Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Thursday, February 25, 2010

Aku nak Kamera jugak!

Memang..
ini adalah salah satu idaman kalbuku..
aku mmg sangat teruja dengan camera DSLR ni!
sebenarnya selama ini aku juga sedang membuat perkiraan untuk membeli kamera ini!
coz my office mate rekemenkan aku untuk beli camera nih! tunggu aku say yes or no je!
kalau aku cakap yes! terus kamera leh sampai depan mata! terus leh dapat!!
dah ada 2-3 org pun amik.. memang terus leh dapat.. nak NIKON? nak CANON? cakap je!
dan, ya.. ya.. semestinya potong gaji loh... tak kira gaji kau berapa, itu boleh 'adjust'! confirm boleh!



ye la..riban2 la camera nih, mane lah aku bleh nak beli cash lagi.. tgh kumpui duit nak masuk umah baru ni.. ye kalau boleh nak beli cash je, tapi biar selesai satu-satu dulu!



so, wlaupun potong gaji, aku deside to.............. 'hold' dulu lah..
plus.. aku pun ada tnya pada myHubby, (penat dok uat kira2 nak ke tak! jenuh pikir jugak!)
dia minta aku cuba dulu 'compact camera' , kelas no 2 lepas DSLR la lebih kurang, so hasilnya adalah seperti gambar2 di cameron tu.. (lagi cameron)
cantik juga!

dan aku mmg dah punya digital camera 'SonyCybershoot' ala... yg kecil mudah dibawa kemana2, (camera ni kelas ke 3)

tapi manusia kan tak pernah puas..



aku memang minat ambil2 gambar ni, aku suka nak shoot sceneric yg cantik2, panorama alam, suka nak focus2.. camera sony tu terbatas..

**************************************

dan bila aku cuba compact camera olympus my hubby rekemen, Olympus SP-510 UZ, actually not bad, untuk pengetahuan gmbr2 kami di cmeron pakai camera ni lah..

Alkisahnya semalam, aku ke kedai kamera, saje nak usha berapa harga Olympus kat atas tu, coz kami guna yg relative punya mase kat cameron tu!

semua kedai pun kami cari dah takda dah camera tu! hoooo

bukan pupus, tapi telah di upgrade mutunya menjadi Olympus SP-600UZ, seperti di bawah;




Borak punya borak ngan tokeh kedai tu, dia bagi la serba sedikit ilmu bab kamera2 nih..
Mengenai SP600uz
-15x wide optical zoom (28-420mm*)- zoom dia memang leh jauh 15 kali!
-Dual Image Stabilisation - walau gambar gegar, ia boleh stabil
-10fps sequence shooting** - shoot 10 gambar berterusan
-HD Movie and HDMI Control - video tak silap aku, boleh rekod
-6.9cm/ 2.7" LCD - LCD dia memang besar, terang b'banding jenama compact lain
-12 Megapixels - besar..
-iAuto mode- autonya memang friendly, senang pakai.
harga RM999

lagi tips dari tokeh kedai
, kalau nak beli DSLR beli terus yg auto zoom katanya yg RM4000 ++, (dia suggest D90-Nikon) itu mmg perfect la..
kalau setakat DSLR yg harga RM 1999-RM2000 (byk jenis ada, canon, nikon) itu optical Zoom dia pun tak sampai 15x, so that kena beli pulak alat zoom dia (ala yg tambah kat depan muncung dia tu, aku x ingat apa namanya dia sebut!) haa... itu mahu RM 1000++ plak...
dia pun ada sebut juga, kalau u ada buat bisnes ambil gambar orang kawin ka, mau jadi fotographer ka, boleh la itu DSLR, kalau setakat mau ambil gambar2 family, jalan2, makan angin, camera compact pun sudah cukup ma...


mr hubby say exactly cam tokeh kedai tu cakap... mmg la canggih manggih, tapi wang nya pun kena 'canggih' jugak! lagipun kita bkn professional, coz DSLR kena study gak nak guna dia tau... bukan nya nak ngadap kamera je 24 jam kot..

so cari yg easy user yang kualitinya tidak kurang hebatnya juga.. tak cikai..tak grand.. yg sedang2 tapi berbaloi-baloi.. yess!!


mmg la ada betulnya juga.. kalau difikirkan... so, i deside beli yg compact je dulu.
(tapi dalam hati ku tetap terpahat keinginan untuk memilikimu DSLR.. nanti suatu hari akan ku milikimu jua dengan apa cara..)




~ inilah camera milik Mr Magen, exited gunakannya, ini memang yg bagus punya! ini lah yang dia rekemen aku beli... tunggu.....~



~ akan kah..nanti ?~

4 comments:

Mimy Hamid said...

iskk ko ni ..ni yang ada meroyan nak hantaran kamera ni...hahah...botak megat..aku dh cari tripod..range harga dlm 69-200..tp megat suh belikamera baru pastu paw free..macam ko gak la

ct_nurmarlissaa said...

ermm..kenan gakk tuee...aderr discount ker beli ngan magen..cam nerr plak bleh ansurans

kella said...

iyer la mimi... paw jerh! buat ape nak beli ngabih boreh jo...
kalu dapat freee....

kella said...

Kak Mas... kenan memang la kenan kak.. tapi kita telah perincikan betul2, berapa bayar bulan2, berapa lama.. jenis camna..
tentu saja kalau ansuran tu, byr sikit tapi lama,
hari tu tanya ada RM90++, 100++ sebulan, selama 3-4 tahun, haa.. akak kiro lah ...
Tapi magen kata, tutup mata je sebab potong gaji kan...
hmm.. macam kita ni tak leh nak tutup mata sangat, coz gaji pon baru bape je kan.. ntah nnti2 ada apa2 emergency ke.. masa akan datang siapa tahu kan... so kita holdkan je dulu, camera biasa je dulu untuk amatur seperti saya!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker