Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Wednesday, July 17, 2013

Masakan ibu sentiasa yang terbaik..

Assalamualaikum,

Sebenarnya tadi sedang terkenang kenangkan masa makan sahur tadi..
berselera sungguh kami semua makan..
Nasi panas.. dengan sambal bilis petai dan daging masak kicap..
Lauk pauk berbuka semalam..
Lauk pauk dari kampung.. masakan mama...
ouhhhh... sedapnyaaaaa...
Jauh diterbangkan dari timur ke barat...

kisahnya adikku balik kampung hujung minggu lalu...
lalu apa lagi dibekalkan mama dengan lauk pauk dan kuih2 tradisi di sana yang memang kegemaran aku!
ouh...

Jadi semalam.. aku tak perlu susah2 nak pening kepala nak fikir2 apa nak masak kan..
syukur ada rezeki dari kampung ini..
love u mama..

~ Lauk pauk untuk berbuka semalam.. di bawa lah hingga ke bersahur pagi tadi.. memang sangat2 mencukupi untuk seisi rumah.. bahagianya rasa.. cuma perlu masak nasi je..~

~ ini sira pisang kegemaran aku.. mama bekalkan juga.. hadap ni je masa buka semalam.. ~

~ Akok! so sure korang dah tahu la dari negeri mana semua makanan ini diterbangkan..
geddik molek akok ni!!  ~

~ ok.. aku betul2 lupa apakah nama kueh ini.. beko ke hape.. dia dibuat dari kelapa.. lemak2 manis gitu.. ~

Alhamdulillah..
semalam dan pagi tadi setel seperkara..

humm untuk hari ini berkematu pulak la nak mikirkan apa yang mahu di masak..
tadi pergi ke rumah cik puan Farra kita..
dia pun alami masalah sama rupanya..
pening mikirkan apa lah nak masak..

(humm.. namun sardin n telur dadar pun sedap jugak ya farra! haa.. susah2 karang menu ini la nanti.. hehehe..)


ok... tengahari pun belum, dah tayang makanan yaa...
teruja nak kongsi masakan bonda... hehe

ok.. kalau kawan kawan baik hati nak kongsi idea menu2 yang best untuk di masak.. dipersilakan..
buntu tu bukan sebab apa.. sebab si dia dok minta menu bukan nasi..
menu bukan nasi..
menu bukan nasi

hapeee...
humm...



18 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

nyumsssssss...!!!

Kazaztan Team said...

sedap ye akok tu...suka..suka...

Kakzakie said...

Macam kakak tak pening Kella sebab tiap hari membeli dan sebelum pergi dah set kat minda nak beli apa:)

aizamia3 said...

la ni, kalau tengok makanan, semua nampak sedap.. the end nya.. makan jugak nasik :(
ai kat rumah berbuka mesti ada nasi sebab anak2 ai akan carik nasi jugak walaupun dihidangkan dengan menu lain.

faraherda.razalan said...

Amboi! Fresh dari pantai timur ke? Cemburulah sy mcm ni. Sy tak merasa g air tangan mak ramadhan ni. Heheheheh...

Yelah awak. Smpi skg ni sy tatau nak msk pe. Haih! Rs tak lalu klu nak msk sembarang, kan?

Menu bukan nasi? Mi kari? Heheheheh....

Kella said...

Mrs Eady: sangaaaat... heheh =)

KT: lama dah tak dengar citer akak ni.. jap lagi saya singgah ya..

Kella said...

kak Zakie: takut frust tak sedap kang beli kat param.. humm.. tambahan encik bos kat rumah tu tak suka makan beli.. dia kata asyik terkena jee ketidaksedapannya tu.. humm...
sehingga kini kita belum jengah Param lagi.. hehe

Kella said...

ai: tekak memang 100% tulen nasi.. tapi dek kerana permintaan encik bos kat rumah tu..mahu diet katanya.. buatkan kita pening kepala nak mikirkan apa la menunya.. hhuhuh

Kella said...

Farra: haha cik farra.. bagus gak mee kari tu.. tapi kena cari kerang ler.. tak da kerang tak best.. huummmm... ok tengok keadaan camana nanti.. hehe tq..

pena rozie said...

Sedap kuih yg last tu... Rozie pun x tau name ape....

ainnoraini said...

wahhh..semua nnpk sedap jer...kakain kalau berbuka mmg makan nasi terus...

Nurzakiah Hanum said...

wow bestnya masakan ibu
salam perkenalan
anum singgah n follow back

Kella said...

rozie: kan.. ntha kebenda namanya tapi meme sedap.. =)

kakain: tu lah .. kalau ikutkan perut.. mahu nasi nasi nasi..
badan pun naik.. naik.. naik..huhu..

NM02 said...

pengat pisang!!!!!!!!!!!!










balik kang nak p carik kat param.. owhhhh dapnyer!

Kesuma Angsana said...

mmg setuju sgt, air tangan mak yg terbaik... akok sedap tu !

Liza said...

grg mee, kuetiaw atau mihun je kella, senang...hihihi
air tangan bonda mmg tiada tandingannya kan, terbaeekkk...

Ummiarissa Mahdi said...

ha sedap sangat tu...apa saja masakan air tangan ibu ni,memang melekat lah...akok sekarang ni mahal regenya kan...berapa dah RM?petang ni saya cadang masak mee kari...sedap tu makan panas-panas...

Mimy Hamid said...

kasih ibu kan mesti ada bekalan ...bestnya

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker