Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Friday, April 20, 2012

Seni Masakan

 Assalamualaikum,

Makanan juga sebenarnya adalah seni..
seni yang mampu menggembirakan hati orang ramai..
baik yang memakannya atau yang membuatnya..
bagi aku sendiri pun..sangat gembira bila hasil seni masakan kita itu..
mampu menggembirakan hati orang lain juga.. 
 satu yang aku sangat pasti ialah..
kena ikhlas..
 kalau tak.. seni lain yang timbul nanti... =)

pada aku .. masakan juga menghilangkan stress aku..
rasanya tempat aku melepaskan stress ialah di dapur laa..
lagi satu ialah kedai bahan2 masakan!
hehehe..
aku suka bauannya..
suka warnanya..
kepelbagaiannya..
keunikan yang tersendiri..

~ kek Fruit Flan.. berseni kalau kena gayanya... menggunakan fresh krim, buahan segar dan filing di dalamnya yang sarat dengan buahan koktel berkrim kastad krim susu... tak terfikir aku mampu membuat ramai orang menyukainya...~


 ~ kek cawan yang makin dikenali... kali ini tidak menggunakan krim.. tapi fondant.. boleh di uli bentuk ala ala tanah liat tu.. kesabaran juga diperlukan tatkala fondan yang di adun lembik, dan ianya tidak sesuai diletakkan dalam peti sejuk atau suhu yang sejuk, di khuatiri akan mencair? yaa.. pelik bukan.. terbalik pula dengan butter krim yang mencair di kala panas.. ~

 ~ bukrinya.. tengok si angry bird yang mini tu... berkilat dan sedang mencair.. ku fikirkan letak di peti sejuk kan terpelihara dan makin elok dia tapi... ishh ishhs iss.

  
~ ini! dengan menggunakan noozle membentuk rumput.. maka terhasilla AB yang tajam2 begini.. tercetusnya idea begini bila tengok kat kedai kek tu.. begitu cantik sekali! mahu coba.. mahu coba!!
 
~ kebetulan diminta buat kek untuk si boboy ni... bagai kan bermakna la. inspirasi datang .. bersama keinginan..dan kegembiraan..  =)

 
 ~ di lorek seperti sarang labah2 gitu.. fikir fikir caranya bagaimana caranya ... coba coba akhirnya jadi dengan cara yang mudah...=)


 ~ bertih jagung adalah sangat mengujakan aku! melihat dia masak meletup pop! pop dalam periuk! buat aku mengukir senyum.. seronok.. letak sedikit sahaja biji jagung dalam periuk, tapi bila dah masak penuh seperiuk! suka suka!
 
~ kalau takda menda ni semua, tak lengkap la masakan... yang segera ada.. tapi.. tetap tak sama dengan yang asli... setuju?/ =)

~ tomato.. selain untuk masakan... berguna juga untuk rawatan muka... =)


Siapa yang tak suka memasak ya...?
mesti semua orang suka masak..
sedap tak sedap terpulang pada sesetengah orang juga..

tapi bila dah memasak didapur tu.. kena la cepat2 kemas yaa...
nanti kotor.. suami marah.. ;p





tiada guna menjauh membawa hati yang lara..
tiada guna memendam hati dan perasaan..
hadapi hari dengan kesyukuran..
hadapi dengan kegembiraaan..
nescaya kebahagiaan yang diketemui..
itu yang kulakukan...
 


6 comments:

Citarasa Rinduan said...

dikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

ya Ampun gembiranya petang nie layan segala kek2 yang kamu bikin..

terbukti kepakaran kamu.. tahniah sayang

Nadine said...

Kayla, u buat sendiri semua tu?! MasyaAllah, cantik dear, berbakat sungguh you ni. dah boleh bukak kedai dah haaa :)

Kazaztan Team said...

cantik kek kamu

miloais milo said...

wahhh.... iols suker tengok cake angry bird tu...
nak tempah boleh tak??? boleh tak????

kakcik said...

Cantiknya AB tu. Sayang nak dipotong2, kan? :)

ciK LyndaWawa said...

mesti sedap semua ni.....nakkkkkkkkkk!!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker