Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Saturday, June 26, 2010

aku sedang di fraser hill

aku update melalui hp ni! Haha teruja abis! Maklumla hp aku cap ayam, ini hp temanku..
Rindu kat blog ku! :)
Test publish jap!

Friday, June 25, 2010

Salam Jumaat (^___^)

Assalamualaikum.. salam sejahtera.. :)
pagi ni rasa tenang, nyaman.. bahagia .. Alhamdulillah.. kerana masih diberi nikmat hidup oleh Allah..
Al-fatihah aku sedekahkan untuk ibu bapaku yang berada di kampung..
semalam papa ada hubungi aku.. lama tak dengar suara dia! aku rindu! (sebak pula!)
ALhamdulillah dia sihat, cuma mama.. dah 2-3 hari selsema.. semalam dah agak baik..
mereka berada di kampung mek ku ( nenek) mama kata, mek selalu bertanyakan ku.. kalau aku telefon kirimkan salamnya.. maklumlaa dia sudah kurang pendengarannya.. itulah aku pun dah jrg menelefonnya.. sedih pula aku semalam mengenangkannya.. dah tua mek aku tu.. dah lama tak balik kampung.. dah lama tak jumpa dia.. Ya ALlah.. kau sihatkanlah tubuh badannya supaya sempat aku balik kampung bertemu dengannya.. itulah satu satunya orang paling tua yg ada dalam keluarga kami..

Aku bersyukur kerana aku lahir dalam keluarga ku ini..
aku bersyukur punya mama dan papa seperti mereka..
kerana mereka lah aku adalah aku seperti hari ini..

Aku pelik dan hairan pada mereka yang sanggup mengenepikan ibu bapa mereka!
sedarlah bahawa hidup ini seperti roda!
suatu hari nanti kita akan menjadi ibu dan bapa...
suatu hari nanti kita akan menjadi datuk dan nenek..
putaran hidup tak lama..
pusing putar akan sampai juga..
semua orang akan merasa..
tidak terkecuali!

Tuhan itu Maha Adil..
Setiap yang kita lakukan pasti ada balasan..
samada baik atau buruk..

Aku baru terjumpa semula seorang sahabat lama!
hampir aku tidak mengenalinya! kerana perubahan besar yg sgt ketara pada muka, dan penampilan keseluruhannya..
Mukanya yg bengkak..( ketat) hasil dari cucuk tang sana.. cucuk tang sini.. muda lagi dah cucuk2
mukanya dah lain sangat!
Pemakaiannya yang seksi lagi seksa melihatnya kerana badanya agak berisi!
mengucap panjang pula aku melihat gambar2nya di dalam 'Facebook'! semua gambarnya sengaja di fokuskan pada tempat Tuuutttttt itu.. semua orang komen, montok!!
seketika timbul rasa kasihan teramat sangat!
dia dulu bukan begitu, budaknya sangat cantik, nature beauty..
aku tahu, dia jadi sebegitu disebabkan tiada kawalan dalam hidupnya!
aku rasa.. semuanya bermula bila ibubapanya bercerai..
bapanya kawin lain,
mereka ditinggalkan berdua beradik, dia dikahwinkan awal.. masa tu aku baru masuk kampus.. sepulang dari kampus dia nasihat padaku, tak payahla kawin awal sepertinya, nanti menyesal katanya..
sepurnama lagi.. jumpa dia dah bercerai pula, suaminya masuk penjara kes dadah! adusss....
pastu dengar cerita orang bahawa anak pertamanya itu ialah anak luar nikah.. wallahua'lam..
pastu mereka berpindah.. dengar kata dia berkahwin lagi dan tinggal di sabah serawak,
dan terbaru, sekarang, dia single kembali, tapi khabarnya telah ada calon baru dan sekarang di KL! belum sempat aku bertemu dengannya!
Sedih sbnrnya aku lihat kawan aku sebegitu.. semoga Tuhan beri petunjuk dan buka pintu hatinya Amin..

Panjang celoteh aku pagi ni..
...................................................
(seminit tadi papa hubungi aku! melalui 3G! dia di kampung! makanya aku ber3G dengan mekku sekali tadi! sebak pula lihat dia dah sangat kurus nenek aku tu! ALhamdulillah sihat lagi.. cuma katanya dia makin tak dengar, tak dapat nak bercakap telefon, tak dengar, dia gembira dapat lihat muka aku di 'screen' telefon itu! katanya "...oooo buleh nampak muka..ingatkan gambar, tapi bergerak2 pulok... oooo.." hmmm... mek aku itu!

Alhamdulillah.. dapat manfaatkan teknologi sekarang ni... canggih..)

ok lah kesimpulannya..
pesan lagi untuk diriku juga..
walau apapun yg dilakukan didunia ini.. dimanapun kita.. sentiasalah berpijaklah di bumi yang nyata..
rujukilah ibu bapa dan yg lbh tua, jika tiada mereka, sentiasa doakan untuk mereka,
berbuat baik pada semua! InsyaAllah.. akan ada balasan dari Tuhan.. kerana di akhir tiada hitungan dengan yang lain melainkan dengan Allah...

~apa lah yg mereka berdua itu bincangkan.. macam serius benar je.. hmmmm~

~dah abis serius! gelak la pula.... apa ajelah topiknya! huuhuhuhuh...~

~ Keluarga mereka.. harapan semoga sentiasa dirahmati dan di berkati Tuhan .. amin..~

IringJeling: terubat rindu yang lara.. :)

Wednesday, June 23, 2010

Gambar Menarik Di Petang Ini : Istimewa untuk kamu teman ku..

senja tetap akan berlabuh..
dan mentari datang kembali..

tetaplah hati mu wahai cinta..
untuk kasih yang abadi..

Monday, June 21, 2010

Kawan-kawan tunggu aku tau!

Aku sebetulnya sangat rindu untuk berblog sakan dan berjalai-jalai ke blog rerakan ku!
waaahhh.. aku mahu!
tapi buat masa sekarang, aku bebetul tidak dapat berjalan, bergolek-golek.. ke rumah kalian!
harap kalian tidak marah, lansung melupakan aku!
Aku akan kembali semula menjengah blog kamu-kamu ! ohhh...
Terima kasih jua atas kesudian kamu-kamu yang sudi singgah juga kesini walau aku tiada!
kesudian kalian amatlah ku hargai! sungguh!

1 and 2, 2 and 3, 3 and 1.. I love U..
:D

Bila 'asap' yang mengujakan keluar dari mulut!






IringJeling: Baru balik cameron Highland! suka pulak main hembus2 udara di sana, fuhhh..fuuuuhhh.... haa..haaaahh...eh..eh..boleh keluar asap laa...! :D teruja giler.. meroyan sejuk di malam itu! :D

Sunday, June 20, 2010

I love U Papa!


Setiap kali aku cakap..

" Pa... ai love yu!"

papa pula akan menjawab..

" Ai leb yu tuk!"

.....................................

" Pa.. i miss u!"

" i misshh u tuk!"

IringJeling: papa selamat hari bapa! saya sayang papa dunia akhirat! u're always in my heart!

Friday, June 18, 2010

Wahai Wanita.. Begitu Berharganya Dikau..

Salam Jumaat kawan-kawan ku yang dikasihi..
Dibawah ini sedikit renungan untuk para sahabat ku sekelian.. renung renungkan.. :)

Wanita yang bergelar isteri..

* Jika seorang isteri menangis dihadapanmu, itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi...

* Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..

* Jika kau membiarkannya pergi,dia tidak akan kembali menjadi dirinya yg dulu, selamanya!

* Seorang isteri tidak akan menangis dgn mudah, kecuali di depan org yg sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!

* Seorang isteri tidak akan menangis dng mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu, dia akan
menurunkan rasa EGOnya.

* Wahai suami2,jika seorang isteri pernah menangis krnmu,tolong pegang tangannya dng penuh
pengertian. Karena dia adalah org yg akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat kau
terpuruk terlalu dalam ...

* Wahai suami2, jika seorang isteri menangis karenamu, tolong jng menyia nyiakannya.

* Mgkn, krn keputusanmu, kau merosak kehidupannya.

* Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis krnmu. Lihatlah jauh kedlm matanya. Dptkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya karenamu ?

Pada hari penciptaan PEREMPUAN. MALAIKAT bertanya kepada TUHAN
" Apakah keistimewaan dari ciptaanMU ini ? "

Lalu TUHAN menjawab
"Ada banyak KEISTIMEWAAN yang dimiliki oleh ciptaanKU ini".. Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..

* TUTUR katanya merupakan KEBENARAN..

* SENYUMAN'nya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya. .

* PELUKAN & CIUMAN’nya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya..

* Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..

* Dia TERHARU,Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya...

* Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHAN'nya. .

* Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN.., Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..

* TETESAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.

Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI krn 1 hal...
"...Apa itu Yaa TUHAN ??
Bahwa
"Betapa, BERHARGAnya dia"...

Sebarkan ini ke SELURUH ISTRI2 yg solehah dan SUAMI2 yang sahabat semua kenal agar mereka tidak lupa bahwa ISTERI mrk begitu berHARGA...

Semoga bermanfaat

IringJeling: Aku mahu menjadi isteri solehah!

Thursday, June 17, 2010

Susu Segar Ibu Untuk Di jual..!! Breast Milk For Sale!!

haa.. emel dari kawan ku! mari kongsi di blog!
haii.. macam ni pun ada kan? Jual susu ibu cara online, menda ni mesti dah lama org buat cuma aku aje yg baru tahu semua ni.. hihihi.. diorang tak kesah.. bedal aje... :) asalkan masyuk...
errr.. ada sesape mau turut serta? idea?! hmmm..
baca nih baca!!

"young mother, from Exeter, Great Britain, is selling her breast milk online, to earn extra cash, while on maternity leave.
26-year-old Toni Ebdon gave birth to a boy, earlier this year, and was beginning to feel uncomfortable with the amount of breast milk she was producing. One of her friends even joked that she should start a dairy, with the extra milk, and cash-strapped Toni took the idea seriously. Using a breast pump she drained the excess milk and stored it in the freezer. Next she went online and put an ad for breast milk, on Gumtree.
Although she was expecting some replies from new mothers who couldn’t produce enough breast milk for their babies, Toni Ebdon was surprised to find that most of the interested clients were men. It might sound weird, but many adults use breast milk to maintain good health, or cure illnesses such as cancer, diarrhea, or diabetes. Toni charges $26 for 113 grams of her precious milk, and sells it both fresh and stored in the fridge.
The young mother says she hasn’t made loads pf money from selling her breast milk, but since she doesn’t receive full maternity pay, and the baby’s father isn’t able to support them, the extra income is more than welcome. Toni will continue selling breast milk until she dries up, and she’ll definitely do it again, if she has another baby.

IringJeling: ramailah yang jadi anak susuannya kan? kalau orang tua minum jadi bapak susuan le plak? hooo.. tak dapek den nak tolong..

Tuesday, June 15, 2010

Bila tekak jugak terkena 'culture shock'!

Ini ialah menu ku minggu lepas! makan di satu kedai makanan western di sini, tapi tak puas sebab sangat sikit.. hihihi.. perut besar sungguh!

Dan ini pula, menu semalam! dimasak oleh chef K to da E to da LLA! yang mana nampak menyelerakan? siap racik2 ngan cheese lagi...hahahaha....

Aku buat ni semalam! tetiba B request nak makan ni, sebab teringat spagetti aku yg dirasanya kat atas sekali minggu lepas tu! sedap katanya! so teringin nak makan lagi, aku kan chef amaturroo terkenal dan tersohor.. makanya.. aku pun buat lah..

Dengan berbekalkan bahan2 seperti cendawan butang dan tomato dan beef meatball segala, seperti di bawah ini...

Maka, terhasillah.. Spaghetti Beef Meatball.. seperti yang anda lihat di bawah ini...
haa... ambik kau, nak tambah banyak mana pun boleh..

Biasalah, lepas makan mesti aku nk dengar komen juri juri kan!
yess!! dia kata sedap la weh.. walla weh.. cuma katanya, lain kali potong 4 si meatball tu, biar kecik2 senang nak makan, toksah ikut kedai sangat.. pastu kalau boleh, pakai cheese yg serbuk tu.. lagi sedap! cheese parmesan la tu...
hmm.. ok, yess boss!! :D

Jom share resepi:
Bawang besar - potong dadu
Bawang Putih - chopped
Tomato - potong dadu
Tomato Puree
sos spaghetti - 1 sudu je, taknak buh pun takpe
Sos cili secukup rasa
Lada benggala - 2-3 hiris, potong dadu
Cendawan Butang (dlm Tin) - potong nipis
Daging Kisar Fresh
Bebola Daging Lembu
Sedikit gula
Air juga
sedikit minyak zaitun
Chesse cedar atau parmesan
campuran oregano dan basil - untuk mberikan aroma sebenar spaghetti.. walla..!
dan sudah tentu la kena ada spaghetti! baru la jadi..

Untuk kuah:
tumis bwang putih yg dicincang, pastu bawang besar, daging, sos, tomato, agak dah masak pastu buh air, dan semua yang lain2 sekali! cendawan, basil, gula, sos cili, sos spaghetti.. secukup rasa

Untuk Mee:
tunggu air gelegak, pastu masuk spaghetti cam lidi tu, sampai lembut, masuk sikit minyam zaitun, bagi dia tak melekat, dan masuk garam, kasi rasa sikit..

siap lah, boleh hidang dan makan sepuasnya! jangan lupa baca bismillah, doa makan! nanti si syaitan datang join pulak! taknak aku kasi dia!!

Monday, June 14, 2010

Tat buahan untuk sepupu





Hujung minggu lalu..
ada sepupu yang melansungkan perkahwinan..
jadi aku buat ini! kali ni letak tambahan buah kiwi pula! ada buat peach, anggur dan kiwi!
warna warni!
ya.. suka! :D

kalau nak resepi, boleh la klik sahaja kat labels 'tat' di sebelah itu!
kalau nak aku buatkan pun boleh.. :)

IringJeling: buat dengan sepenuh hati gembira, hasil pun menggembirakan! :D

Saturday, June 12, 2010

Aku sedang tonton Majalah 3, 12/6/2010!

Israel!!!!!
kau memang kejam!!
kau memang laknat!!!
Celakalah kau Israel!!!

IringJeling: ya aku sedang keterlaluan emosi!!

Friday, June 11, 2010

Fantastic, bombastic, kau memang da Bomb!

Kali ni kak Ayu tag aku!

Tag Game: Fantastic

Kata kak Ayu ttg aku;
....blogger wanita, seorang yang suka akan kamera...hasil percikan dan snapnya di hujung jari menghasilkan mutu yang berkualiti ....
Kata aku: ya mmg saya suka kamera, tapi tidaklah selalu pun dapat hasil dengan gaya mutu dan keunggulan pun.. biasa biasa sahaja..

1. Thank and link the person that tagged you
Kak Ayu.. Citarasa Rinduan..

terima kasih sudi tag ini...

rasa terharu mengharu lah.. :)
pendapat ku tentang kak Ayu ialah, beliau sangat penyayang, gigih dan sangat peramah!
dan dia selalu suka menghargai orang lain..caring, daring.. tak rugi berkawan dengannya!

2. Tag 5 bloggers you've recently discovered and think fantastic
( bagi aku semua blogger pun sangat fantastik dan best! aku sayang semua! u all semua terbaik!tapi sebab dia minta 5, so aku tutup mata.. cabut undi! heheheh...)

Cik Mimy
- Mimy mmg selalu tak menghampakan, dia punya entry byk gambar2! bercerita melalui gambar.. dia adalah antara teman blogger yg byk membantu maklumlah.. budak baru belajar.. disebabkan dia juga aku menjoinkan diri dengan nuffnang.. baru je join..
kalau ada masalah sesikit, aku mesti kol dia, dia mesti mau tolong punya! thanks beb! :)

Cik Teddi
-Aku kagum dengan kesungguhan dia terhadap kucing2! penyayang! keperihatinannya tu buat aku terharu.. dan apa yang dilakukan olehnya tu, tak semua orang boleh buat.
setakat aku bersama si tedi, aku dah merasa juga sedikit sebanyak kesedihannya terhadap kematian kucing2 kesayangannya! walau aku tidak menghadapi, tapi aku dapat merasa melalui setiap entri2 nya..gaya penulisannya.. luahan rasa sebenar yang menusuk sanubari!
lagi satu, kalau ada info/ berita terkini, si tedi cepat je 'update' ! tak tengok berita pun takpe :)

Lya
-Seorang wanita yang sangat tabah! pengalaman dia bertarung dengan kehidupan amat amatlah di kagumi aku! begitu dia kuat melalui saat2 getir, bertarung dengan nyawa!
Asya sangat bertuah kerana dapat lahir di dunia ini dan mempunyai ibu seperti Lya! :)
semoga berbahagia selalu, semoga Lya sihat sokmo ya!


Frodo
hihihi... sekali nama frodo keluar la! (aku rasa dia cam tak suka je namanya digembar gemburkan nih! low profile.. sshhh...)
aku suka entri-entrinya yang sentiasa ada maksud yang tersurat dan tersirat.. bersahaja, santai, namun ada mesej! samada kamu faham atau tidak aje.. hohoho
sangat suka ngan malam jumaat?!
lagi..blog dia rasanya takde iklan lansung.. kan frodo?
tapi pengikutnya ramai woo.... antara kawan bukan gaynya yg aku tahu, si Alvin and the chipmunk , si Farid dan xtionkamen, sume same gaya mereka.. tapi ku suka! hahahaa..


Aiz (batu campur)
Si Aiz.. Pereka Grafik yg masih lagi muda trang tang tang.. belum kahwin tapi awek ada kot.. heheh ;p
si Aiz sentiasa ada jln penyelesaian bab2 masalah blog nie.. dia tu sangat2 lah bermurah hati kasi tutorial pasal blogging! kalau sesape nak cantikkan header atau blog, boleh ler kontek sahaja si Aiz ni! (heheh.. promo baik punya ni! heheh)


3.Contact that blogs and let them know they've been tagged
okey i will.. :)

4.State 7 things about yourself
(dan state 23 bout me, ni tambahan la kiranya..)

- aku suka 80'- 90'an
- jiwa cepat sensitif pada perkara yang sensitif
- suka makan sedap
- suka tidur berbantalkan lengan :p
- suka melukis
- suka komen iklan dalam tv
- walaupun aku teramat suka kek coklat, tapi aku juga suka kek cheese!

IringJeling : ok. lega, sebab dah jawab tag kak ayu nan satu ini, ada lagi 1 tag ya kak? hohoho..
bagi aku tag ini adalah satu perkara yang perlu ada selagi ianya tak menyusahkan! sebab ia dapat eratkan lagi hubungan, dan bagi aku ianya lansung tidak menyusahkan, terserah diri la, samada mau layan atau tidak, tapi aku hargai setiap tag yg di beri.. itu satu tanda ingatan.. :)

Tag : 23 dari Lya!

23 'bout me?

1. Muslimah - harapnya dapat jadi sesolehah mungkin..
2. Family first - keluarga adalah segalanya
3. telecommunication company - tempat cari rezeki
4. Badminton - Fav sport!
5. Friends - aku suka cari kawan, takmo lawan! u can count on me bebeh! tapi mau cari teman sparring badminton ke tekwondo ke boleh jugek! :D
6. Rasulullah - Rasul ku Kebanggaan ku
7. Cadbury - make ma life happening! :D
8. Chocolate cake - suka makan, buatan sendiri pun boleh tahan..
9. Blogger - a part of my life!
10. Cooking - aku suka memasak sesuatu menda yang baru, lain dari yg lain, oklah.. sukalah memasak ni..
11. Knife - ohh aku teruja denga pisau.. pisau make me easy at kitchen!
12. Photograph - oh my.. aku suka tangkap gambar! jaga-jaga ya bila aku dah pegang kamera!
13. Black n White n orange n Red - warna kegemaran
14. Rain - aku suka dok dalam kereta bila hujan
15. Outdoor Activities - gemar
16. Vacation - gemar bercuti.. jalan2 perabih duit.. ;p
17. Mariah Carey, Ziana Zain - fav artis
18. Bumiku Hijau - serius dengan perkara ini.
19. Iguana - fav pet
20. Stephen Chow Sin Chee - hahahahaha.. tika ku keboringan dia mampu buatku menggila dgn hilai tawa!
21. P Ramlee - ohhh.. p ramlee..
22. Singing and dancing - aku suka nyanyi2.. menari2 sendiri2 aje..huhuhu..
23. Aquarium - aku ada 5 aquarium, 2 sahaja yang berisi, 3 lagi masih kosong.

Tag ini ialah dari Lya! terima kasih Lya sebab sudi kasi ini tag! :)
huh.. lega dapat bayar hutang lya!

Dan sesiapa sahaja yang sudi nak berhutang 23 ni dengan aku.. sila kan, sebab aku dah terlewat jawab ni..dan aku tengok dah ramai pun yang buat! tapi, kalau sesiapa nak buat silakan lah ya! its my pleasure.. :D

IringJeling: aku ada hutang tag sesiapa lagi tak? sila angkat tangan, sebab aku takut terlepas pandang pula! terima kasih.

Rahmat Di Malam Semalam

Mungkin disebabkan rahmat di malam semalam..
Aku telah kebah dari demam...
terima kasih untuk teman2 yg prihatin!


IringJeling : oh ya! semalam malam Jumaat kan.. malam Jumaat memang membawa 1001 rahmat! hari ini juga! :) so selamat melakukan solat Jumaat untuk para para muslimin..

Thursday, June 10, 2010

Saya Demam...

Tak sedap badan ni..
rasa mau balik sahaja..
Mahu balik berehat..
ssip.. ssip.. ssipp...

Wednesday, June 9, 2010

Kalo Binatang Ada Facebook… Agak-Agak Apa Status Mereka…?

Sekadar Hiburan dipetang ini,
aku mendapat emel dari seorang sahabat,
gelak sorang2 tak syiok, ni aku kongsi dengan kamu semua!
:) cheers!

Cicak : Tuan rumah baru beli reket elektrik, gua kenduri nyamuk BBQ mlm nih…
Nyamuk : Baru habis ronda rumah Ajoi… kenyang burp, Alhamdulillah…
Aedes: Baru jer selamat bagi injekan maut, yeah!!!
Ayam: Tidaaaaaaaaaaaak, Besok majikan gua mau buat kenduri kesyukuran, gua mau di sembeliiiiihhh!…
Cicak : isteriku tersepit pintu
Kucing Betina: “Anak i yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya. I bingung nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa.”
Ayam : Kawan2…kalu esok guwe tak update…bererti guwe udah di goreng….I luv u all… jangan luper wat kenduri arwah untuk I yaa…
Nyamuk: Siot, sekali drug addict gua hantam. Gua positif HIV AIDS… uwaaaaaaa
Cicak : Mau ke ke bilik air anak tuan rumah jap … baru beli videocam baru …
Kucing: Baru je add awek sebelah umah… keturunan PARSI beb!!!
Tikus: Operasi malam ni… selongkar kitchen kabinet… sape nak ikot?
Babi hutan: susah betul nak cari makanan halal sekarang ni.

Kera: semalam GF aku bagi bunga. Sedap jugak kunyah


Tikus: Aku makan mee goreng mamak kat Al Naz maju@precint 9. Meh la join sekali.


Lalat: Asyik hurung bangkai je. Alhamdulillah hari ni jumpa nasi bungkus.


katak : malam ni nk wat konsert la..da lama x ujan ni..hangat oii..


ular : rasa mcm nk makan lauk telo la malam ni..mana nk cari ek.


Anjing: Aku tension bila ada mat rempit berkumpul tepi rumah aku tiap malam. Nak tido pun x senang hanjeng punya org.

Kuda: Patah kaki; Rider aku bangang salah timing bila nak lompat pagar, sekarang rehat kat kandang.


Kura-kura: Aku sakit hati bila bini aku berjalan. Lembab mcm siput babi


Siput babi: Aku sakit hati bila bini aku bergerak. Lembab mcm kura2


Gagak: Tadi jumpa ayam KFC. Jangan jeles


Hamster: Aku nak tido.


Burung Kakak Tua: Penat betul nk ubah stigma masyarakat. Walaupun aku Burung Kakak Tua, tapi aku burung Jantan!!!

Semut: Aku nak cuti!!!!


Ikan laga: Boring sey, duduk sorang2 dalam tanki ni.


Ikan Jerung: Kenapa x de sorang pun nak add/approve aku. :-(


Ikan Sepat: Terkenang jiran sebelah yang dah dijadikan ikan pekasam. Al Fatihah


Ikan Bilis: Wah ramainya kawan kita. Tahniah remy, ko kawan aku yang ke 5000.


Ikan Arowana: Cantik tak sisik I? Cantik kan ?

kucing jantan; hari ni aku dah kencing kat tayar mitsubishi lancer tu. WEI JGN KACAU! MITSUBISHI LANCER TU AKU YG PUNYA


kucing betina; malam ni nak dating dengan johnny atas kereta baru dia.


Sotong; Aku bengang bila tapak sulaiman ejek aku si lembut


Ikan parang; tolong jangan samakan aku dengan Jerung. Walaupun aku 'parang' aku tak makan ikan.

burung murai: Korang tahu tak, anak tiung tu mengandung. Nikah belum lagi. Ha! ni berita terkini yang aku dengar dari pipit, laki si gagak tu dah 7 bulan tak balik rumah, eee apa nak jadi dengan diorang ni, dah macam manusia aku tengok. Bini helang tu ya ampun....semalam aku tengok dia terbang dengan jantan lain. Mentang-mentang laki dia outstation cari anak ayam, dia selingkuh dengan jantan lain. Korang kalau ada gosip terbaru bagitau la saya, cik murai ni. Eh ok lah nak g cari cacing. Karang laki aku pulak merajuk babai.


burung kelicap: sedap betul madu kat rumah hijau tu. Tapi aku hairan, kenapa isteri dia asyik masam mencuka je?


burung helang: Tension betul sebab sekarang susah nak jumpa anak ayam.


burung merak: Letih belajar terbang tapi tak pandai2. Fed up betul!


burung kasawari: Tadi aku menyorok dalam tanah sebab nampak cik Murai. Malas nak layan gosip dia.

IringJeling: enjoy! :D

Libresse : Aku sudah.



Pernah tengok logo di atas tu? pernah dengar Libresse? Pernah tengok iklannya?
alaa... yang Adibah Noor dan Yuna model iklannya tu..
yessss... iklan tu lah..

terpanggil nak buat entry tentang ini, kerana...
ingin berkongsi pengalaman bersamanya... (cheeh!)
aku sahaja ingin mencuba kan.. betulkah seperti yg di gebang2kan dlm iklan tu..?
biasalah iklan kan.. mesti gempak habis!
ternyata!
ianya tidak seperti yg lain,
memang berbeza!
agak tepat seperti yang dikempenkannya tu!
semua ciri2 istimewa yg diorang sebut tu mmg agak bertepatan, friendly!
err.. paling aku suka ialah reka bentuk dibelakangnya yg belah di tengah!
errr..
ntah? aku rasa sangat selesa, sampai tak perasan yg aku sedang pakai! ohhh?
tahniah ya Lebresse..
cukup setakat itu pengalaman yg mampu diceritakan!
lebey kalu.. beli sendiri ya!
rasa sendiri!


Aku bukan ingin promosi, jauh sekali ingin menghasut!
aku cuma ingin berkongsi ngan kawan2 wanita ku..
lelaki pon boleh juga, unjurkan pada isteri dan teman2 wanitamu..
:)


Ini gambar di ambil dari google;packaging yg limited design ni! oh ya lupa nak bagitau, design packing nya mmg agak happening, colorful! ceria! pandai mereka menarik hati kita kan?!

IringJeling: Setiap Kali iklan Lebresse Kak Adibah Noor tu, 'B' aku cam tak sanggup nak tengok!! semacam satu perasaan yg tak best sangat bagi dia tengok iklan tu!seriauu dia kata! iklan2 yg lain pun dia suka nak komen! hmm lelaki,... ttg yg ini mereka takkan pernah merasa, dan takkan faham!  hihihi.. mmg kebelakangan ini iklan-iklan barang ini telah di variasikan pelbagai! banyak lak tu! kadang2 tu cam ntah ape2 je.. mmg bisnes jual brg ini takkan berhenti selagi ada nya wanita, tumpuan utama ialah wanita! mereka tahu, nak taknak kena pakai juga kan? so pengeluar2 ni semua berentap lah nak keluarkan yg lebih best!

ok maaf jika ada kesilapan atau membuatkan hati sesiapa tidak tenteram dengan tulisan aku ini.
cheers!

chow!

Tuesday, June 8, 2010

Gambar: Tersepit, Terselit, Terkepit

Alkisahnya..
Dia telah tersepit, terselit dan terkepit di dalam lif dengan barang2nya yang penuh!
tiada ruang untu bergerak..
tiada ruang untuk berdansa..
mulut juga tak mampu berkata-kata..
hanya mata yg masih mampu berkedip-kedip..
hehehe..
:D

IringJeling: sempat lagi snap gambar masa angkat barang pindah hari tu.. lif dah bunyi 'tit tit tit'...

Monday, June 7, 2010

Di Suatu Malam di Stesen Bas...

2 malam lepas, aku menghantar adikku, ke stesyen bas, nak pulang ke tempat kerja nya semula..
keadaan di stesen bas itu sungguh sesak! ramai sungguh orang!
baru ku teringat.. cuti sekolah telah bermula..cuti agong plak tu.. hmmm pakat nak balik kampung..
lepas tu aku terpandang seorang ibu ni sedang mengheret beg pakaian si anak! dengan dialognya lebih kurang..
" ini satu aje je beg hang?"
"yup"
" ini beg yg apak hang beli hari tu ka? besaq semacam je.."
"yup"
"yang hang dok 'yup-yup' ni kenapa? hang ingat mak faham kaa..? ni pesen apa la hang pakai ni..tu yang bertopi-topi tu awat hang takut burung berak kena ataih kepala ka?"
budak tu tengok kat mak dia sambil senyumm..dan menjawap
" yup!" sekali lagi..!
hhehe.. chee...dia bertopi fedora.. agak bergaya, dengan bajunya ala-ala budak zaman sekarang.. hehe.. budak baru nak naik.. mak dia cuma tak pernah lihat dia begitu kot.. :)
gambar google: cam nilah lebih kurang gaya budak tu! huhu..

Aku tersenyum melihat telatah mereka berdua! dan teringat pula cerita aku dolu2.. masa zaman kampus..
sengaja aku nak kenakan papa aku..
masa dia amik aku kat stesen bas, bersalaman, aku tengok papa tengok aku semacam atas bwh, tapi dia tak cakap banyak masa berjalan ke kereta.. dia macam tunggu je nak keluar suara!

masa tu sengaja aku dandan (ikat jalin) kecik2 rambut aku yg panjang tu, ala2 alicia key! oh aku minat minah kunci tu sangat dulu! huhuhu.. nigga style la konon! kononn....!
gambar googles: aku suka buat macam ni dulu, bila bukak dandan, rambut kembang semacam! waahh!

masuk je dalam keta, terus kluar dari mulut dia!
"dah nak jadi negro ke??"
hahahahahahahaha aku tak tahan nak gelak! ketawa terbahak2!
hehehe.. aku tahu papa mesti tak dok diam punya!
tapi pastu aku kautimm la balik dengan papa.. saje je nak kenakan papa.. hehehe..
beresss.. pastu bersedialah dengan ceramah dari mama pula.. ;p

si B aku pun share cerita juga,
masa tu zaman study, lama tak balik kg..
dan bila dia balik2 rumah je terus meluru kepada maknya!
dia yg terkenal dengan kemachoaannya,telah bertukar gayanya !!
alamak! jadi 'Auuwwww' nyah! Aww!!
cara percakapan, dengan liuk badannya liuk lentuk cam sotong, di buatnya gaya lembut si 'Aww'...
Maknya?? mahu tak terkejut!?
"kamu kenapa jadi macamni?"
" ala mak... ( sambil tangan bengkok2 tercuit-cuit.. tangan satu lagi kat pinggang! ) biasalah mak... kat kampus ramai kawan yang macam ni.. so.. i terikut-ikut lah... auuuww!"
apa lagi! maknya ligan lah dia dengan senduk kayu! hahahahahaha..
ampun....


Gambar googles: terkejut mak, nyah...

IringJeling: sekarang tiada lagi aksi alicia key untuk ditonton umum, cuma kalau di rumah boleh sahaja.. untuk yang halal.. :)

Selamat Pagi, Salam Isnin!

Assalamualaikum,
Salam Isnin! selamat pagi!
macam ada orang tengah monyok je pagi2 Isnin ni?
biasalah.. tengah cari mood kan..
senyumlah..
apa kata layan...teh o panas dengan roti sandwich dulu pepagi nih!
nasi lemak dah abis.. ini aje yang ada..

huhu..
apa pun, semoga hari anda bertambah ceria, suksess dan dirahmati Tuhan.. InsyaAllah..

cheers!!


















IringJeling: ohhh.... jangan lupa sedekahkan Al-Fatihah untuk kedua orang tua kita samada yang masih hidup atau telah tiada.. :)

Friday, June 4, 2010

Alamak dah pukul 5.05!!

hari ini balik pukul 5 petang la! bukan 5.30!
Jumaat kan balik awal!!!!!!

Lihat Awan Di sana!

Maafla,
aku belum mampu untuk menaip panjang ..
walaupun hati meronta mahu menaip di dalam blog ini..
walaupun idea datang mencurah-curah yang tak perlu di perah..
Namun begitu aku tetap ada sesuatu,
saja, mahu letak gambar mereka berdua di sini!
mereka dua ini yang sangat gemar bergambar!
saja mahu kasi mereka glamor sikit..

ala blog aku picisan aje,
tak ramai sangat pun yg jenguk..
hahahaha...

IringJeling: aku tahu aku dah penah post pic ni! ntah mengapa sangat suka dgn gambar ini...sshhhh...

Thursday, June 3, 2010

Gambar Menarik Di Petang Ini : Chempaka Sari..


Seindah sinar mentari.. melewati.. di senja menanti...

KEMPEN 'KAMI BLOGGER PICISAN MENENTANG KEKEJAMAN ISRAEL!!'

Walau Aku Blogger Picisan, Namun Kebenciannku Terhadapmu Bukan Picis!!
Ya, benar..
Aku lahir sebagai seorang Islam..
haruslah aku merasa sedih, marah, kecewa,sebak dan pilu
bila mereka memperlakukan bangsa seagamaku
sedemikian rupa!
seakan tiada harga lansung!
mereka bunuh terang terangan,
mereka lontar bom ke rumah rumah disiang hari..
mereka hantar peluru berpandu dari jauh..
mereka musnahkah tempat ibadat orang islam..
mereka serang bantuan kemanusiaan kepada orang islam..

namun,
walau aku bukan Islam sekalipun,
aku masih punya perikemanusiaan bukan?!
masih punya mata yg boleh melihat, hati yang boleh merasa..
...........
tidak punya kah mereka peri itu?
sedangkah mereka juga manusia!
punya akal..
punya minda untuk berfikir waras
punya hati..
untuk merasa belas
punya kuasa..
untuk menidakkan sesuatu yg tidak betul!
Oh ya... kuasa!
Kuasalah yang menjadikan mereka lupa..
menjadikan mereka alpa..
menjadikah mereka rakus..
Menjadikan mereka lupa bahawa Sang Pencipta lebih Agung dari segala

betullah..
Diciptakan dalam manusia tiada pada haiwan
tapi haiwan ada pula dalam manusia!

Benar..
aku cuma boleh berteriak, menjerit di sini..
namun tak mungkin picisan aku boleh menghentikan semua perilaku binatang mereka..
mungkinkah?
namun,masih ada sesuatu yang mampu ku lakukan..
aku mampu menadah doa,
momohon pada Tuhan Yang SATU..
semoga terbela nasib saudaraku di sana..
dan selagi aku mampu menulis di blog ini.. aku mengajak sahabat manusia sekalian..
sama menyokong menentang kekejaman Israel
Moga sahabat kita yg tertindas di sana tahu,
kita sedang berada bersama mereka..


Aku terpanggil oleh Frodo..
dan dikuatkan lagi oleh Alvin dan Farid si tokeh tokeh untuk kempen ini! pencetus. (sila klik nama2 mereka atau gambar di atas untuk tahu lebih lanjut mengenai kempen ini!)

dan aku pun nak ajak korang semua join kempen ini untuk kesedaran kita bersama, sekurang-kurangnya keperihatinan kita mungkin mampu membuka mata ramai pihak..

Rentetan dari entri aku sebelum ini, Korang boleh juga baca artikel di blog CTNurmarlissa ini untuk cerita tambahan mengenai sebelum Pasukan Bantuan berangkat ke Gaza tempoh hari!

aku mau petik kata kata brader Alvin juga:

"apa guna follower berjuta2
kalau tak boleh tolong settel kempen picisan ni"

IringJeling: jauh dan tiada adalah tidak sama.

Bila Hempedunya Di Mulut..

Susah bila hempedu berada di mulut!
terasanya lain macam..
aku pelik, dengan manusia jenis yg hempedunya ada di mulut!
pahit tu asyik berada dekat dengan mulutnya!
asyik nak sembur orang lain dengan kepahitan!

logik juga mengapa Tuhan letakkan hempedu itu berada dekat dengan hati..
walaupun ianya pahit, tapi bila dekat dengan hati.. maka dia dok diam2..
berkawan dengan si hati yg baik.. maka senyapla si hempedu..
itu kalau hati baik lah..
kalau hati dah jahat, busuk!.. tu yang buat hempedu sampai terkeluar keluar ke mulut! terjejaslah hati..
kalau nak hempedu kembali semula, kena telan kepahitan itu sendiri dulu!
bila dah rasa betapa susahnya nak telan kepahitan sendiri..
baru lah ada kesedaran!!!

isk! taknaklah aku melalut panjang..
cuma..
aku kesian kat orang yang hempedu di mulut!
dia sentiasa rasa pahit!
pahit yang amat!
terlalu lama..! sampai dah terbiasa..! dan dah tak terasa pun lagi..!
pastu kerja asyik nak bagi orang lain rasa pahit juga!
sentiasa tak senang dengan orang..
sentiasa nak mengutuk orang..
mulut tu takda insurans..
cakap pakai lepas je..
tak tahu nak fikir hati dan perasaan orang..
tahu nak sakitkan hati orang je..
yang penting dia puasss
puas bila dapat aibkan orang..
puas bila dapat jatuhkan orang..
puas bila kemenangan berada di pihaknya!
menang cara kotor!
itulah bila hempedu di mulut!

HUh! mulut pahit!
busuk!
hati pun busuk!
basi laa...!!

















IringJrling: isk! sabar, jgn sapai hempedu aku pula terkeluar berada di mulut! aku tak mahu seperti dia.

Wednesday, June 2, 2010

Aku suka ROCK, papa suruh BERBAJU KURUNG pula..

(sticky mode: 5 day as requested by sarjan mejar)
IringJeling: Mereka Berkongsi Ibu Dan Bapa.. :)


Update cerita: ini aku dan Ayu adikku.. papa mmg suka amik gambar aku dan adik adik, aku masih ingat lagi masa di Seremban dulu, papa selalu minta kami posing, contohnya gambar tengah baca buku la.. masa main permainan la.. semua nak candid, jgn tengok kamera katanya, pastu, bergambar cam patung la, papa memang suka mengabadikan segala cerita melalui gambar, (agaknya aku terikut perangai papa nih.. ;p )
gambar no 2 tu, masa kat kampung pula, baju kurung kami berdua itu, papa yang jahit tau..
papa buat background ngan tikar mengkuang, lebih cantik katanya.. (kat belakang itu cuma pintu kayu, biasalah rumah kampung.. )
papa suruh mama sikat rambut kami begitu..
papa memang suka rambut panjang, kami adik beradik perempuan mmg simpan rambut panjang, papa tak kasi potong, bila dah besar ni je, masing2 mau tukar stail..
aku ingat lagi dulu, kalau nak minta gunting rambut pendek, papa tak kasi..
yelah.. dia jugaklah tukang potong rambut kami..
sikitttt je dia potong..
oh tentang gambar no 2 tu semula,
papa suruh senyum, ntah mengapa aku tak ingat kenapa aku tak senyum pula, tengok ajelah muka Ayu tu, itu senyum di suruh tu, hahahaha... senyum buat2! hahahaha..
tapi comel yu..
Aku tahu, papa ingin kami lebih nampak keperempuanan bila kita berambut panjang..
Aku tahu, papa ingin kami lebih nampak keayuan bila berbaju kurung..
hmm.. papa..papa.. memang kamu lebih tahu apa yang terbaik untuk anak2 mu..
Sedikit tentang Ayu, kita berkongsi zaman kanak2 bersama..
makan sama-sama, main sama sama dan gaduh pun sama2..
aku ingat aku selalu gaduh je dengan Ayu masa kecik2 dulu,
Kami pernah gaduh besar!! ada satu kali tu, gaduh yg buatkan papa hilang sabar!! lalu papa simpul rambut aku dan rambut Ayu sekali, dan sumbat kami dalam bilik stor !
rambut panjang beb.. senang simpul!
terikatla kami (dlm keadaan membelakangi masing2) dalam bilik gelap yg panas.. berpeluh peluh dibuatnya..
disebabkan takut, kami senyap je, sehinggalah pintu dibuka,
kami pun tak tahu berapa lama kami di kurung berdua di situ.. sampai tertido2 jugaklah dibuatnya..
;p
lega semula bila cahaya keluar di balik pintu..
huhuhu...
pengalaman yg tak mungkin dilupakan
macam2 cerita kami juga kongsi bersama..
ingat lagi ketika Ayu ada temuduga kerja di Shah Alam, aku ambil cuti untuk temankan Ayu ke temuduga itu, masing2 sangat tidak biasa dengan KL tapi Ayu sedikit biasa di Shah Alam kerana sebelum ni dia belajar Uitm situ , tapi tempat nak temuduga ni dia pun tak biasa.. kami naik bas, sampai lebih kurang kul 5-6 pagi, sebenarnya kami ada hubungi saudara terdekat di situ, nak minta dia hantarkan, dan sebelum pergi, bolehlah kami ke rumahnya dulu, mandi n sembahyang, maklumlah semalaman kan..
pastu, kami tunggu2 tak sampai pula saudara kami tu, tunggu punya tunggu, kol punya kol, tak angkat, kami malas la nak kol berkali2 sebab awal lagi,
tapi... pendekkan cerita sahaja, jam dah pukul 7, aku tekad aje, Ayu, hang siap aje, kita gamble je pegi, carik teksi je, pergi tukar baju nak interview tu, then aku tolonglah konon2 bedakkan dia, apa yg ada aje lah.. mandi pun tak kami ni! kesian pulak aku ngan Ayu, dia sakit mata masa tu, mata merah, terpaksa pakai spek, nanti jangkit.. so aku siapkan dia mana patut, dalam toilet je masa tu, tawakkal je kami, tengok hari pun dah cerah... bila kami keluar toilet je, kami dapat kol saudara kami tu, katanya dia ingat kami minta dihantar sahaja ke sana, hmmmm bukankah telah diberitahu.. hmm..takpalah, so dia tlg hantarkan kami ke tempat itu, melilau juga kami mencari, akhirnya jumpa.. kebetulan saudaraku punya sahabat bekerja di situ, memudahkan lagi keadaan..
Ayu mula2 tak yakin, sebab ramai yg pergi temuduga tu, semua very up to date, dressing maut punya! fuhh! Ayu kata tawakkal aje la.. bila ditemuduga, panel bertanya, kenapa dia tak buka spek mata, bukankah kurang sopan katanya.. AYu pun bagitaula.. dia sakit mata, bila dia buka spek aje, melompat panel2 tu.. hhahaha.. tahu takut... hehehe..
Alhamdulillah, berkat susah payah.. Ayu berjaya dapat kerja tu, kerja yg dia sedang kerja sekarang..

Apapun Ayu, kamu tetap adikku yg ku sayang hingga saat ini dan selamanya..
byk yg kita kongsi bersama..
suka duka ku kamu tahu.. jika kamu merasa susah, aku juga kan merasa yang sama..
semoga semua yang kita lalui menguatkan lagi hubungan kita..
jgn dilupakan aku..
walau aku telah begini, namun hubungan kita tetap tidak akan berubah!
percaya aku seperti mana aku mempercayai kamu..

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker