Wah!! mari klik klik sini jom !! terima kasih atas kesudian anda semua! :D

Saturday, February 27, 2010

Jalan- jalan balik kampung jom!

Cuti Raya cina aku n mr Hubby balik kg ku..! balik keja hari Jumaat, terus cabut! last minit lak adik aku yg keja kat tapah kata dah ada kat kl, nak tumpang sekali! sib baik la kami baru nak gerak! so kami bertiga la gilir2 bawak keta... Alhamdulillah.. jalan tak jem!

Esok paginya terus bangan awal, pi nyebok nak nolong kenduri kawin sepupu aku!
Selamat pengantin baru untuk Nuyu!



~ pesilat wanita..~




~ wit cousins..~


~wit mokti and pengantin perempuan~
*******************************



~ makan2 kat uma kitorang plak, pas balik kenduri kawin umah lelaki.. aku jadi chef bidan terjun! hentam sajalah.. hehe~


~Si Adriana, anak mokti, kemaruk pulak dia ngan aiskrim tu! asyik mintak tambah je.. makan jela, selagi stok masih ada dalam freezer tu..~

****************************************

esoknya, pegi pasar Isnin, kat Machang! dekat je dengan rumah! best la pegi pasar tu! macam2 ada! tapi tak tahannya kalau matahari dah naik! huuu.. panas..terik...

petang tu lepas je melalak karaoke kat umah, best jugak kalo pegi mandi air terjun! kami pergi Hutan Lipur Jeram Linang..

tapi malangnya kami dah bertolak lambat, so sampai pun dekat2 6.30 petang...

takde la mandi sangat pon.. cuma si Adik je la, nak merasa mandi jugak! terjun je..

Hutan Lipur Jeram Linang..

so far, konsepnya bagus.. tempat mandi mandi manda, kedai2, gerai2.. memang tempat ni luas ! cuma yang tak best! aku tengok tempat ni kotor la! sampah merata2!

tak tahulah mungkin sebab cuti raya cina ke? orang tak pungut sampah ke? atau disebabkan orang terlalu ramai yang datang, sampah makin byk, tak sempat nak pungut?

ntahlah... tapi sayang la macam ni, tempat ni sangat menarik untuk mandi manda, tapi agak kotor dan errr.. mr hubby kata airnya cam ada bau busuk je...? ntah ler..

adik mandi senyap je.. dah kemaruk kot.. :D









Thursday, February 25, 2010

Aku nak Kamera jugak!

Memang..
ini adalah salah satu idaman kalbuku..
aku mmg sangat teruja dengan camera DSLR ni!
sebenarnya selama ini aku juga sedang membuat perkiraan untuk membeli kamera ini!
coz my office mate rekemenkan aku untuk beli camera nih! tunggu aku say yes or no je!
kalau aku cakap yes! terus kamera leh sampai depan mata! terus leh dapat!!
dah ada 2-3 org pun amik.. memang terus leh dapat.. nak NIKON? nak CANON? cakap je!
dan, ya.. ya.. semestinya potong gaji loh... tak kira gaji kau berapa, itu boleh 'adjust'! confirm boleh!



ye la..riban2 la camera nih, mane lah aku bleh nak beli cash lagi.. tgh kumpui duit nak masuk umah baru ni.. ye kalau boleh nak beli cash je, tapi biar selesai satu-satu dulu!



so, wlaupun potong gaji, aku deside to.............. 'hold' dulu lah..
plus.. aku pun ada tnya pada myHubby, (penat dok uat kira2 nak ke tak! jenuh pikir jugak!)
dia minta aku cuba dulu 'compact camera' , kelas no 2 lepas DSLR la lebih kurang, so hasilnya adalah seperti gambar2 di cameron tu.. (lagi cameron)
cantik juga!

dan aku mmg dah punya digital camera 'SonyCybershoot' ala... yg kecil mudah dibawa kemana2, (camera ni kelas ke 3)

tapi manusia kan tak pernah puas..



aku memang minat ambil2 gambar ni, aku suka nak shoot sceneric yg cantik2, panorama alam, suka nak focus2.. camera sony tu terbatas..

**************************************

dan bila aku cuba compact camera olympus my hubby rekemen, Olympus SP-510 UZ, actually not bad, untuk pengetahuan gmbr2 kami di cmeron pakai camera ni lah..

Alkisahnya semalam, aku ke kedai kamera, saje nak usha berapa harga Olympus kat atas tu, coz kami guna yg relative punya mase kat cameron tu!

semua kedai pun kami cari dah takda dah camera tu! hoooo

bukan pupus, tapi telah di upgrade mutunya menjadi Olympus SP-600UZ, seperti di bawah;




Borak punya borak ngan tokeh kedai tu, dia bagi la serba sedikit ilmu bab kamera2 nih..
Mengenai SP600uz
-15x wide optical zoom (28-420mm*)- zoom dia memang leh jauh 15 kali!
-Dual Image Stabilisation - walau gambar gegar, ia boleh stabil
-10fps sequence shooting** - shoot 10 gambar berterusan
-HD Movie and HDMI Control - video tak silap aku, boleh rekod
-6.9cm/ 2.7" LCD - LCD dia memang besar, terang b'banding jenama compact lain
-12 Megapixels - besar..
-iAuto mode- autonya memang friendly, senang pakai.
harga RM999

lagi tips dari tokeh kedai
, kalau nak beli DSLR beli terus yg auto zoom katanya yg RM4000 ++, (dia suggest D90-Nikon) itu mmg perfect la..
kalau setakat DSLR yg harga RM 1999-RM2000 (byk jenis ada, canon, nikon) itu optical Zoom dia pun tak sampai 15x, so that kena beli pulak alat zoom dia (ala yg tambah kat depan muncung dia tu, aku x ingat apa namanya dia sebut!) haa... itu mahu RM 1000++ plak...
dia pun ada sebut juga, kalau u ada buat bisnes ambil gambar orang kawin ka, mau jadi fotographer ka, boleh la itu DSLR, kalau setakat mau ambil gambar2 family, jalan2, makan angin, camera compact pun sudah cukup ma...


mr hubby say exactly cam tokeh kedai tu cakap... mmg la canggih manggih, tapi wang nya pun kena 'canggih' jugak! lagipun kita bkn professional, coz DSLR kena study gak nak guna dia tau... bukan nya nak ngadap kamera je 24 jam kot..

so cari yg easy user yang kualitinya tidak kurang hebatnya juga.. tak cikai..tak grand.. yg sedang2 tapi berbaloi-baloi.. yess!!


mmg la ada betulnya juga.. kalau difikirkan... so, i deside beli yg compact je dulu.
(tapi dalam hati ku tetap terpahat keinginan untuk memilikimu DSLR.. nanti suatu hari akan ku milikimu jua dengan apa cara..)




~ inilah camera milik Mr Magen, exited gunakannya, ini memang yg bagus punya! ini lah yang dia rekemen aku beli... tunggu.....~



~ akan kah..nanti ?~

The Best 30th

wawawawa...

Update tentang 'wedding contest' yang aku join dulu... tgok kat blog kak Lynn jury2 nya dah pilih 30 orang untuk peringkat seterusnya...

hahaha.. tak sangka ada jugak gambar ku di situ... huhuhu
Alhamdulillah..
dapat top 30 pun dah kira ok...
bukan senang tu
tapi yg pasti semua gambar pun meletops.. menarik, tertarik!
kalau menang Alhamdulillah... Apa pun tahniah pada kak Lynn kerana menganjurkan contest cam ni.. dan pada sesiapa yg bakal menang pun tahniah juga! semua pun best! all da best..

(wah.. semangat kesukanan betul aku nih! ;p )


~ hihi.. merah nyer mak..~

KESIMPULAN januari

.Aku nak kena uat jugak, walaupun Februari pon dah nak abis..

Kesimpulan Januari:

2nd Jan- Outing time wit Mr Hubby at Damansara (1Utama, Tesco, Ikea) and Dataran KL
9th-11th Jan- Outing with Honey
12th & 13th- Ma n Pa, Ayu, Adik came to ma house
14hb- Mizan n Wife came- ayus lappy
23th-24th- Outing wit sis n bro, Ayu, Abg, Alang
28th-Bought lappy for Abang RM 2399
29th-31- Home BG- Cameron.....

what a fully January.

Tuesday, February 23, 2010

TUKAR TAJUK: Aku, dia dan semesta.. (last episode! letih dah nih!)

Rentetan dari entry2 'AKU DIA DAN PHOTOGRAPHER KU'

hahaha..mesti ada orang tertanya-tanya.. siapakah dia fotographer ku itu? yaa.. tak lain tak bukan ialah.... terrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Mr Tripod!!

uii.. kalau takda dia tak dpat la ku n Mr Hubby bergambar sakan!

thanks to My Tripod!

percutian yang masih berlum habis..
just enjoy da holiday.. slow and steady..

DAY 4

18th : Batu Gajah

pepagi lagi kami dah ke klinik gigi BG, mak nurse kat situ.. so buat appointment lebih mudah.. seram sejuk je bila masuk kinik! kinik gigi lak tu! huiihh... jenuh gak la sakit perut aje nunggu turn aku sampai!..
pastu jenjalan le pusing BG..

i think like Bt Gajah, it used to be a famous town once upon a time ago.. and for sure theres a lot of story mory.. history in here! aku suke melihat tinggalan sejarah seperti bgunan2 lama di sini..

kat BG ni ada Mahkamah, hospital, pejabat pos, pejabat tanah, sekolah2, so for sure lah ianya sebuah bandar hebat suatu ketika dahulu, bangunan2 lama yg unik dan cantik tinggalan british dulu, adalah buktinya...


19th: Kg Chupak, Bota

Balik Kg Tok Mr Hubby, Bota, kg Chupak. Jumpa Maktua dan Toknya... saje nanye kabo deme... Alhamdulillah sihat diorang.

tenang damai di kampung..


~ Mr Hubby, teruja dengan tankapannya! tak penah2 sebelum ni tangkap udang galah, sekali tangkap pkai tangan pulak! huuu... aku pun teruja! tgok la mukanya yg meleret tersenyum bangga campur keterujaan menangkap udang galah! caya la Bebe!~

20th: Pekan Parit

Pastu pusing ke Parit plak.. umah nyah nya kat situ juga.. sambil berjalan-jalan..melawat sedara mara juga.. yg mana termampu lah, kalau kira ramai, tak mampu pulak nak pegi semuanya..
~Pekan Parit~

21th: Chempaka Sari
melihat Sunset di Chempaka Sari Parit..
Indah sungguh ciptaan Tuhan! aku memang sangat teruja dengan scene2 begini!

Subhanallah...






22th : Pekan Pusing

singgah juga ke Pusing, tapi mase tu dah malam hari, tak sempat nak snap banyak gambar.
kami singgah umah Incik dan Abah.. melawat..


~ rezeki yg diperolehi hasil jalan2..~

Day 5

2hb Feb 2010
hmm.. berat pulak rasanya nak balik kl!
beban, bebal semacam jer rase...
huh, KL lagi!
apa kan daya..
tapi percutian kami sangat seronok.. so kami pulang ke KL dengan tenang je..
no rush hour!
so, di sepanjang perjalanan kami, harus la kami benti2 gak kan..
kalo ada tempat best tu harus la kan...
sib baik la Mr Hubby pun 'kaki' jugak! hmmm very da sporting sepanjang percutian haa..

23th : Kellie Castle

cuaca memang panas terik masa nih! huh.. tak dayo..



24th; Gua Tempurung
mmg dah lama nak datang sini.. aku teringin nak masuk gua! tapi masa kami datang, takda org nak join masuk gua, syaratnya kena 3 orang ke atas, so kami berdua je, terpaksalah kami datang next time! so tunggu ya! aku akan jejaki Gua Tempurung next episode!



~ so jenjalan di persekitaran nya sahaja lah.. ok juga.. fresh..~

25th: Hentian Tapah

Benti rehat n sembahyang, aku suka tempat sembahyangnya! cantik! nak aje aku snap gambar, tapi segan lah pulok.. mokcik2 ramai..


Overall nya, percutian kali ini amat bermakna terutama kaki jalan mcm aku n Mr Hubby, luckly i have u babe yg sama interest ngan me! kalau tak.. alamat tak terasa lah.. thanks so much babe, and all da semesta yang sama2 memberikan kegembiraan dan syukur pada Tuhan yang memberikan segala kemudahan dan nikmat yang tak terhingga ini!
beribu2 gambar juga telah di snap! ya.. betul.. gambar2 kat atas ni adalah antaranya sahaja, tokkan nak buh sumer kot.. tu pun jenuh bahagi2..
so KL.. here we back..

Monday, February 22, 2010

AKU DIA & PHOTOGRAPHER ku- part 3

ahh... lame no nak setelkan pengembaraanku ini.. dah masuk part 3 pon blum abis lagi nih! aku bukan pe.. maklumlah.. masa juga terhad, nak karang mengarang nih pon kena ada feel gak.. sib baik 'feel' mase kat cameron masih ada lagi.. dan tetap akan sentiasa ada.. best sangat bila ingat semula masa kat cameron tuh! aku sukaaa!! da best ever lah!
mari habiskan...


So, last day kat cameron, 31hbJan2010,
sesudah pulang dari breakfast kat Bharat tu, kami sesiap packing.. checkout time..
dan semestinya perjalanan pulang kami menyinggah aje..kejanya..

Balik kami lalu kot Simpang Pulai.. datang pun dari situ.. coz, jalan situ lebih luas walaupun bersimpang siur perjalanannya lebih mudah dari lalu ikot Tapah! jalan sempit, aku ingat dulu penah datang ikut Tapah! nk termuntah2! takda jalan lurus lansung! huuu... tobat.. tobat.. taknak lalu lagi..
11th : Taman Bunga
mcm2 taman ada masa odw balik tu.. so sempat la mensnap gambar bunga...



~ actually Mr Hubby sangat teruja dengan pokok 'periuk kera' nie.. puas jugak la dia dok pikir.. nak beli ke tak..nak beli ke tak.. boleh idup ke tak..~



~ dah nama pun Cameron kan... so mana2 sahaja tetap ada strawberry ! sorry... i dah beli!~

12th: Taman Rama-Rama
~ hmmm.... tempat yg boleh dituju...



13th: Taman Lebah

Mase nih, betulnya dah malas nak bergambar sangat... huhuhu.. dah jenuh...
kat Taman Lebah ni masuk free, mase kami pegi, diorang mcm tgh under construction nih, nak buat tempat ni makin cantik.... nampak gayanya, next coming mesti kena bayar per entry nih!





15th Pasar Brinchang
apa? Jemm??? huh! kami melalui jem buat seketika! dalam hati abis laaaa.... jem jugak ke kat sinih! ciss... dalam hati mula rasa mual! saje je nak kenakan aku! cukup2 la jem kat KL!
Rupa-rupanya... jem kat Pasar Brinchang ni jer....
huhuhuhu..
terkena lak aku n mr Hubby!
puas kami mengomel!
jem semata2 ramai orang berenti kat pasar ini... memang ramai orang..
ye lah.. last shopping kat cameron.. kot2 ada yang terkurang, leh topup..
kami tak ketinggalan makan Jagung panas2.. huu.. memang best! jagung mutiara.. manis... best!
sayur2 pun byk! murah2.. bunga2 pun ada, semua adalah!


~ Mr hubby, masih lagi konfius.. nak beli ke tak periuk kera nih!!~
(keputusannya..: tak yah la beli, blm tentu dapat idup pun pokok tu, next time la kita beli masa dok umah baru nanti ya!)

16th; Bharat Plantation (3rd one)
last, kami berenti kat Bharat yg ke 3, (sebelah Simpang Pulai) juz stop by and snap d scene aje.. ladang teh kat sini tak perlu naik turun tangga.. kat depan mata je...

~ so, inilah tempat terakhir kami di Cameron Highland...
with lots of sweet and unforgetable memory in here!
dan ini antara percutian yg mencabar dan paling seronok di antaranya...
kami pulang dengan senyuman dan kenangan terindah.. dan kami mesti nak bawa family juga datang ke sini lepas nih!
Oh ya, dah turun dari cameron, rasa panas mula terasa... tiada lagi kesejukan yg dibawa oleh angin menyapa tubuh.. (ecehh lagi!)
so, Mr Hubby terus mencadang kan kami ke;
17th; Lubuk Timah!
Mandi air terjun.... kecebusshhhhh!!!!
uhh... legaa.....
juga ada kolam air panas...
********************************
lebih kurang pukul6-7 ptg kami sampai umah (Bt Gajah) Alhamdulillah...
aku yg berkain batik... (pas mandi sungai malas nak tukar suar, pkai kain je..)
so malam tu, apa lagi... sesi membahagi brg yg diborong di cameron, sambil mulut aku n mr hubby tak henti2 menceritakan keseronokan di Cameron..


Moral of the story part III;

1. dah... dah byk tip/ rekemen gue bagi... sila la rujuk entry part 1 and 2.. jadikanlah next holiday korang ke Cameron ya! tak rugi, InsyaAllah..

Namun... percutian ku belum abis cuma di Cameron...

yeah.... *************to be continue***********

Kempen Menentang Kekejaman Israel!

Kempen Menentang Kekejaman Israel!
Aku yang menyokong..

Me and My Hubby

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker