Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Wednesday, November 28, 2012

Durian Crepe dengan Inti Krim Kastad! wallaa......!!


Assalamualaikum,

Demam doyan crepe belum abis lagi..
awal2 dulu cam susah je nak cari menda nih,
sekarang dah ramai orang buat ni..
sana sini sibuk memperkatakannya.
Aku pun tak terlepas.. ;)

Sebelum ni buat Durian Crepe guna resepi Suhaida Mohaini =)
kali ni nak cuba resepi lain pula... =)
Dengan Inti Krim Kastad!
Memang rasanya betul2 cam aiskrim laa..
wallaaa....


Mari kongsi resepinya yang dikongsi oleh KakZu Semanis Gula

Filling Cream Custard

200gm  susu segar ( ku cuba 100 gm susu segar, 100gm susu cair, sebab susu tak cukup)
2biji telur kuning
30 gm gula halus
sedikit tepung kastad ( ku tambahkan untuk memekatkannya)
satu kan semuanya dan kacau atas double boiler hingga pekat.

250 gm non dairy whipping cream - di putar sehinggan kental

Isi durian segar secukupnya. ( kebanyakkan nya aku guna isi durian D24)

Cara; satukan custard dengan whipping cream dengan kaedah kaup balik.
sedia untuk digunakan.
letakkan inti cream custard atas Crepe, kemudian isi durian dan inti cream custard sekali lagi.
balut crepe dengan cara melipat atas bawah.. dan tepi kiri kanan..
dah siap!! =)



~ pulangkan pinggan kak Nor sebelah dengan Durian Crepe! =)



Mula mula beli dengan orang.. pastu tak puas makan, kena buat sendiri laa.
ha makan la sepuasnya..
pastu bagi jiran2 terdekat dan kawan kawan sepejabat rasa..
pastu kebetulan mereka suka pula dan minta buatkan untuk mereka..
Alhamdulillah.. saya suka bila awak suka!
terima kasih.. =)

~geram pulak tengok ketul ketul DC yang bam bam tu! bila geram je nggap! bila geram je nggapp!! hehe~


Itu sahajalah cerita tentang si Glamer DC ni untuk hari ni..

Selamat mencoba resepi baru ini..




~kalau orang dalam pantang tak bleh kot makan ni..
humm... ~

8 comments:

Kakzakie said...

Yg ini ada campur custard pulak ye Kella. Mesti sedap ni...

Kesuma Angsana said...

alahai KA x mkn doyan2 ni hehe

~ yus ~ said...

hari tu dah try rasa durian crepe ni, tp entah kenapa saya tak suka pula. Tak sedap pada tekak saya...huhu.

Soalan kella di blog saya, layout blog saya tu saya godek sendiri guna blogspot punya je, takde tempah mana2 kecuali header dia, anak buah yg design dan buatkan....

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam singgah..
alahai durian crepe.. mane2 pegi mesti timbul pic ni..
teringin sgt nk mkn dan rase mende ni.. huhuhu... nk buat lagi la x reti..

cuci mata je la... hihihih.. :)

ieda said...

aloor sedapnyee dikk
terliurr akk
dlm sakit tekak nie huhuh
kijamm dikk
kijammmm ;)

L said...

owh man!!!! kenapa L baru tau ade mende nih? haha. sedapnye!!!!

Jom singgah baca sebentar.. =)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/11/7x-umur-dunia.html

munna said...

aduhai... geramnya tgl DC yg gebu dan bam bam ni....

Kazaztan Team said...

wahhhh kemain kamu...

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker