Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Tuesday, July 31, 2012

Untuk semua kaum hawaku ketika ABC




Assalamualaikum,

sedikit perkongsian untuk teman teman hawaku yang berada dalam keuzuran di bulan Ramadhan ni.
Perkataan ringkas yang baru aku tahu dari seorang sahabat ialah ABC.. iaitu..
Allah Bagi Cuti..

=)

mari lah kita sama sama tingkatkan amalan.. rebut sebanyak mungkin pahala di bulan bonus pahala ini..




Thursday, July 26, 2012

Resepi Kerabu Sedap Istimewa

Assalamualaikum,

Ini ialah menu hari pertama berpuasa yang lansung menjadi menu untuk berbuka hari ke dua juga..
gara gara sedap? hehehe...
hari pertama buat tanpa udang...
hari kedua incik bos request nak lagi.. tapi dengan udang pula.. =)
bahan2 memang dah ada.. beli udang je..

jadi mari kita kongsi resepi aneka saya ni!



Resepi Kerabu Sedap Istimewa (Incek Bos)


10 ekor udang (dimasak terlebih dahulu dengan sos ikan)

5 batang kacang botol (potong kecil)
7-8 batang kacang buncis (potong kecil)
1 biji tomato (potong dadu besar)
1 biji cili besar (potong halus)
Serai (hiris halus)
sekuntum Bunga kantan ( hiris halus)
bawang merah/ besar (hiris)

2sudu besar kerisik/ kalau nak lebih pun boleh..
1biji limau nipis/ lemon pun boleh
gula dan garam secukup rasa

Cara:

masukkan semua bahan2 sayuran ke dalam mangkuk. Gaul.
masukkan kerisik, perahkan air limau, tmbahkan garam gula dan gaul lagi hingga serasa sedap.
last sekali masukkan udang dan gaul lagi..

dah siap pun!

inilah Salad melayu kita.. kan?

=)





Tuesday, July 24, 2012

Astagfirullahala'zim...

Assalamualaikum,

Istighfar panjang aku tadi...
pagi pagi naik darah sampai ke kepala.. hingga buatkan aku meninggikan suara!
astaghfirullahala'zim...
aku tenang2kan diri sendiri...

(aku dah taip panjang2 ni ... tapi delete balik.. sebab tadi menulis mengikut emosi.. tak perlu la di tunjukkan kat sini.. astagfirullah..)

Apa yang aku boleh katakan...
dalam persahabatan ni .. perlulah ada kepercayaan..
tak guna bersahabat jika tiada lagi kepercayaan..
kamu menyatakan yang kamu ikhlas berkawan dan ingin semuanya bersih dan terang..
tidak mahu selindung2 dan perlu berterus terang!
ya aku setuju!
ada sesuatu yang kamu sangsi terhadapku, lantas kamu bertanya untuk kepastian,
dan aku menjawab,
namun jawapan jujurku tidak memuaskan hati mu?
apa kamu mahu aku mengaku pada sesuatu yang tidak aku lakukan?
ya...samada percaya atau tidak.. itu hak kamu..
jika jauh di dasar hati mu tidak percaya..
apa boleh aku lakukan?
walau aku berteriak pertahankan kejujuranku,
namun tetap tidak ada gunanya jika kamu sukar untuk terima..

ouhh...
terasa sungguh..
kecil pula jadi hati ini...
kamu kamu adalah sahabatku..
dalam diam berpakat menyangsi terhadapku?

Isshh ishhh ishh
terasa kesian pada diri sendiri...

sebab aku sayang sanagt pada kamu kamu...

sedih pula...

hubungan ini nampaknya telah tercalar...
sayangnya.....

Dugaan dan cabaran untuk aku di Bulan Suci Allah ini...
aishh.. tak sangka pula!
hummm...

sabar... sabar... sabar..

oh! Jom la kita pergi solat Dhuha dulu!
Subhanallah....
walhamdulillah..
walaa ilaa ha illallah..
Wallahu Akbar..

Monday, July 23, 2012

Resepi Kueh Gulung aka Ketayap


Assalamualaikum,

salam menyambut hari ke 3 berpuasa...

Semalam, buah kuih gulung ini untuk menu kuih masa berbuka..
mulanya nak buat puding karamel..
tapi bila suami meyebut nak makan ni..
terus aku keluar sekali lagi untuk beli kelapa parut pula..
bahan yang lain ada di rumah..

dan terus juga aku sms kat mama..
minta resepi kuih ini!

mari kongsi resepi Mama.. Kuih Gulung atau juga dikenali dengan kuih ketayap!



Resepi Kuih Gulung

Untuk intinya:

Sebiji Kepala parut muda (ambil kelapa putih sahaja)
beberapa helai daun pandan di lerai halus dan disimpul
2 karet nisan (gula manisan)
2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1 cawan air

cara:
panaskan air, masukkan daun pandan,
 masak manisan, gula, garam, hingga cair
masukkan kelapa parut..
kacau sebati hingga airnya serasa meresap 

Untuk kulitnya:

-200ml santan pekat
-3-4 cawan tepung gandum
-1 biji telur
-2-3 sudu besar minyak jagung
-air daun pandan ( kisar pandan dan perah airnya untuk warna hijau - tapi malangnya..
pandan tak cukup, makanya buh pewarna kuning sahaja..sesekali tukar la sikit.. =)
-secubit garam
-air secukupnya..

Cara:

Gaul semuanya hingga sebati.. tidak terlalu cair dan jangan terlalu pekat.. 
sedang sedang aja..
(kata mama: tengok kat senduk pengacau tu adunan ada melekat nipis kat senduk tu kiranya boleh la tu,) 

masak atas pan tak lekat
atau kuali yang di sapukan minyak sedikit
letak sesenduk dan golekkan ia menjadi bulat dan nipis
tak perlu balik
angkat bila dah masak
kemudian, mulala mengisi inti kelapa dan gulungkan ia..


ok.. selamat mencuba...





Friday, July 20, 2012

Ahlan Wa Sahlan ya Ramadhan..

Assalamualaikum,

Selamat datang.. bulan penuh barakah..
bukan kesayangan...
Bulan kecintaan..
Bulan kerahmatan..
Bulan kesucian
Bulan kemuliaan
Bulan kemenangan 
Bulan keagungan
ya Ramadhan..

di kesempatan ini..
Aku ingin mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan yang mulia ini  kepada teman teman semua, dengan penuh rasa syukur dan rasa kecintaan kepada Allah..

Ampun maaf sekiranya selama aku berblog ini terdapat salah silap dalam tutur bicara menaip bait bait perkataan.

Semoga Allah berikan kita kekuatan dan kesempatan untuk bersama Ramadhan hingga ke penghujungnya..

Esok Ramadhan akan menjelma!
Ya Allah.. panjangkan lah umurku supaya dapat melalui Ramadhan penuh barakah ini...
Sama sama lah kita bersedia menghadapi Ramadhan..
jangan biarkan Ramadhan berlalu begitu sahaja..

Peringatan untuk diriku sendiri juga yang lemah
dan masih mencari cari keredhaan Allah..

Projek Sebelum Puasa

Assalamualaikum,

Apa khabar teman teman semua?
setelah lama bercuti semalam baru mula bekerja semula.
maaf, belog ini juga terpaksa dicutikan.

Alhamdulillah...
esok dah puasa ya!
Aku sebenarnya sangat teruja dengan Bulan Ramadhan yang satu ini..
berdebar debar pun ada!
MasyaAllah.. seribu perasaan bermain main di kepala ni..
ya Allah... moga aku diberi kesempatan menikmati bulan barakah ini dan di beri kekuatan untuk mengharungi nya..hingga akhir..
sesungguhnya jauh di lubuk hatiku sangat mengalu alukan kedatanganmu ya Ramadhan..

Selesai sudah beberapa projek sebelum Puasa.
Alhamdulillah.. ini semua pun rezeki dari Allah..

mari kongsi antara projek2 baru2 ni yang sempat di buatku

~ kek Coklat Indulgence... untuk Juanita..~

~ ini kek feveret aku buat... memang suka buat yang ini... =D Selamat hari lahir Mr Mac! many happy return to you.. ~
 
~ Fruitty tiramisu untuk jiran ku Nikki... ~

 ~ Strawberry tiramisu untuk kak Mai... =) ~


oh ya.. kalau ada kawan kawan yang berminat untuk menempah biskut raya pun boleh...
Homemade Cookies Moms and Daughter... 
=D

~ tinggalkan pesanan di katalogkay@yahoo.com atau komen saja di sini ya..
tapi semestinya di area lembah Klang la kot.. sebab kalau nak pos risiko pulak kan..

aaahhh.. lama tak menaip, tangan ni macam makin bersemangat je nak menaip dan berjalan2.. tunggu..
jap lagi kita singgah2 ya..

Sampai Jumpa..
=D



Thursday, July 12, 2012

Sizzling Yee Mee lagi

Assalamualaikum,

Seperti tidak jemu, setiap kali tetamu datang menu yang wajib ada ialah Sizzling Yee mee!

agaknya dah jadi trademark dah kot... kalau datang umah mesti nak buat ni..
sebenarnya baru baru ni je pun.. ye la... semenjak dah beli hot plate hari tu.. jadi bermula dari beli tu la asyik dok buat ni je..
lagipun senang je nak buat! heheheh =p
Abbi la.. dia kalau boleh kat rumah tu sentiasa ada stok untuk buat sizzling yee mee ni, kalau orang datang senang katanya.. buat je nih.. pasti orang suka katanya!
errrr... ye ke ni b.. ke u yang suka!? heheh

tapi, betul.. ianya menu yang lain dari yang lain..
dan memang mampu membuat keterujaan kepada sesiapa sahaja tetamu yang datang.. Alhamdulillah..
asalkan mereka suka.. aku amat bersyukur...


~ cantik kan telur kuning tu? telur omega tu kaler oren semacam je.. =)  ~



~ Keluarga poksu yang datang bertandang minggu lepas... terima kasih sebab sudi datang.. kebetulan maksu ada kursus.. so paksu ambil kesempatan datang ke KL untuk ambil maksu bersama anak2nya... meriahlah Sabtu Ahad kami dengan riuh rendah bebudak tu...
2 hari berturut2 mandi kolam.. di kecil Bahiyyah tak mahu naik la kalau dah masuk dalam air.. walaupun dah ketar gigil pun nak berendam jugak! ~

stok sizzling dah habis.. nak kena topup ni.. tapi dah nak dekat puasa kan... =)

kalau ada sesiapa yang nak makan sizzling mee mai la datang umah.. insyaAllah kalau ada rezeki tak kemana.. =)

oh ya.. nak resepi Sizzling mee?? Klik SINI atau SINUN

Selamat mancuba! =D

ok, sampai jumpa!

Bufering Earning katanya..!

Assalamualaikum,

tadi singgah ke blog Wilayah Hijau Hanny , baca hanny citer pasal BE..
huhuhu... aku memang jahil ssangat bab nuffnang dan BE ni.. tapi aku tahu memang kebanyakkan blogger semua tahu apa BE ni.. yang aku tahu..bila ada BE maknanya dapat duit lebih sikit.. ye tak?
minggu minggu lalu ada bukak nuffnang gak, tengok ada 2 BE... pastu tadi baru bukak balik bila Hany dok sebut ... tengok2 ada 1 BE pulak... tu...
Toyota punya...



Jadi... bila ada BE ni.. apa perlu dilakukan?

jangan la ada orang komen marah2 kat aku weh.. aku tahu aku lembab sikit bab2 BE nih..


~ wah.. berjaya satu entri hari nih!! ;p ~

Wednesday, July 11, 2012

Cheese cheese dan Cheseee lagi..


Assalamualaikum,

dah citer cheese pagi tadi?

nah amik.. ni lagi banyak seangkatan dengannnya!!

kebelakangan ni aku memang terlebih bergelumang dengan cheese mecheese ni...
Alhamdulillah.. rezeki sebenarnya..

rupanya.. ramai betul orang yang suka dengan cheese kan?
termasuk la aku! huhuhu..
cheese adalah menu yang dibolehkan dalam menu diet SDII aku..
namun janganlah ambil dalam kuantiti yang banyak!

Mari layan hasil pembuatan dari ku menggunakan cheese... =)

Enjoy!

~ Ini ialah Kek Strawberry Tiramisu.... selain dalam jar aku pun boleh buat dalam bekas sebegini... ini ialah tempahan dari yus eda ~


~ ini ialah Kek lapis Cheese Persona yang diubahsuaikan oleh ku dengan meletakkan sedikit strawberry di setiap lapis.. ini ialah cubaan pertama.... 
dan, semua food tester 100% meluluskan resepi ini!
hehehe.. bila makan tak boleh nak stop
bahaya resepi nih!


~ ini ialah rupa keknya bila di potong... super lazat marbeleesss!!!~
 


  ~ Memperkenalkan!! perisa baru tiramisu in jar!!.... perisa Coklat... sedap.....~


~ tempahan dari Lya dan kawan kawan... sampai penuh peti weh..tak muat! ~

~ 3 sekawan.... coklat, mangga dan strawberri.. ada sorang lagi.. blueberry.. menyorok kat belakang!~


~ ini memang dah lama menjadi sumber rezeki pun...  RM 12.90 sepeket... mai beli, mai beli! ~


Cheese oh cheese....

(^___^) v


Stok Raya Cheese Jalapeno


 Assalamualaikum,

Nak iklan kejap boleh ya.. =)
ini.. stok serbuk Cheese Cheezy wedges dah sampai ni..
atau lebih dikenali.. Jalapeno Cheese

Kali ni order lebih sikit sebab banyak permintaan untuk persediaan raya katanya, walaupun puasa pun belum.. tapi beli siap siap.. nanti hari2 terakhir dekat raya.. takdala rasa sangat perbelanjaan untuk hari Raya..

memang betul..
Raya tahun sudah.. semasa di kampung menu kentang goreng/wedges bersama sos cheese ini memang mendapat sambutan untuk rumah terbuka..
yelah.. Hari raya, menu kat mana2 pun mesti sama kan..
jadi orang nak cari makan yang ringan2 je..
tapi kalau dah makan banyak...., jadi berat jugak! hehehe
so berhati hati pada yang sedang berdiet laa... huhu




 

 ~ ada pek 200 gm dan 500gm~



 ~ yummm yumm...~

Jadi boleh la singgah ke katalogkay.blogspot.com 
untuk maklumat lanjut..

=)



~mimy... kamu punya ku kirimin ya! kalo tunggu aku memang entah bila mahu ke sana..~


Monday, July 9, 2012

Buat Baik Fikir Positif

Assalamualaikum,

malas nak layan fikir yang bukan bukan..

aku hidup bukan mahu mencari lawan

kalau ikutkan rasa meroyan

nanti sesenang je kena serang dek sawan


hidup memang tak dapat puaskan semua

tapi lakukanlah yang terbaik sahaja

kerana perhitungan nanti bukan antara kita dan mereka

tapi Allah yang Esa juga la Mah Mengetahui segalanya





~ Baik layan durian weh.. duri duri di luar pun..dalam nya super lazat... 
lebih baik dari  duri dalam daging!~










Thursday, July 5, 2012

Bergembiralah..



Assalamualaikum,

kita sebagai manusia memang tidak akan terlepas dari melakukan kesilapan..
kadangkala emosi dan nafsu merajai
perasaan marah, benci, sedih dan berduka seringkali sukar untuk kita elak.
ya.. kita manusia biasa.. lemah dan seringkali gagal mengawal emosi yang membuatkan kita menjadi orang yang sesat.. lalai
mengundang musuh

Lihat di sekeliling..
Allah menciptakan semesta alam ini bukan tidak bersebab!
Alam yang indah ini cukup membahagiakan bagi sesiapa yang tahu menilai dan mahu menghargainya..
percayalah.. jika kita duduk sejenak.. hayati dan nikmati keindahannya.. hati akan rasa bahagia

maka, mari kita jadikan setiap ciptaan Allah di sekeliling kita ini sebagai aset, sebagai bahan dan sumber untuk kita terus berasa gembira! 
untuk kita terus berasa bahagia dan ceria..
tenang dan damai..
dan kuat, untuk menempuh setiap dugaan dan cabaran yang mendatang..

Salam sayang.. salam gembira..

=) 

Wednesday, July 4, 2012

Kawan baru kita

Assalamualaikum,

Selamat siang...

mari berkenalan dengan perisa baru tiramisu dalam balang nih...
Si mangga.. (^__^) v


 ~Rasa mangga yang sungguh bersari...  nyumm nyumm..  ~

~ membuat dengan hati yang gembira untuk mereka.. moga dapat dirasai kegembiraan itu dalam jar comel ini~

~tempahan dari kawan kawan~

Alhamdulillah..
rezeki ..
syukur..atas rezeki ini..

tak sangka pula perisa mangga ni pula yang mendapat permintaan ramai,
insyaAllah, moga Allah permudahkan segala urusan untuk membuat tempahan esok.



suami kata... kalau sesape nak lose weight minum SDII,
kalau sesape nak weight gain pula makan la tiramisu nih!
issshhh isshh isshhh...


Tuesday, July 3, 2012

Alpha Lipid SD II


Assalamualaikum,

nak kongsi satu rahsia...!!

mula mula..

letak 2 scoop..

isi kan air...

goncang...

dan..

minum!!

Ini lah SD II kepunyaan saya!!

Alhamdulillah...
semalam Kakcik ada tanyakan pasal SD II ni..
kawan kawan pun ada juga tanyakan pasal SD II alplha lipid ni..

untuk makluman aku baru je ambil ni..
lebih kurang 2 nk masuk 3 minggu..
minggu pertama dah turun 3 kg..
alhamdulillah..
memang tak di duga pun, sebab sebelum ni nk turun 1kg pun berhempas pulas..
tapi kita kena lah disiplin bila makan ni,
ikut turutan yang betul..
jenis pemakanan yang betul
insyaAllah menjadi..

kat bawah ni adalah kelebihan2nya yang dikongsi oleh kawan ku yang bertanggungjawab memperkenalkan SD II ni ... terima kasih Nespilaila.. =)


ALPHA LIPID SDII 

Formula terbaru ini juga diperkayakan dgn kandungan green tea+fiber+high protein+ 9 jenis essential asid amino+11 vitamins+12 minerals.. 
 
Mempunyai kesemua yang anda perlukan untuk mempercepatkan proses penurunan berat badan dengan begitu efektif dan mengekalkan kelangsingan dalam jangkamasa panjang!

KELEBIHAN KANDUNGAN ALHALIPID SD2
============================

1) MEMPUNYAI TAMBAHAN EKSTRAK GREEN TEA
- Membantu meninggikan metabolisma 
- Meningkatkan penggunaan tenaga
- Merangsang badan membakar lemak
- Bahan Antioksida yang kuat
- Pemeliharaan Jantung
- Antibacterial & Antiviral

2) MEMPUNYAI TAMBAHAN SERAT
=========================
- Membantu sistem penghadaman (melawaskan)
- Memberi rasa kenyang lebih lama (elak gastritis) 

3) MEMPUNYAI FORMULA TINGGI PROTEIN
==============================
- Memperbaiki jisim otot 
- Meningkatkan metabolisma 

4) MEMPUNYAI ALPHA LIPID
====================
- Formula ALPHA LIPID untuk penyerapan nutrien2 dan vitamin yang lebih baik!

SEMUA INI BERFUNGSI UNTUK MENJADIKAN
*************************************
-Tiada kesan kelaparan terlampau
-Tiada ketagihan kepada makanan berkarbohidrat dan manis
- Kawalan gula darah lebih baik
- Merangsang tindakbalas insulin yang lebih berkesan
- Lebih bertenaga (Tiada keletihan ketika berdiet)
- Memelihara jisim otot dan ton kulit (Tidak mengendur)

Anda pasti teruja jika anda tahu! Cubalah sekarang,


Ok, pengalaman aku sendiri masa ambil ni..
rasanya susu ni macam aiskerim vanilla.. sedap... =)
badan pun rasa ringan je.. tak cepat letih pun..
selera makan pun dah takda membuak2 sangat.. sebab kita akan rasa kenyang..
tapi kita tak boleh tak makan. kena makan!
sebab kalau kita lapar.. metabolisma akan menurun, dan badan kita letih..dan tindakbalas dengan susu akan berkurangan.. 
jadi, makan! jangan tak makan!
tapi kena makan pun berpada pada...
kalau sesiapa yang ambil SD II ni, mereka akan dibekalkan jadual pemakanan yang bersesuaian..
cuma tak boleh makan karbohidrat yang berlebihan..
protein ok... =)

aku dah kurangkan nasi, 
mula2 seminggu tak makan nasi! 
makan lauk je..
memang tekad abis la!

tapi sekarang slow2 amik nasi.. tapi dalam kuantiti yang sikit..
nasi boleh makan, tapi sesenduk yg tak padat ok... =)

kurangkan gula juga!!
wahh.. itu penting tu!!
sangat penting ok....
gula itu pemangkin lemak!!
no.. no.. no.. no..

setakat ni..
memang ada perubahan la dari segi berat badan...
sebenarnya .... humm
perubahan dari segi lain pun ada juga...
=)

boleh cuba ya...

sekadar berkongsi kegembiraan bersama sama teman2 yang sudi..



yang penting usaha dan ..
tawakkal..
 




Monday, July 2, 2012

Main main

Assalamualaikum,

akhirnya dapat juga la si kella ni menaip barang sepatah dua perkataan.. (sepatah dua ke.. )
Begitu banyak perkara, peristiwa, kejadian, pengalaman, acara yang berlaku dalam kebelakangan ni..
setiap perkara dan detik seharusnya mahu dikongsi bersama..
tengok la..
apa yang sempat aku kongsikan..

Lama tak letak gambo makanan kan?
dapur tak berasap kebelakangan ni..
ada pengubahsuaian berlaku dibhgn dapur, makanya operasi terhenti seketika!
Alhamdulillah.. syukur... pengubahsuaian telah siap pun
syukur sangat..
dah ada lah tempat nak sorok2 barang! nak sumbat sumbat..
sekarang tengah sibuk nak ngemas rumah ler..
habuknya jgn cakap la..
hari2 kena mop..
huh..banyak kerja..banyak kerja..
penat penat....

Oh ya! berat badan aku pun dah berkurangan sebanyak 3kg!!
itu minggu lalu punya...
minggu ni tak timbang lagi..
memang aku dah makin gemuk..
sebelum ni semua orang duk tegur2...
mama pun dah bising..
tapi bila si suami yang bersuara, haha kena ambil tindakan drastik nih!
hehehe..
tapi Alhamdulillah la..
sebenarnya diet makanan tu kena jaga..
cara pemakanan.. semua tu kena jaga..
makan tetap makan, jangan tak makan!
cuma kena pandai la jaga kan..
nak drastik lagi aku ada mencuba produk baru..
SD II namanya!
tu yang turun sampai 3 kg dalam masa seminggu!
mcm tak percaya , tapi itu lah yang betul..
selama ni nak turun 1kg sebulan pun payah benoo!
alhamdulillah..
aku cuma mahu dapatkan berat badan yang ideal sahaja...
taknak ler kurus keding... =)

Ada 1 tempat makan makanan laut yang best la!
semalam baru kami pergi sana... Kat Jeram Kuala Selangor..
mesti ramai orang dah tahu kan?
aku je ketinggalan zaman..
memang marbeless.. memang fresh lauk2nya dan harganya berpatutan..
nanti next entri la aku cceritakan perihal ini..
gambar belum di upload..
karangan pun dah panjang berjela nih... =)

ok..
moga ketemu lagi ya..
mohon maaaf sebab lama tak jenguk kawan kawan..
jangan jemu dengan saya ya!!

sayang semuanya!!




Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker