Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Friday, January 30, 2009

Niyang Merepek

What da..!! huh!!
from da beginning lagi pun, aku dah mula rasa cerita ni.... errr...sorry to say la.. memang hampeh!
straight to da point!
cerita ni memang tak seram langsung! tapi lawak!
lagi..
hantu ada di merata-rata tempat! di siang2 hari pulak tu!
lepas tu..
tok2 imam.. ketua kampung.. pasif giler.. bini sendiri pun takleh tegur.. tapi cuma menggeleng kepala (sambil tersenyum?) ajer bila tahu bini tu ikut ajaran sesat Bok Miah? cuba kalau tegas siket! bagi ajaran, pengetahuan agama lebih siket! ha! mesti la boleh.. awak tu kan ker imam...merangkap ketua keluarga lak tu! sergah ke marah le sket kalau si bini tu taknak ikut! paksa pun tak salah!! ini di geleng2 kepalanya saja! hiii...
lagi..
diorang tu nampak macam belajar silat kan? ate... mane tok gurunya? berguru sesame mereka aje? (maap ler kalau terlepas pandang.. tapi itu ler yang gue nampak pun..)
Tok dalik n Bok Miah... tolong laa... adusss.....
dengan mekap segala... aduss... tolong la..
Ending cerita semalam- promote tak sudah2 episod terakhir.. mengingatkan aku untuk tengok citer tu malam tadi! husband aku memang dah out dgn citer ni...
tapi aku tetap panggil dia untuk tonton sama... episod terakhir..
Bukan ape.. aku berharap sangat sekurang2nya mesti episod akhir ni agak lain dan mencabar siket... maklumla.. jauh di sudut hati sebenarnya sangat menyokong drama2 tempatan ni.. ingin sekali melihat drama2 kita maju seperti negara2 lain.. seriuss...
bukan saje nak menghentam keromo je....
tapi, memang betul la sangkaan suamiku itu! keciwa jiwa raga!
tak perlu la citer tentang antara aksi2 yang ter..ternampak tali putih dan itam belakang diorang mase buat aksi tu! tapi citer tang endingnya pun sudah cukup...
Majlis makan-makan takde suara... ok.. muzik yg harmoni.. ok..yg aku faham mereka menyambut sempena Tahun Baru Islam kan... (oklah tu..) si Ustaz Amirul dengan si Wirna jeling menjeling.. flirting ke ape...
pastu ada tetiba muzik suspen! ingatkan nak kuar ape2... tup-tup habis citer macam tu daa....
hadusss....
si suamiku ape lagi! kami saling berpandang! dan nampak sangat muka nyer tak puas hati dan... errkk? dats it? what? hmmm.... aku pun menyedapkan suasana kami...
"mungkin nak ada sambungan lagi tu..."
huh... aku ingin memberi pendapat dari sudut positivenya ialah cuma mereka mengenengahkan ajaran Islam dalam cerita tu... ayat2 Al-Quran di baca..ok..
atleast, kalau bebudak tengok citer tu, diorang tahu hantu tu takut kalau kita baca ayat Quran! motivasi...
Tapi alang2 dah buat cerita macam nie.. biarlah serius sket.. jgn main tangkap muat je.. bagi aku, pemilihan pelakon jugak penting!
mase mula2 tengok pelakon Ustaz Amirul tu, terdetik jugak di hati..ohh... pandai ngaji, sedap pulak tu... hmm... bagus... bukan nak pandang serong tapi, lakonannya sebelum2 ni kan ke berlakon citer2 sosial sket mamat nie... si Wirna tu.. kan ke cam stylo2, gila2 remaja... tak sesuai la...
tapi memang betulla diorang tu ape...? P.e.l.a.k.o.n... pelakon... so kenalah pandai la berlakon... tapi... kan ke tak best cerita drama bab2 agama, tapi realiti di luar? im not saying that u should put da real ustaz on that watak...
do u understand what im trying to say tak? it juz that.. try to be more realistic.. thats all.. so that people takkan memperlekehkan agama kita...
Overall, what they're trying to show is, dont believe in Syirik, Kurafat, Tahyul dan sebagainya, tetapi berbalik lah pada Tuhan yang Esa, mohon pertolongan daripadanya dan tawakkal, cuma theres a lot of nonsence and illogical scene that i juz cant accept it juz like that!
To All the produser, and director teruskan lah membuat cerita2 yang relevan, dan meninggalkan mesej berkekalan yang unggul, bukan sekadar menangguk air di keroh sahaja..tapi kenalah belajar dari kesilapan tu.. aku percaya orang2 kita boleh buat citer2 best espeacially citer seram nie, hmm.. ini cuma pendapat aku jer laa...
Aku harap pihak2 yg berkaitan dapat bangkitkan semula kepercayaan peminat2 filem dan drama melayu yang dah semakin pudar dek irrelevant and stereotype..

No comments:

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker