Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Saturday, December 31, 2011

Bila 2012 semakin hampir

Assalamualaikum,

Ramai benar yang ingin menjemput kehadiran 2012..
sana sini masing masing sibuk memperkatakannya..
rai atau tidak..
2011 tetap akan pergi.. dan 2012 bakal tiba ..

tadi, sempat keluar rumah..
ada urusan,
singgal ke kl Central..
ramai betul orang ya..
jalan lagi..
Kuala Lumpur..
tak pernah sunyi dengan limpahan manusia..
yang ketara aku lihat..
ramai pula pasangan2  .. yang kecil2 moleh belaka..
tertanya.. berapa agaknya umur mereka ni..
sekolah menengah pun mcm tak lepas lagi..
ke mana mereka nak pergi..
mak bapa diorang tahu kah anak2 diorang ni keluar..
berpimpin tangan..
di heret oleh sang arjuna , hero pujaan hati..
si gadis pula tersipu senyum bila sang arjuna mengenggam erat tangan..
" rasa selamat bersama si dia.."
...
"awak, awak jangan risau, nanti kalau dah lewat saya akan usahakan juga hantar awak pulang walau sesusah manapun.."

" ala awak.. takpalah kita stay malam ni, esok awal awal kita balik la, nak buat macamana dah lewat sangat ni.. awak sayang saya kan.."
(blueekk!)

lagi 9 bulan..  
berebut rebut berita di televisyen, keluarkan hasil kisah cinta mereka..
terpampang di semua muka depan akhbar..
majalah..
wajah si kecil yang tidak berdosa..
meruntun jiwa
merentap perasaan
tersentuh hati..
melihat tubuh kecil yang tidak bernyawa itu..yang masih bertali pusat..
untung2 ada yang masih bernyawa, dapat diselamatkan..
tapi kebanyakkannya telah diperlakukan seperti binatang!
tak sanggup melihat tubuh kecil itu yang lebam2.. luka2.. kebiruan..
air mata jadi percuma..

salah siapa?
benarnya..
tak usah dimulakan dulu mengikut budaya budaya dari luar ni.
nak dijadikan ikutan buat apa?
sekat awal awal
jangan bila dah jadi baru nak terngadah!

Aku membebel pula..
aku sayang sebenarnya..
sayang..
sayangnya..
sayangnya..
rugi je.

pagi tadi ada sahabat bertanya khabar melalui sms..

....... di pertengahan sms......
A : kita ni asyik sms je.. jom la kita jumpa..
B :  yelah.. lama sudah.. jom la kita jumpa, kamu datang umah aku.. aku masak special..
A : ok, kau celebrate nu yers kat mana malam ni? countdown kat mana..
B : ouh..aku mungkin countdown dengan ustaz azhar di shah alam  nanti.. jom sekali!
sms terberhenti di situ.. tiada balasan..

ok.. sampai sini dulu celoteh aku..
kot ada yang tersalah tersilap harap di maafkan ya... =)



dari tingkap rumah ni dapat lihat bungapi juga di kejauhan...
selamat datang 2012.. =)


Friday, December 30, 2011

Selamat Hari Lahir Acik aka Migha

Assalamualaikum,

Salam Jumaat, Salam penuh keberkatan..
Entri istimewa ini ditujukan pada adik kecilku
Acik!

Selamat Hari Lahir di ucapkan untuk beliau pada..
27hb Disember yang lalu..
disebabkan ianya istimewa, so baru hari ni buat entri tentangnya.. ;p

Selamat Hari Lahir cik...
semoga beroleh kesejahteraan,
kesihatan yang baik,
 keberkatan dari Allah..dan dipermudahkan perjalanan hidupmu..

Jadilah  wanita dan anak solehah..
untuk mendapat keredhaan Allah dunia dan akhirat..



dulu dulu masa kecik dia ni nakal!
suka menjerit meraung!
buli abang dan kakak2nya yg sentiasa kena beralah..
yela masa tu lama dia jadi yg bongsu..
dah besar..
suara pun sayup2 je..
susah nak dengar dia menjerit, (kecuali jerit kat adik lelaki bongsunya pula!)
jadi mangsa buli kakak2 abang buat kerja
actually bukan buli la.. kami nak mengajar.. supaya dia pandai buat kerja.. ;p

Oh lupa, gadis kampung ini dah datang bandar..
dia dah tinggal dengan aku sekarang ni
senang la nak buli!
Alhamdulillah.. rezekinya di sini.. syukur, sekurang kurangnya dah dapat kerja..

banyak nak citer tentang gadis ini,
next entri lah..

available ke tak?
selagi belum kawin selagi itulah dia available kot.. kan?
sekarang tanggungan papa dan mama lagi..
amanah papa pada aku.. memang panjang lebar..
InsyaAllah pa..
tak dengar cakap kasi 'piat' aje..!


Selamat Hari Lahir Dear Sistah...
Lots of love.. =)



buat kejutan di hari lahirnya, dia ingat kami semua tak ingat! terkujatt juga dia, hehehe..

Thursday, December 29, 2011

3 idiots

kenapa dan kenapa?

air mata boleh mengalir dengan hebat..

dan dalam masa yang sama boleh menguntum senyum..

dan dalam masa yang sama mengetap bibir.. sambil mengangguk angguk..

dan seketika ketawa terbahak bahak pula!

Mengkukis bersama 3 Idiots TV3

Assalamualaikum,

pepagi tadi riuh dengar kengkawan (yg minat hindustan laa.. ) dok citer pasal citer hindustan semalam..
3 idiots yang di tayangkan di tv3 semalam!
ada sesiapa yang menontonnya?
sejujurnya aku memang kurang berminat mahu tonton ..
tapi tiba3 dapat sms dari sahabat..suruh aku tonton cerita ini di tv3! best katanya!
hmmmm...
masa tu tengah mengkukiskan diri..
sesambil tu buka la jugak citer tu!
ehh... tetiba terlayan la pulok.....
ishh!
boleh tahan la citernya..


  
 ~ citer ni dari tahun 2009 lagi katanya.. box office lagi... nak tahu lebih lanjut klik En WIKI  (ya... sempat check Wiki lagi.... hhe.. =p ~

~ Nasib baik tak hangit kukis kukis ku ini.... ini antara tempahan kukis yang telah siap direbenkan.. =) 
Alhamdulillah.. rezeki dari Allah.. ~

agaknya semuanya dah makan tengahari kan?
kongsi makanan semalam punya boleh?
semalam tak sempat nak makan berat2 pun.. makan ringan2 je..
ilham dari Subway laa..
terus aku buat sandwich ala ala nya..
cari roti tak jumpa macam diorang..
hentam saja la..

~ so ini ialah dinner kami semalam... harus kena buat lagi.. boleh ganti nasi ke? 
misi nak kurus masih diteruskan.. ~


ok... itu sahaja laporan yang sempat untuk hari ini...
moga kita ketemu lagi..

Wassalam..



~ cerita drama TV9 pun best semalam! tapi aku tak sempat tengok dari awal.. dah nak abis baru sempat tonton! sedih giler, walaupun tonton sekejap je.. air mata nak keluar deras deras.. huhu... emo lebey..~

Wednesday, December 28, 2011

Rabu Tanpa Kata : Pemberian dari Mekah

~ terima kasih atas ingatan Kak Ani pada saya.. kata Kak Ani, namaku sentiasa meniti di bibirnya sewaktu di sana.. terima kasih Kak!


Hari ni memang kurang boleh berkata kata.. 
nasib baik ada WW!

Tuesday, December 27, 2011

Assalamualaikum =) (update resepi Sizzling Yee Mee)

 Assalamualaikum,

walaa.. rindu.. rindu..
baru sempat nak update blog..
baru dapat komputer!
baru la dapat update... 
macam lama giler la sangat...

apa khabar teman teman seangkatan?
apa di buat 3 hari cuti ni?
tentunya cuti telah digunakan sebaik mungkin ya! =D

hooo..
banyak gak citer nak kongsi bersama..
tak leh citer semua di sini.. nanti esok2 takda bahan nak update..

mari kongsi masakanku hari ni!
(masakan nak pujuk orang nih!)
=)

mempersembahkan..
Sizzling Yee Mee!  =D

Untuk makluman ini percobaan pertama yang menjadi!
eh.. bukan aku komen sendiri..
tentu tentu la tukang rasa tegar aku iaitu... abi.. =)
dia puji!
itu sudah mampu buatkan aku senyum hingga ke telinga!
rasa bahagia..
syukur alhamdulillah..
dengan izin Allah, menjadi ia..

nanti esok aku update resepinya..
supaya semua orang boleh buat juga.. dan mendapat pujian sedap dari sesiapa yang memankannya.. ;)

InsyaAllah..



Update resepi:


Sizzling Yee Mee 
( resepi ni ambil dari My Resepi..)

  • 2-3 sanggul (gulung) yee mee 
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4(aku beli yang dah siap lembut, kalau tak.. lambat nak lembutnya)
  • 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
  • 3 biji cili kering- potong 2 (aku letak 5 biji kecil2 punya)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 in halia- hiris nipis
  • Serbuk lada hitam
  • garam- secukup rasa
  • Beberapa titik Minyak bijan
  • 1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
  • sedikit minyak utk menumis 

Cara-cara

  1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
  2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
  3. Masukkan 2 cawan air.
  4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
  5. masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
  6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
  7. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
  8. Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2. 
Cara makan aku pula:
aku sebolehnya nak buat dalam sizzling pan tu kan.. tapi tak hadoo..
so alternatif lain ialah..
guna pan yang tak melekat yang ada tangkai tu..
buat cara cara macam kita tengok kat kedai jual sizzling tu..
- mula mula masukkan yee mee.. (atas pan tu)
- masukkan sayur sawi..
-masukkan kuahnya sikit
- masukkan telur..
- last sekali masukkan kuah beserta lauk ayam dan mushroom tu..
-biarkan dia menggelagak sakan.. (macam dalam gambo tu.. )
- lepas tu transfer la dalam pinggan...
-makan panas panas....
huuu.. wallaa...

tapi kiranya aku kena buat berkali kali la untuk orang yang nak makan..
sepinggan sorang..

( untuk makluman aku buat kuah ni lebih, sebab kalau ikut resepi ni, dalam 2-3 orang je boleh makan.. so semua bahan2 di atas tu.. aku perlebihkan sikit.. barulah dari petang sampai ke malam boleh makan... hehe.. )

ok selamat mencobaaaa.... =)

Friday, December 23, 2011

Rezeki dari Si Burung Pemarah ini lagi..

Assalamualaikum,

salam penghulu segala hari.. Salam Jumaat..

Alhamdulillah.. masih lagi di sini, bersama segala nikmat yang Allah berikan..

Nak tengok si burung burung yang berikan rezeki untukku harini..

~ Kali ni.. warnanya telah dipelbagaikan... hehe.. warna warni gitu.. =)


~ amboi... marah nampak??!  ~

 ~ dah siap.. Alhamdulillah..untuk puan Zura punya...
terima kasih bnyk banyak atas kesudian ini..
lain kali tempah lagi.. hehe =)

Oh ya, semalam pun buat nih..

~ 2 ketul pizza segera untuk kak Dilla... tak dapat snap byk gambar.. batery kamera out... ~

 syukur atas rezeki dari Allah ini..
Alhamdulillah...

entrri dari pagi tadi lagi dok karang..
tapi bz.. bz.. bz.. tak sempat nak pub...
ni baru sempat sat!
Apa khabar teman teman?
belum sempat jalan jalan lagi..
nanti kelapangan kita singgah blog teman teman ya....


musim angry bird.....
buat la tika mahu...

Thursday, December 22, 2011

Pertemuan Blogger III: tentang potluck, aku dia dan kamu.. =)



Assalamualaikum,

Last but not least..
apa lah erti pertemuan tanpa makanan kan.. hehe
moga moga Allah murahkan lagi rezeki kita dapat makan makan macam hari tu lagi..

Penuh meja wa cakap lu..
memang sampai dah agak lewat hari tu..
tengok tengok meja dah penuh, sampai nak letak makanan pun kena alih alihkan..
penangan gathering punya pasal.. =)

so ada orang tanya.. apa yang aku bawa?
alahai.. malu je nak sebut..
yang simple simple je kita bawa..
dalam fikiran macam2 nak buat,
last last sekali buat ni jee...



~ kukis dan muffin ni je..
ya.. ini lah potluck ku hari tu..
ada sesiapa dah rasa??
sorryla kalau ada terkurang terlebih..
tapi saya buat ni dengan penuh kasih sayang.. terasa di hati tak? hehe.. ;)  ~



Mari tengok apa menu yang ada lagi...

~ Ini aje yang sempat di snap oleh ku.. sebelum proses tapau menapau berlansung... ini pun dah banyak abis! ini je yang tinggal... Alhamdulillah... rezeki dari Allah.. untuk kita semua.. ~



~ Alhamdulillah.. terima kasih pada Dato dan Datin ... kawan kawan blogger yang lain lain yang menyediakan semua makanan ini...
memang mampu membuatku 'seeh' perut! 
rezeki yang Allah kurniakan pada kita.. kita kongsi bersama sama..
insyaAllah..moga moga dimurahkan lagi rezeki kawan kawan ku semua..
oh ya! jangan tak tahu.. 
siap ada plastik /polisterin untuk menapau semua makanan ini tau..
syukran.. syukran.. syukran...

mari layan beberapa candid camera yang sempat di snap..



 ~ coba teka kamera ni beraksi di tangan siapa.. ya..? oh dalam gambar tu ada en Bujal, Kakcik dan kakAti yang sedang bersedia untuk di snap oleh.. Si Gadis Bunga.. la.. sapa lagi.. hehe ~



 ~ agaknya gambar apakah yang mereka sedang gelakkan itu.. ?~


 ~ ya ! gambar ini lah! hehe.. semua tengah dok beraksi cara uncle Gedek! no smile smile ok..serious only!
tu yang bila tengok balik nak tergelak tu!! hanya uncle Gedek sahaja yang benar benar mampu beraksi demikian...

 ------------------------------------------------------------------------------------
last dah nak balik tu...tumpang sembahyang dulu kat rumah dato..
mulanya ingat nak singgah surau je on da way balik.
tapi kakcik suruh sembahyang je terus di rumah dato.. 
nanti ke depan lagi.. nak mencari surau pula..
sembahyang terus senang..selesai terus katanya..
haah.. ye tak ye juga..
betul juga la kata kakcik tu.. jam pun dah menunjukkan 3 lebih..
Datin pun bantu.. terus bawa ke tempat solat...
wahhh... bila masuk rumah mereka terasa kagum..
sembahyang di musollah...
tenang..
Alhamdulillah.. 
selesai solat..
mata sibuk memerhati sekeliling..
tak lepas peluang untuk mensnap beberapa gambar di sekitar ruang tamu mereka....


suka tengok ruangan gambar ahli keluarga dato.. semua ada gambar anak menantu.. cucu cucu 
sebuah keluarga yang bahagia.. moga sentiasa diberkati Allah..
sempat snap beberapa perhiasan lain juga disitu...
entah bila akan sampai lagi di sini..
insyaAllah.. panjang umur sampai la kita lagi.. ~

ok.. sekian dahulu laporan dari saya..
kalau ada yang tersalah silap.. samada sepanjang pertemuan hari tu.. atau ada tersilap tulis tulis di blog ini yang terlepas pandang
harap dimaafkan..
yang penting.. misi.. 'Salam bersambut Ukhwah Bertaut'  berjaya ..
dah bertaut taut hati dah ni..
gembira dapat kenal dengan semuanya..
terima kasih buat yang sudi singgah singgah ke blog ini..
samada kawan kawan yang gathering hari tu atau pun yang baru baru datang sini..
terima kasih diucapkan..
InsyaAllah.. akan  ku jejaki smua yang singgah...

hingga kita bertemu lagi..
majulah blog.. untuk negara.. =)




~Tiba tiba mood untuk update blog makin menjadi jadi pula.. tengok komen komen dari kawan kawan lama dan baru. memang menaikkan semangat! =) terima kasih tak terhingga semuanya... kamu semua adalah yang terbaik... =D  ~


Wednesday, December 21, 2011

Pertemuan Blogger II : Bertemu di alam nyata..

Assalamualaikum,

Rentetan dari pertemuan blogger pada 18hb Dis 2011 lalu..

biarkan gambar2 bercerita sendiri...


 

~ Bersama Dato Dr Abdullah Al-Hadi Hj Muhamed dan isterinya Datin Aishah Hj Hassan, terima kasih banyak banyak! Dato dan Datin memang superrb!~

 ~ pasangan bahagia... ~
 
~Bersama  kak AinKak Akuzle Ayu,  IBUNDO dan Acik Erna yang ramah tamah semuanya..
kak ayu, merupakan orang pertama yang sambut kita depan rumah dato..dengan senyumannya yang manis itu.. senyum sokmo ya kak.. ~

~ santai... sambil menikmati makanan yang sodap sodap ... ~

~ dapat kenal kawan baru lagi.... eh.. tengok Dato ketawa.. bahagianya..~

~ bersama Datin yang sangat cool.. dan Kakcik dan Gadis Bunga yang ceria sokmo.. ~


 ~ dapat la tangkap dengan Kak Azieazah akhirnya.. apron pun tak bukak lagi tu.. ~

 
~ CIKINTO yang sangat suweeet.....
panjang citer dengan cikin! rupanya suaminya satu tempat kerja dengan kawan baik abbi! ohh.. kecilnya dunia ni kan.. pimai pimai tangku! pecah rahsia apeh! si pisang rupanya!! haha ~

  
 ~ kusyuk GB dengar kak azeeda borak...
Kak Azeeda.. brownies coklatnya memang betul betul yummiliciouss!! hingga menjilat polisterin (tapau..) hehe ~

 
 ~ Kak Azie lagi.. hehehe... ~

  
~ ya.. itu merupakan kak Azie lagi... =p ~
~ bergambar lagi... =) bersama kak Ain dan Gadis Bunga.. GB memang tak lepas kameranya di tangan.. banyak bukti di situ ok..  =) ~

  
 ~ siyess.. best giler peluk Kakcik! nyaman... damai.. perasaan persis memeluk ibu....~

  
 ~setelah di susuri.. ini ialah kak Ida (nyanyisunyi dan Kak Ana (cerita ceriti).. tak dapat nak borak sangat.. tapi lepas ni kita sembang sembang di alam maya ya! =D ~

 ~ Uncle Gedek yang tersenyum lebar nampaknya...
dan Mommy fara dari Pok amai amai, kita tak sempat nak sembang kencang dengan Fara.. nanti kita sembang tubi tubi dalam blog je kan.. 
entah apa yang mereka gelakkan..~

  
 ~ err... mereka masih gelak... 
ya.. selalunya tengok uncle asyik serius je kan.. kali ni terus dengar suara gelakknya.. =) ~

  
~ itu En Bujal matcham matcham kan... segan nak tegur ritu.. amik gambo je ler.., sebelah kakcik pula ialah.. Kak Ati, tak sangka dia punya anak dah besar2 ..ibunya maintain cun lagi... terbaik lah kak.. ~

~ ini... sesi  tapau menapau la ni... rezeki.. alhamdulillah... memang kenyang sampai ke orang orang di rumah pun dapat merasainya , murah rezeki.. ~

 ~ Blogger ladies.. ada di antara mereka tak sempat kita nak snap gambar.. takpe.. janji ikatan telah ada.. semoga ikatan ini akan terus kekal sampai bila bila.. saaayang u ols semuanya! big hugss... ~ kredit pic to Kak Ayu

Update: dari kiri.. Kak Akuzle Ayu, mama kpd Wana, Gadis Bunga, KakCik seroja kak Ana, kak Ida, Acik Erna , kak Ati , Kak AzieK , Hanis Azla , Kak Marina , CIKINTO 
Belakang (paling tinggi) :  Mommyfara

ada yang tidak terselit tu... tak nampak.. tak tahu siapa..

~ sempat snap gambar ni masa nak balik... suami kakcik memang sempoi abis... wlaupun beliau bukan seorang blogger, tapi ku percaya ke masyuran blog Kakcik Seroja   tentunya kerana restu dan keterlibatan beliau.. =)
(sedar tak? rasanya siapa pun takda gambar suami kakcik yang best macamni..nak nak di depan rumah dato pula ... kan? kan?  kamu ado..?) ~


~terima  kasih daun keladi... panjang umur jumpa lagi.. =)~

Tuesday, December 20, 2011

Pertemuan Blogger I : Mathari sampai akhirnya.. =)

Assalamualaikum,

baru sempat update nih..hati dah tak keruan sangat bila blog tak update lagi tentang pertemuan yang best ini! sana sini dah upload gambo! hehe

Akhirnya...dapat juga aku pun turut serta dalam majlis yang istimewa ini..
 
terima kasih tak terhingga untuk tuan rumah.. Dato yang sangat baik hatinya dan Datin yang sangat peramah orangnya..
tak lupa tulang belakang majlis ini.. kak Chik, Kak Azie dan konco konconya.. yang bertungkus lumus membantu menjayakan majlis ini..

blogger lain yang belum pernah bertemu di alam maya pula berkenalan di alam nyata pula..
uhh... memang best.. dapat kenal ramai kawan!
cuma aku yang agak segan la.. sebab blog ku blog picisan cuma..
bertemu pula dengan otai otai yang sangat dikenali.. so.. rasa rendah diri tu tetap ada la...
blogger lelaki haruss la.. lagi aku segan
haa.. dapat gak jumpa uncle Gedek secara live! siap ada 'gedeks way' lagi bila nak bergambo tau!
puas praktiss nak ikut cara uncle Gedek! huuu kelaassss... =)


~ gambar yang sempat di snap oleh ' Acik' , adikku yang turut hadir.. maaf la, tak nampak pula Kak Chik, kak Azie.. dan sebahagian yang lain, tak muat kamera.. Acik tak sempat nak panjat kerusi tu.. hehehe..  tapi apapun semuanya dalam hati ada taman bunga yang mewah.. tu yang pakat pakat tersenyum bahagia...
Terima kasih untuk semuanya!~

ada banyak lagi .. gambar yang menanti untuk di upload! nantikan ya... =)

dan akhirnya...

 Salam telah bersambut.. Ukhwah juga bertaut mesra... =)


~Nanti ni.. nak jejak kawan kawan yang baru kenal masa di pertemuan hari tu... tungguuu...~ 

Sunday, December 18, 2011

Pertemuan Blogger : kian mendebarkan ?

(udah jadi sticky post dah.. entri terbaru di bawah ya.. )

Assalamualaikum,

sampai berdebar debar di buatnya?
hhehhee..
kalau tiada halangan ,ini lah pertama kali aku akan mengikuti pertemuan di antara blogger blogger alam maya ke alam realiti! chewah! =P
maafla jika aku agak berdebar2 pula memikirkannya..
walaupun memang tak tahu kat mana tempatnya, dalam erti kata lain, memang tak pernah pergi belah2 sana..yelah asyik berkubang kat kelumpo aje..
tapi, tetap mahu redah juga untuk ke perjumpaan ini! InsyaAllah.. moga Allah permudahkan..
niat di hati.. ingin mengeratkan lagi silaturrahim sesama blogger..
bak kata Kakcik Seroja, tema yang dicadangkan ialah..  
'Salam Bersambut Ukhwah Bertaut'

Pertemuan kali ni di cadangkan oleh Dato' LF (LuahFikiran) dan tempat disediakan oleh Dato' juga, ianya akan di adakan di ;

MUSOLLAH EHSAN, NO.8, JALAN 3/6F, BANDAR BARU BANGI, SELANGOR












Terima kasih Dato' sudi menjemput kita juga ke pertemuan ini.. sungguh nya kita amat berbesar hati.. =)

Kata kakcik jangan beranggapan ianya anjuran dari Kakcik dan juga Dato' LF , tapi anjuran yang dirancang dan akan dijayakan bersama sama kita semua...
tapi .... orang kuatnya dah tentu tentulah Kakcik, Dato' LF, Kak Azie dan kroni kroni  urusetia yang lain... =)
yang bertungkus lumus merealisasikan pertemuan ini! =D
mereka sangat cool... =)

ha, satu lagi part, kepala otak ni tiba tiba je pening lak mikirkan potluck yang akan di bawa nanti!
pening sebab mikirkan tak tahu nak bawa apa!
sebab rasa macam nak bawa macam macam je!
itu nak bawa.. ini nak bawa! hehehe...  (macam best je pulak!)
(jangan tiba masanya nanti tak bawa apa apa pulak sudah... ) ;p
kakcik dah senaraikan dah pun menu menu potluck tu... hihi

Apapun,
doaku...
semoga pertemuan ini dipermudahkan Allah..
setkan niat kita kerana Allah..
kerana ingin membina ukhwah sesama kita..
telah kita berkenal kenalan membina ikatan di alam blogging..
apa salahnya kita eratkan lagi silaturrahim sesama kita secara bertentang mata..
lebih banyak ilmu yang dapat dikongsi,
lebih banyak pandangan dan pendapat yang boleh dijadikan panduan,
lebih terbuka minda dan fikiran..

=)

untuk makluman, aku belum pernah ketemu blogger blogger dari luar pun,
blogger2 di kalangan kawan kawan pejabat tu sudah tentu la biasa ketemu...
so, aku nekad aja.. untuk turut serta ni.. boleh jumpa yang biasa komen2 di sini..
kakcik, Dato LF, Kak Azie, Gadis bunga, Uncle Gedek, Bujal, Fara..
dan lain lain yang kesudian...
maklumlah.. aku ni pemalu dan penyegan orangnya! (wekk! =p  )
tak tahu la macamana nanti... hhuhuuu...

So jikalau ada blogger blogger di luar sana yang mahu turut serta ,
masih sempat...
sila kunjungi blog Dato' LF atau Kakcik Seroja untuk  maklumat lanjut dan terus mengisi borang yang disediakan.

moga bertemua kita di sana ya.!


'Salam Bersambut Ukhwah Bertaut'

Friday, December 16, 2011

CARS 2

start dari kul 10 tadi..
aku dok taip buang.. taip buang..
bila dah taip elok je.. rasa macam tak best je citer tu,,
terus buang..
bila taip panjang sikit je..
rasa cam tak kena je..
buang terus..
buka fb pula..status.. taip buang juga..
kecelaruan emosi kot aku nih!

Buka blog balik... tengok skrin posting kosong..
tak tahu nak taip apa...
sedangkan aku punyai masa terluang yang tanpa hadnya nih!
bukan senang nak terluang begini..
yelah.. idea ni pun satu..
bila orang tengah sibuk2.. tak cukup masa, haa.. masa tu lah idea ni membuak buak kuar!
tapi bila orang pinginkan dia, dia takmo kuar pulak!
isssh!

ok lah..
sampai sini dulu..


Wah.....
akhirnya siap satu entri! =)

Insafi Diri..



(entri pilihan ulang siar 16/6/2010 )


Assalamualaikum,
Buat sama sama kita renungi..

*Gambar diambil googles

BESARNYA makna DOA YANG KITA LUPAKAN- semasa duduk antara dua sujud
Betapa telah berapa lama aku lupa menghayati erti sebenar makna doa ini!! dibaca sambil lewa sahaja doa ini! berlalu pergi mengikut turutan! betapa sebenarnya maknanya amatlah menginsafi diri!
Mari kita kongsi bersama, Alhamdulillah pada sesiapa yang selama ini sedar akan ia dan ianya masih tidak terlewat untuk sesiapa pun yang ingin...

Dalam tidak sedar.
Setiap hari kita memohon didalam solat kita..tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami.. sekadar tersebut dibibir, tetapi tidak tersentuh dari hati kita selama ini..

Marilah kita mula menghayati ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat..
Dengan rendah hati nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah

Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)

Diamlah sejenak,

buka dada dan diri kita untuk menerima ampunan dari Allah seperti membuka diri ketika merasakan hembusan angin sepoi-sepoi atau menerima curahan air hujan ketika kita masih kecil
Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah

Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan Kemudian sampaikanlah permintaan kedua,

Warhamni (sayangi aku)
Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya

Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima

Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup Berturut-turut sampaikanlah permintaan2 berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu..

Wajburnii (tutuplah aib-aibku)

Warfa'nii (angkatlah darjatku)

Warzuqnii (berilah aku rezeki)

Wahdinii (berilah aku petunjuk)

Wa'Aafinii (sihatkan aku)

Wa'fuannii (maafkan aku)

Setelah selsai, diamlah sejenaklalu sampaikan rasa syukur kita
Betapa besarnya nilai sebuah doa ini..sebuah doa yang kita hanya lewatkan begitu sahaja..
Dalam tidak kita sedar selama ini kita seperti sedang berpura-pura memohon sesuatu
tetapi hati antara tidak dan mahu pantaslah Allah perlakukan kita begitu.

IringJeling: sampai kan walau satu ayat..aku juga mendapat ilmu berguna ini dari rakan lantas berkongsi di sini.. :)

Thursday, December 15, 2011

Mana Mau Lari..

~ checkmate!! u cant hide.. and cant run anywhere dah..~


haha.. best kan sesekali layan chess nih..
aku kalau main dengan b kami macam sama level je.. err.. b memang dah byk kali menang kot.. dan aku...
pun akan banyak kali menang jugak nanti! huhu... ;p

oh, dah alang alang citer pasal game kan..
kat rumah aku ni memang byk indoor gamenya.. =)

~Dart... setiap kali saudara mara datang.. ini lah yang di tujunya dulu.. riuh rendah rumah jadinya! ~..

 ~ congkak ni pinjam dari rumah mak, katanya kat rumah tiada orang main pun, jadi kami pinjam dulu.. main dengan achik, aku asyik menang je! hehe.. dia pula tak puas ati..katakan aku main tipu lak! =p
hari tu saudara mara datang pun teruja nak main ini congkak....
congkak 'jangan pandang belakang congkak'.... ~

~ karom ni kami beli di kedai terpakai.. masih elok dan murah pula tu.. jadi terus rembat la..
dan untuk makluman, aku belum pernah main lagi.. tetamu tetamu yang datang je yang main.. 

 selain tu ada jugak.. sahibba.. dam dan lain lain.. tengah cari saidina pulak ni..

korang korang semua macamna? suka ke pmainan indoor gini?
jom la kongsi.. =)



~Pertemuan Blogger lagi 2 hari la.. debor pulok rasenyer...~

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker