Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Wednesday, September 16, 2009

My 1st Born sweet lil' creemy of chocolate Muffin!

hihihi... tajuk cam power rangers best giler jer...
hmm... memang aku rasa sangat sonot pun dapat uat muffin nie, memula tuh cam tak yakin jer.. bleh ke jadi muffin nie... aku nak sangat muffin aku merekah2 kat atas tuh...
try n error... tup2 bila angkat.. wow.... jadik laa... yang pentingnya merekah2 tu..
ya.. ada apa dengan merekah2???? hihihihi... merekah2 tu kan menampakkan cam lawo2 je dia..sebagai seketoi muffin...kan?

oh aku sangat teruja tak henggat! ya seperti biasa my babe la yg jadi tempat aku mcurah perasaan terharuku dapat buat muffin ni!



Yang sebetullnya aku buat ' Kek Choc Moist.' dan memang niat nak buat sekali dengan muffin tu.. so lepas buat kek, adunan tu aku lebihkan sikit untuk di tuangkan dalam 'paper cup muffin' tu.. dan tokok tambah sikit bhn2 lain untuk muffin... so jadila 2 jenis..



Resepinya sangat la mudah...
Berjasa sungguh resepi Kak Zi kita.. tima kacih ya...
share resepi;
1 ketul butter
1 atau 1/2 cwn gula
1 cwn tepung
1 cwn serbuk coklat
1 cwn air
1 sk esen valila
3-4 biji telur
coklat masak n choclate rise untuk topping
Untuk Muffin cuma tambah ; soda bikarbonat n baking powder sikit..
cara2;
-pukul butter dengan gula sampat kembang.
-masuk kesemua telor, pukul lagi
-masuk esen
-masuk tepung, serbuk koko dan air sekaligus...
-kacau hingga sebati dan.. sedia untuk di bakar/ kukus...
memang resepi kek ni sangat mudah! cepat dan sedap la... of course... tak caya cuba la..
P/s
Tokey resepi dah komen! haah, pembetulan! 2cwn gula n 2 cwn tepung...! hehehe.. silap info lak!

3 comments:

Mimy Hamid said...

sempena raya ke yang...aku pantang tgk coklat..tetiba air liur aku mendidih..rakus mau itu

kella said...

oh.. tak.. sempena ari tuh makcik aku datang buka kat umah..aku saje buat..

Mrs Bahari said...

Mas,

2 cwn gula..
2 cwn tepung
sedikit baking powder..sikit jer..
yang lain dah ok..

tahun nie kak zie pencen buat biskut raya..tp kek nie tetap akan ku buat bila blk kg nanti..huhu..

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker