Assalamualaikum,
Puan puan dan tuan tuan semua..
resepi petang ini ialah..
Popiah Berlauk
resepi dari ChekNgah dok Mulong Kelate..
mari tengok resepinya..
POPIAH BERLAUK CHEKNGAH
1biji Bawang besar di potong dadu
1 batang lobak merah - di potong halus panjang2 atau boleh juga guna penyagat
1 biji timun jepun - juga di potong halus panjang
taugeh
sebiji sengkuang kecil - juga di potong halus panjang
2 bijiTelur (ini aku tambah)
10 ekor udang segar saiz sederhana atau besar ( dipotong kecil kecik)
garam, gula, sebuk lada sulah
Cara:
- Tumis bawang besar hingga layu,
-masukkan udang yang telah dipotong kecil2, masak sekejap,
- masukkan carrot, sengkuang, goreng sebentar dan kemudian ketepikan dlm kuali,
- masukkan telur yang telah dikacau sebati kedalam kuali.. masakkan dan hancurkan.
-masukkan taugeh dan timun
-goreng smuanya sekali
-masukkan perasa garam gulu dan lada sulah
-gaul..hingga serasa..
-masukkan inti dalam kulit popiah...
dan gulung..
sediakan tepung + air untuk dijadikan gam,
maka kulit itu tidak terbuka bila di goreng.
si dia sangat suka!!
jadi saya pun suka!
=D
4 comments:
salam Kella..nampak sedap popia tue...cicah lak ngan sosnya
Mau nambah2 ketul di makan :D
salam dikk
popia macam nie memang menarik
sesekali layan pun ok ;)
popia home made mmg feveret akak.. boleh letak isinya padat2.. bila cecah sos mmg wallah.. Selamat berpuasa!
Ohh lama tak buat nih. Memang mengancam sukma dan jiwa raga!
Post a Comment