Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Friday, November 11, 2011

Emosi sebelas sebelas sebelas

hari ni rupanya tiba jua
emosi aku bercampur campur..
semoga semuanya berada dalam keadaan baik
dilindungi Allah semuanya..

kadangkala.. sesuatu itu.. lebih baik didiamkan sahaja...























bertambah nya hari...
maka...
 makin dekatlah lagi langkah untuk ke alam kekal abadi....

Thursday, November 10, 2011

Selamat pagi.. =)

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.

Syukur.

bila mata dibuka.. sekali lagi aku diberikan nikmat bernafas di muka bumi ini.

Syukur..

Masih diberikan peluang menikmati kesenangan duniawi yang sementara ini..

itu rezeki.

masih bernafas..
Itu rezeki.

Masih boleh melihat..
Itu rezeki.

Masih boleh mendengar..
Itu rezeki.

Masih boleh menghidu..
Itu rezeki.

masih boleh memegang..
Itu rezeki.

masih boleh berjalan..
Itu rezeki.

Lantas, tiada sebab untuk kita tidak bersyukur kepadaNya..


























































~kerana dirimu.. begitu berharga..~







Wednesday, November 9, 2011

AidilAdha 2011 , 10 Zulhijjah 1432

 Assalamualaikum,
Alhamdulillah.. selamat sampai ke rumah..malam semalam..
semalam dah mula kerja sebenarnya
Alhamdulillah.. jalan memang tak jem! syukur sangat! mungkin kerana kami menggunakan jalan alternatif kot.. syukur sangat!
Alhamdulillah..

Sepanjang di kampung juga semuanya Alhamdulillah.. baik baik adanya...
urusan korban juga berjalan lancar.. Alhamdulillah..
moga ibadat yang dijalankan ini diberkati Allah..

mari layan cerita bergambar sahaja lah..


 ~ Masanya telah tiba... Niat sembelih korban kerana Allah Ta'ala.. ~

 

~ papa ku.. malam sebelum penyembelihan.. dok asah 4-5 bilah pisau.. kasi tajam sama dia.. memang senang la kerja kalau pisaunya tajam..~
 

  ~ adik ku.. 'abang' serba boleh dia ni.. walaupun nampak penyengap orangnya.. tapi boleh diharap.. dan apa yang bestnya.. kali ni dia balik bawak Nikon! heheheh.. aku yang teruja lebey.. cepat cepat chop nak pinjam!! hehe dan semua gambar di sini.. hasil dari Nikonnya.. waaahhh.. berangan angan aku nak dapatkan satu.. bilo la agaknya... tak sangka kami berkongsi minat yang sama.. suka snap snap... ~

~ b dan adik.. tahun ni agak ringan sikit.. tak perlu susah2 nolong sangat.. sebab dah ramai orang.. 
tapi.. tetap.. b tu.. mesti terlekat tahi lembu kat seluarnya! hahaha b.. b.. dulu pun kena jugak.. amik berkat.. takpe..
adik pula memang sengaja aku tolak dia ke depan.. sekurang kurangnya dia dapat belajar.. tak rugi..

 
~ mereka belum berpunya.. kalau berminat.. sila tanya kat kakak mereka di belakang tu! samar samar je nampak kat belakang tu..dia tu low profile sikit orang nya..! hehe chee... (ada jugak termasuk gambar aku walaupun al kaburan..)
~  menu sensasi... Satay... ~
 ~ Menu Glamer.. Lompat Tikam..~

serba sedikit gambar nya.. nanti free free boleh share gambar lagi.. banyak sangat gambar nya.. tapi yang keciwa jiwa raga ialah gambar di upload rupanya tak masuk smuanya dalam pendrive! separuh je! frust giler je rasa.. byk gambar yang bagus bagus.. maklumla kamera baru kan (adik punya pun..) .. hehe. kali ni kamera kecik aku tu aku kasi berehat je.. kalo tak sibuk manjang.. ;)

walaupun cuti tak lama...
tapi masa yang sekejap itu digunakan sebaik mungkin bersama keluarga.
Alhamdulillah..
So kawan kawan ku yang lain macamana? mesti ada yang masih bercuti kan?mood raya masih terasa lagi.
Dan hari ni adalah hari terakhir untuk melakukan korban.. 


semoga pengajaran dari kisah Nabi Ibrahim AS dan Nabi Ismail AS dapat dihayati bersama..


Saturday, November 5, 2011

Panggilan haji... telah tiba lagi...

Assalamualaikum..

Setiap tahun pasti ada..saudara mara.. teman teman dan jiran jiran terdekat yang berjaya mendapat panggilan ini.. =) syukur alhamdulillah..
hari ini 5 November 9 Zulhijjah.. jemaah haji akan melakukan wukuf di Padang Arafah..
Khas buat jemaah jemaah Haji.. semoga urusan dipermudahkan dan diberkati Allah..
semoga semuanya mendapat Haji Mabrur... InsyaAllah..
ada beberapa kenalan yang juga ke sana, ingin memohon doa untukku juga di sana.. insyaAllah..

Alhamdulillah.. aku pun dan sampai kat kampung sekarang...
bersiaran lansung dari kampung..
apa cerita kawan kawan ku kat luar sana pula?
semoga semuanyadalam  keadaan yang baik baik semuanya..
pasti ada yang akan melakukan korban pada esok hari..
semoga semuanya dipermudahkan...
InsyaAllah.. aku juga akan ambil sebahagian korban untuk esok..
doakan semoga semuanya berjalan dengan lancar..
ini pertama kali aku turut serta..
semoga hikmah di sebalik kejadian 'korban' ini dihayati.. dan difahami bersama..

oh ya, jom baca entri tahun lepas.. tentang Puasa Sunat hari Wukuf'..
mungkin ada yang sedang berpuasa sekarang kan?


ok.. selamt menyambut Hari Raya Aidiladha untuk semua...

*miss u all.. tak boleh jalan2 sgt. line limited sangat kat kampung ni! nt aku BW lagi..

Thursday, November 3, 2011

Cinta itu..




Dalam sebuah percintaan, janganlah kamu sesali perpisahan tetapi sesalilah pertemuan.
Karena tanpa pertemua tidak akan ada perpisahan.
Menikahlah dengan orang yang lebih mencintai diri kita daripada kita mencintai diri orang itu.
Itu lebih baik daripada menikahi orang yang kita cintai tetapi tidak menyintai diri kita,
karena adalah lebih mudah mengubah pendirian diri sendiri daripada mengubah pendirian orang lain.

ok tak? jom kawan kawan.. kita layan jiwang di petang hari.. tika hujan sedang membasahi serata alam..
mari..!

=)



Wednesday, November 2, 2011

Tuesday, November 1, 2011

Laksa Penang VS Jus Kedondong Asam Boi

Assalamualaikum,

lama tak keluarkan entri masak masak.. 
hari hari pun main masak masak.. tapi.. tak sempat nak siarkan aje.. =)
so kali ni, menu main masak2 hujung minggu lalu...
Laksa Penang! dah lama dah teringin nak buat laksa nih, 
lagi lagi bila berjalan kat rumah cik Amy kita! ada gambar laksa Utara.. oh ya.. aku yang pangggil laksa penang.. sebab dah terbiasa panggilannya dari kecil lagi.. Laksa Penang..
bila jalan2 rumah cik  Adinda Amy Sensei hari tu ternampak Laksa Utara, sekali dengan resepinya sekali!
apa lagi.. terus la tekad nak buat hari Ahad lalu.. kebetulan pula mama ada kirimkan bunga kantan dan daun kesom kat papa hari tu!! ironic sungguh kan! =)

so ini lah laksanya...

Resepinya.. mesti kena sertakan juga.. saya ambil resepi dari blog Cik Amy je.. tima kasih tau! sambil nak buat tu, sambil bukak internet.. sambil kol mama juga, the expertise  hehe.. maklumlah 1st time  nak buat nie...

***************************************************************
kata cik Amy resepi asal dari : Adish Shida

(di tokok tambah sikit oleh ku)
Bahan- bahan :

1 pkt laksa
1 Kg ikan selayang / kembung - Ikan Sardin juga dikenali sebagai Selayang.. aku guna dalam 3 ekor sahaja yang besar besar punyee...
10 –15 tangkai cili kering *** - 3-5 sudu cili kering yang telah di kisar..
5 biji cili padi (ikut kalau nak pedas tambah la) ***- yang ini aku tak letak sekali, siapa nak pedas boleh tambah sendiri nanti..
3 biji bawang besar ***
2-3 ulas bawang putih **
5-10 keping asam gelugur
Garam dan Belacan secukup rasa
Daun Kesom & Bunga Kantan

Bahan Hiasan (ulam-ulaman) 
– Daun salad, daun selom, timun, bawang besar, cili api yang telah dipotong halus….hirisan limau nipis dan telur rebus. (shida suka pucuk janggus dan pucuk putat..memang sah sah orang kampung kan) 


Cara Membuatnya :
  1. Laksa direndam dlm tempoh 1 jam…dan rebus..toskan apabila laksa dah betul2 masak / kembang (nak pastikan laksa tak liat semasa di makan…amik 1 –2 urat laksa masuk kan dalam piring yang di isi air…cuba putuskan..kalau susah nak putus tanda laksa tersebut belum masak…jika mudah diputuskan itu tanda nya laksa tersebut sudah masak dan tidak liat)
  2. Rebus ikan yang telah dibersihkan. Masukkan sedikit garam dan 3-4 keping asam gelugur.(asam gelugur ini simpan utk dimasukkan ke dalam kuah)
  3. Kisar bahan-bahan yang bertanda ***
  4. Ikan yang telah direbus di asingkan isi dan tulang..Simpan air rebusan ikan.
  5. Kisar isi ikan dengan menggunakan air rebusan tadi.
  6. Kisar tulang dan tapis (ambil air nya sahaja)
  7. Masukkan bahan-bahan *** yang telah dikisar tadi bersama-sama dengan isi ikan dan air tapisan tulang…sekiranya air rebusan ikan masih berbaki..masuk kan juga air rebusan ikan tadi…sekiranya air tidak mencukup..tambah dengan air biasa…TETAPI jangan terlalu cair..
  8. Masukkan asam gelugur, garam, belacan secukup rasa
  9. Masukkan daun kesom dan bunga kantan
  10. Biarkan ia mendidih dan masak…
  11. Sedia dihidangkan
***************************************************

sambil makan makan laksa, tekak haus minta di sejukkan dengan Jus kedondong asai boi..
buat ni untuk kali kedua! b request nak minum katanya teringat ingat jus yang aku buat hari tu..
dan rezeki b la.. pergi ke NSK ada pulak buah ni! tak selalu ada buah ni..
dan untuk makluman.. kedondong ni pun ada 2 jenis..
1 yang seedless.. kulitnya pun licin cantik je.. dan x masam sangat, rega dalam 3.++ sekilo..
2 yang jenis biasa tu.. kulitnya tak bape cantik.. comot2.. dan agak massham... rega dalam 1.90 sekilo..


jom kongsi cara buatnya jom!

bahan2 nya..
- Beberapa biji buah kedondong
- asam masin boi putih
- gula
-air masak

-kisar semua buah kedondong yng telah di buang kulitnya tu bersama air masak
-kisar sekali dengan gula..
-atau buatkan air gula asing pun boleh..
-rendam asam dalam air panas pun ok gak, cepat sikit dia meresap..
-campur je semua tu dan tambah la ais ketul...
-dah boleh minum...



mari tatapi jus yang super marveloues segar, nyaman lagi sedap ini.. hahaha..

(ini gambo yang buat hari tu..)


aduh.. nyamannya terasa!




Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker