byk mana yang disukai..

Post Mortem:
- aku dapati bila bubuh whipping cream tu..ekstra sikit sedapnya.. =)
- Chocolate rise itu juga sesuai sebab bila makan ada rasa rangup2 
(ini ialah idea si dia.. aku minta pendapatnya.. bijan tiada.. apa harus ku ganti? terus dia cakap.. "coklat rise!" huumm... terserlah kesedapannya.. hehe
- komen si dia.. lain kali cuba buh telur lebih sikit.. mungkin lg sedap..


motif up entri ni sebenarnya sebab malam ni ingat nak buat lagi..
request dari si dia la..



Moga dapat membantu rakan2 yang sedang mencari resepi ini.. =)


27 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

sedap nyerrr....

Kesuma Angsana said...

tq share resepi ni, mmg nak cuba letak wpg cream nanti !

Kakzakie said...

Hebat juga tak ada bijan ganti coklat rice. Kalau kakak beli ajelah Kella..

Kella said...

Mrs Eady: cuba la jomm.. =)

KA: kan.. cuba letak.. sedap.. unik je rasanya...

Kella said...

KakZakie: itu lah kak... beli x puas makan.. hehehe.. tak cukup nak ulang makan..

NM03 said...

ha... leh tiruk ni... hehehe

wak kite guna slice cheese, bukan chaddar cheese..

NM03 said...

kite nak buat gak la pakai pemanggang ajaib yg kite bli ngan awak tu... hehehe

Kella said...

slice cheese yang macam kraft punya tu ya.. okk..

haa... memang mula mula ingat nak buat dengan pemanggang! tapi hari tu kawan pinjam.. makanya.. boleh la cuba buat guna tu malam ni kan??

eh.. beli dengan kita yaa.. alamak.. kita lupa laa.. mesti dah lama kan.. teruk betul.. tak perasan..sebab ramai gak kawan2 yang beli ni.. =)

Mimy Hamid said...

Ya Allah sedapnyaaaaaaaaaaaaa

Asyifa Mustaffa said...

kuih nie mmg sedap...! dah bape kali buat dah...anak2 pun suka mknnya...

faraherda.razalan said...

Sy suke bingka labu. Tapi bingka pandan ni pun mmg fav gak. Mkn2 panas2. Ouh!

pena rozie said...

Wow.... Rajinnyer.....

NM03 said...

pemanggang tu yang awak anto kat uitm selayang. ingat tak? yg asben kita amekkan. ha... cer igt balik. hahaha

haah wak, cheese kraft tu je.

JaSSNaNi said...

sedap jugak nampak bengkang letak coklat rice.. kalau dulu abah saya buat.. dia tuang tumisan bawang merah atas tu.. wangi..

ANIM said...

tak boleh kata bengkang lagi ni kalau dah ada chocolate rice..
kak pun suka tapi malas nak buat sebab bakar atas api (orang dolu2 gitule). thanx sebab bagi cara bakar dalam oven lak

Kella said...

Mimy... suami aku suka sgt nih..

Kella said...

Asyifa.. kan.. bila dah tahu buat sendiri ni baru rasa nikmatnya.. makan tika panas2.. uhh.. kerak atasnya tu.. wallaaa

Kella said...

Fara... yeah.. makan tika panas panas.. memang la sangat terangkat... keraknya tu sedap..

Kella said...

Rozie.. rajin ada maknaaaa... hahah

Kella said...

Haaaa.. dah ingat.. patut la mcm penah tgok je suami tu... hehehe... tq tau support!

Kella said...

Haah... okbda ingat sgt.. huhh.. patutla bila tgok suami tu mcm penah tgok je.. tq support kita... :)

Kella said...

Yaa.. dah ingat dah.. patutla tgok muka cam kenai ja.. hahah.. tqq for ur support tau..

neng ana said...

tq post resipi ni! ;)

Kella said...

welkome....

Hannani Ruwaidiyah Mustafar said...

Assalamualaikum kella,

Wah kreatipnye! Nak try la whipping cream n choc rice tu. Kella ade tips tak bagi kuih mendap? I buat dulu mendap la? Bakar oven brp suhu brp lama kella? Banyak songeh byk tanya pulak ku ni huhu


Hannani Ruwaidiyah Mustafar
012.314.7529
Blog: For Peace of My Mind
http://forpeaceofmymind.blogspot.com/?m=1

Kella said...

Cik Hanani: mendap ya.. mungkin sebab tak panas oven tu.. oven kena panaskan dulu pastu baru letak.. saya bakar suhu dalam 160 ke 170 mcm tu la..
selamat mencuba ya.. =)

miyrass said...

Sedapnye nampak akak...tq bg resepi..harus cuba!
Anak suka makan ni..jemput jenguk blog newbie sy ye,..kl sudi follow sama :)
http://laromeserumkurus.blogspot.com

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker