Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Wednesday, October 14, 2009

Fruity Tart with Peach..







Buat ni untuk jamuan Hari Raya ofis semalam..
tengkiu untuk sesape yang kata sedap tu... nnti boleh ler order lagi eh...

AYAM MADU BAKAR

Saje je nak try uat ayam bakar ni.. amik resepi kat blog Kak Ina dah lama nak cuba..
so minggu2 lepas.. buat la sekali makan dengan nasi lemak...

nasi lemak ayam bakar...



Ayam ni, memula ok, pastu aku dah terlajak time.. so dia jadi kering.. takdek ler kuah...
nasib baik tak hangit jer... hmm tapi takde kuah2 dia, so kureng la sket for my b tu..


sebelum di bakar... (dalam oven nih! pun.. sempat je aku snap!)

Thursday, October 8, 2009

Wiii... Blueberry Cheese Tart!

Semalam buat blueberry cheese tart ni plak.. ritu kan dah buat fruity tart..
cuba yang ini pula..
Bluberi cis tat ni memang feveret aku! dolu2 mase time keja hari2 dok pulun ini lah bila lunch time.. kedai kek dekat je.. skang nak mkn kena pi cari ntah mana2 jer..
Rasa cam best je dapat resepi dia n try buat pastu menjadi pulok! best..best.. rasa cam keterujaan yg melampau lak bila dapat hasilkannya! cheewah!

Lihat la Blueberry Cheese ku.. cantik kan... (konnon)

Resepi , nak buat pastri nya sama je , sila rujuk Fruity Tart.. cuma filling nya kat atas tu je yang lain.

Filling
250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster ( aku pakai gula aising pun boleh)
20g butter
1 'B' egg
1sk jus lemon ( tak buh pun takpe )
1sk esen vanilla ( tak buh pun takpe )
blueberry / strawberry pun boleh

Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg. Picitkan cream cheese di dlm tat shell & kemudian bubuhkan 1/2 sudu kecil blueberry keatasnya.

~ ini pastry yang telah di bakar- tunggu sejuk dulu, pastu baru masuk filing cheese tu, kemudian letak 1 sudu blueberry atas cheese, then anukan dengan lidi untuk corak2 tu.

bakar sekali lagi dengan api slow je, n sekejap je, kalau lama cheese tu akan berkerepot lak!

selamat mencuba ya! anda pasti teruja dengan hasilnya nanti!

resepi dari: MkLang (tengkiu)

Wednesday, October 7, 2009

Supper Meal ?

Mak ai.. tengah dok syok layan dvd, rasa cam lapar plak! jam tgh tunjuk kul 11.05 malam nih!
Ishh... takleh jadi ni! kang makan tengah malam potensi gemuk plak!

ahh.. tak kira lah! bgtau b, dia pun lapar!
apa lagi, terus bukak peti ais, amik sosej, panggang jap! amik beby tomato n bwg bsr salut ngan mayo, ptong ubi kentang untuk di buat fries! buat sos gravy sikit! siap! dah boleh makan!
itulah dia.. kebulur di malam hari..

ini pun jadi la... minum ngan teh wangi panas... hmmm... walla..

'Warna Warni NNO'


~ saje je nak letak dalam blog nih! si Liyana emelkan gambar ni, tajuk; 'warna warni NNO' rajin plak budak tu mengedit gambo.. gambar2 mase bertugas di Annexe ritu.. hmmm...~

Si K Masak Gulai Tempoyak Ikan Patin ??

hmm... dek kerana ke obsessan keinginan my hubby nak makan gulai tempoyak patin ni, aku pun buat ler...

memula terkejut sebab dapat harga ikan patin tu murah giler! aku rasanya ikan patin ni mahal gak kan? hmm aku dah agak dah mesti ikan ni tak segar kot.. aku plak tak penah2 beli ikan ni pun, so bantai beli je..

hari tu Mak bgtau, resepi nie simple je, cuma ; tempoyak, cili padi dan kunyit aje! mase mak buat ritu aku pun ada turut sama tumbuk bhnnya cili dan kunyit sekali, kemudian masukkan semua bebahan tu dalam periuk sekali dengan air.. bila rasa hari tu mak buat memang sedap!

Aku pun ikut resepi yang sama, tumbuk cilipadi bsama kunyit, masukkan dalam periuk sekali air dan tempoyak, masuk ikan!
tapi huh! ! tak sedap pong!
bagi b rasa..hmm... memang betulla tak sedap.. rasa pahit pun ada, dan sah2 jugak, rasa ikan tu tak sedap jugak! ikan tak fresh! tapi aku rasa aku tahu la, mungkin sebab aku guna cili padi hijau kot.. tu yang tak jadi! pastu terlebih buh kunyit!
hhahaha... tu yang my b tegur, nape kaler dia lain! hehehehe... ampun ya b, lenkali me try buat lagi..

~ tengok gambar pun dah tahu memang hampeh... tapi aku letak gak ler gambonye.. dia pun nak interprem gak.. ~

Santapan Ramadhan di KL sblm blk Kg.

~Hati Lembu Goreng Terkesima~


~Beby Kailan Goreng Selayang Pandang~


Hahaha... ayat poyos giler lak.. saje je aku main taram je nama masakan tuh.. Gimik lebih.. well... my cooking my own name la.. (sbnarnya resepi mama ni, sorry ma.. cilok jap!)

entry masa pose ritu lagi ni.. tapi takpe, its for my cooking journal only.. resepi disertakan.. kot la lupa plak caranya, leh rujuk sini.. takkan nak tanya mama je setiap kali..


~ Hati Goreng terkesima~
- Hati tu di potong 4 segi, kecil2, lepas cuci, tos, gaul dengan garam, kunyit, halia, bwg putih (semuanya tumbuk sekali dan digaul) juga masukkan serbuk jintan manis & putih sikit je, serbuk ketumbar pun sikit je.
-then masuk kuali, tanpa minyak, rebus hati tu sampai kering airnya, pastu baru masuk minyak.. goreng lagi selama mana, kalau nak garing sangat boleh la goren lama.
-pastu masukkan bawang besar yg di potong bulat2, cili hidup yg besar juga di potong, dan daun bawang dipotong dimasukkan sekali.. untuk hiasan.
-siap boleh di hidang
-maaf la kuantiti setiap bahan tu, agak2 sahaja.

~Beby Kaila Goreng Selayang Pandang~
-Tumis udang kering yg telah di tumbuk2 sikit kedlm minyak yg panas hingga naik bau/garing, kemudian,masukkan 5-6 ulas bwg putih yg ditumbuk, juga ditumis semuanya.. hingga naik bau..
-kemudian, sos tiram 2-3 sb, kicap sikit je, dan masuk sayur beby kailan tu tadi.
-kalau nak kuah boleh taruk air lebih sikit, tak perlu garam sebab sos tiram dah masin.
-siap, boleh di hidang, dimakan panas2 bersama nasik...
hmmm terangkat..
tak caya? tanyala my b..

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker